Vodič za brucoše

Alarmanta statistika: 50% apsolvenata medicine spremno je iseliti iz Hrvatske

MojFaks | Akademska četvrt, 19.05.2016.Alarmanta statistika: 50% apsolvenata medicine spremno je iseliti iz Hrvatske

U Hrvatskoj trenutačno nedostaje između 3500 i 4000 liječnika specijalista, a u idućih šest godina u mirovinu će ih otići 1700. Istodobno će u sustav ući novih 3000 liječnika.

Dakle, problem nije u proizvodnji kadra, već u iseljavanju u inozemstvo koje prelazi okvire uobičajenog odljeva, piše Poslovni dnevnik.

Druga pak priča stiže iz Slavonije: ondje se maturanti bune jer su ove godine kvote za upis studija medicine i sestrinstva na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku – smanjene na 60 studenata! Osječki maturanti, koji planiraju studirati medicinu, ističu da je to premalo te upozoravaju kako je lani na taj studij bilo upisano 75 studenata!

'Manje upisne kvote, a uvozimo liječnike...'


"Čuli smo da su kvote za integrirani studij medicine, kao i za studij sestrinstva smanjene u odnosu prema prošloj akademskoj godini. Smatramo da je to nedopustivo! Odljev liječnika iz Hrvatske u inozemstvo zabrinjavajuće je velik, a kvote na medicini su premale da bi pokrile potrebe za liječnicima. Stoga moramo liječnike uvoziti umjesto da školujemo svoje mlade ljude u toj struci. Smatramo da bi trebalo biti više upisnih mjesta za buduće liječnike, ako ne više, onda bar na razini prošle godine", stoji u mailu koji je stigao na adresu redakcije Glasa Slavonije.

Prof. dr. sc. Aleksandar Včev, dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku na ovaj je dopis odgovorio kako bi rado upisali i dvostruko više budućih liječnika, no, nažalost, o broju upisnih mjesta ne odlučuje isključivo Medicinski fakultet u Osijeku, nego resorno ministarstvo i Vlada Republike Hrvatske.

Osim toga, kaže Včev, "prošle godine na Medicinskom fakultetu u Osijeku bilo je upisano ukupno 150 studenata, a ove je godine broj upisnih mjesta 330, s tendencijom povećanja."

50% apsolvenata medicine u roku tri godine iselit će ih Hrvatske ako ne uđu u sustav


Bilo kako bilo, organizatori prvog hrvatskog Dana liječničkih karijera koji će se održati 10. lipnja na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, manifestacije koja bi trebala ohrabriti hrvatske studente medicine da ostanu u Hrvatskoj, apeliraju na donošenje mjera koje bi zadržale mlade liječnike u Hrvatskoj.

Imamo alarmantan podatak da se 50% studenata završne godine studija medicine planira trajno iseliti iz Hrvatske ako u roku tri godine nakon diplome ne realiziraju svoje ciljeve i ne uđu u sustav”, rekao je Danko Relić, predstojnik Centra za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu Medicinskog fakulteta u Zagrebu koji, u suradnji s Ministarstvom zdravlja, HZZO-om, Hrvatskom liječničkom komorom i Liječničkim zborom organizira spomenute Dane liječničkih karijera.

Pomoćnik ministra Ivan Bekavac najavio je nove mjere usmjerene prema zadržavanju liječnika u zemlji, među kojima je i pravilnik o specijalističkom usavršavanju koji će omogućiti veću mobilnost liječnika, smanjiti financijski teret te ispraviti nepravdu mladim liječnicima koji su bili izloženi sudskim progonima.

L.B./izvor: Poslovni dnevnik, Glas Slavonije
foto: Pixabay


medicinaupisne kvoteiseljavanje liječnikaMedicinski fakultet u OsijekuMedicinski fakultet u ZagrebuAleksandar VčevDanko Relić


Prati nas na Instagramu!