Vodič za brucoše

Analiziramo novosti u nacrtu Pravilnika o dodjeli državne stipendije: rok za isplatu i dalje nedefiniran

MojFaks | Akademska četvrt, 02.08.2016.Analiziramo novosti u nacrtu Pravilnika o dodjeli državne stipendije: rok za isplatu i dalje nedefiniran

Nacrt dugo očekivanog Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju donio je nekoliko značajnih novosti, a nastao je nakon prosvjeda ispred MZOS-a održanih početkom lipnja.

Novim se Pravilnikom tako uređuje da studenti koji žive u prebivalištu bez članova kućanstva moraju priložiti kopije osobnih iskaznica roditelja te njihove OIB-ove, a studenti s prebivalištem izvan RH moraju priložiti OIB-ove roditelja ili izjavu da roditelji nemaju OIB.

Poboljšani kriteriji


Važna promjena je i spuštanje praga broja ECTS-a potrebnih za prijavu na natječaj, pa će se studenti moći već sa 40 ECTS-a prikupljenih tijekom studija moći prijaviti za dodjelu stipendije. Možda i najvažnija promjena je promjena bodovanja u kategoriji E, odnosno studentima slabijeg socioekonomskog statusa.


Tako će studenti moći dobiti 1500 bodova za 850 kuna po članstvu kućanstva, umjesto dosadašnjih 500 kuna. Povećano je i bodovanje za studente bez jednog ili oba roditelja na 400, odnosno 800 bodova, umjesto dosadašnjih 300 i 600 bodova.


...FOTO: Ovako izgleda nacrt izmjena Pravilnika o dodjeli državnih stipendija koji su studenti uručili Šustaru...


Studenti koji imaju braću i sestre s posebnim potrebama će dobiti 100 bodova više, kao i studenti koji ne studiraju u mjestu prebivališta.


Također, studenti će se moći prijaviti i za druge stipendije, ali one ne smiju biti javne, odnosno, dodijeljene od tijela državne i lokalne uprave i samouprave.


Zanemareni zahtjevi


Iako je nacrt ovog Pravilnika donesen nakon pritiska studenata i prosvjeda ispred MZOS-a održanih početkom lipnja, malo je njihovih zahtjeva priznato. Podsjećamo, studenti su tražili promjene uvjeta i načina ostvarivanja prava na stipendiju koje stoje u pravilniku donesenom 19. prosinca 2015., konkretno:


- otvaranje natječaja u listopadu, kada počinje akademska godina

- zatvaranje u prosincu

- isplatu stipendija u siječnju.


Naposlijetku, zatraženo je i:


- da u komisiji koja odlučuje o dodjeli prava na državnu stipendiju bude jedan student koji prima državnu stipendiju.


...Bili smo s prosvjednicima ispred MZOS-a: Lagali su im, no uspjeli su se izboriti za isplatu stipendija!...


Od tih zahtjeva ispunjen je samo onaj o raspisivanju natječaja koje će početi 15. listopada.


Zanimljivo je da Pravilnikom nije definiran rok za prijavu studenata na natječaj, kao ni rok za usvajanje rang-lista i dodjelu stipendija. Tako se prema pravilniku "rang-lista objavljuje nakon usvajanja državnog proračuna u kojem su osigurana sredstva za dodjelu državnih stipendija".


Proračun, prema valjanim Zakonima može biti donesen najkasnije krajem ožujka tekuće proračunske godine, što opet ostavlja prostor za kašnjenje s isplatom stipendija. No, dobra je vijest što se MZOS obvezao isplatiti novac u roku od 15 dana nakon objave Odluke o dodjeli stipendija.


Sve ovisi o proračunu


Za komentar smo upitali MZOS, ali i organizatorice lipanjskih prosvjeda, Espi Tomičić i Doroteu Šušak. Dok djevojke nisu bile dostupne za komentar, iz MZOS-a su nam pojasnili zbog čega su neki rokovi ostali nedorečeni.


"Ministarstvo može donijeti odluku o isplati stipendija tek kad je donesen državni proračun i kad se vidi koliko je novca unutar proračuna za to namijenjeno. Odluku ne možemo donijeti mimo toga zbog Zakona o fiskalnoj odgovornosti, ali i zbog kreiranja rang-lista, jer se one rade tek kad vidimo koliko novca imamo i koliko stipendija od planiranog broja možemo dodijeliti", izjavila je Ivana Krznar iz MZOS-a te dodala kako je uobičajen rok za prijavu studenata mjesec dana od raspisivanja Natječaja.


No, svi zahtjevi još stignu biti usvojeni, jer je Nacrt dostupan preko sustava e-Savjetovanja na kojemu se održava javna rasprava u kojoj svi mogu ostaviti svoje prijedloge, primjedbe i komentare.


Nacrt će se iz javne rasprave povući 15. rujna, kada će se sastati nadležno Povjerenstvo, sastavljeno većinom od studenata, te donijeti konačnu verziju Pravilnika, koju će ministar Šustar potpisati i objaviti u Narodnim novinama.


Iz MZOS-a vjeruju kako će cijela procedura biti gotova na vrijeme da bi se Natječaj mogao raspisati sredinom listopada, kako je i predloženo.


Milan Dalmacija

foto: arhiva/MojFaks


državna stipendijaMZOSnovi nacrt pravilnikapromjene u pravilnikuIvana Krznar


Prati nas na Instagramu!