Vodič za brucoše

Izgubili su svoj fakultet, sada mole za pomoć: 'Da je bilo nastave taj dan, tragedija bi bila još veća...'

MojFaks | Akademska četvrt, 27.03.2020.Izgubili su svoj fakultet, sada mole za pomoć: 'Da je bilo nastave taj dan, tragedija bi bila još veća...'

Nakon nedjeljnog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu, ovaj tjedan protekao je u pregledu oštećenih zgrada i ostalih građevinskih objekata i aproksimiranju štete koja će u konačnici biti ogromna.

Mnoge zgrade fakulteta su oštećene, a već u ponedjeljak nakon što je dekan Pravnog fakulteta Igor Gliha sa statičarima Građevinskog fakulteta obišao sve tri zgrade fakulteta, utvrđeno je da je značajno oštećena i da se više u zgradu neće moći ulaziti. Svim zaposlenicima poslana je obavijest o zabrani ulaska u sve zgrade. 

...ZABRANJEN ULAZAK! Krš i lom na zagrebačkom fakultetu: Zgrada 'otputovala' 10 centimetara, popadali dimnjaci... FOTO...


U izvještaju se navodi kako se zgrada na adresi Trg Republike Hrvatske prilikom potresa pomakla čak 10 centimetara. Skupina alumnija i studenata Fakulteta stoga je pokrenula akciju prikupljanja donacija za obnovu zgrade.

"22. ožujka 2020. Zagreb je pogodio niz razornih potresa kakav naš Grad nije doživio zadnjih 140 godina, a u kojima su teško oštećene zgrade Pravnoga fakulteta u Zagrebu, najstarijeg pravnog fakulteta u jugoistočnoj Europi s više od dva stoljeća neprekinutog djelovanja. Da Fakultet nije bio zatvoren zbog epidemije COVID-19 virusa i da nije bio vikend, tragedija bi bila još veća te bi rezultirala gubitkom života naših nastavnika i kolega studenata", upozoravaju pokretači prikupljanja donacija.

Iz tog razloga, skupina alumnija i studenata Fakulteta odlučila je, u suradnji s Upravom Fakulteta, pokrenuti akciju prikupljanja donacija kako bi se zgrade obnovile, posebice s obzirom na to da iznos osiguranja neće biti dovoljan da se u potpunosti obnove zgrade na način koji je neophodan kako bi se osigurala sigurnost nastavnika i  studenata ove visokoobrazovne institucije.


Ovu priliku željeli bi iskoristiti i kako bi se prikupile donacije ne samo za obnovu zgrade Pravnoga fakulteta, već i da se iste prilagode osobama s invaliditetom. Kako su zgrade sagrađene u 19. stoljeću i stoga teško dostupne njihovim kolegama s invaliditetom, smatraju to pitanje posebno bitnim.

"Mi smo izgubili naš Fakultet, dom generacija pravnika, odvjetnika, sudaca, aktivista na području ljudskih prava te dobrotvora hrvatskoga društva i Republike Hrvatske. Molimo Vas da nam pomognete da obnovimo naš Fakultet kako bi se studentski život u Hrvatskoj što prije vratio u normalu", apeliraju studenti ovog cijenjenog zagrebačkog fakulteta.

Za dodatne informacije kako donirati, provjerite mrežne stranice Pravnoga fakulteta u Zagrebu.

A.Z.
foto: Mihaela Slunjski@Facebook


Prvni fakultetZagrebpotresalumniprikupljanje sredstavaobnova


Prati nas na Instagramu!