Vodič za brucoše

Bivša ministrica 'pukla': 'Mi na faksu pomažemo studentima u kriznoj situaciji, a što radi Sveučilište u Zagrebu?'

MojFaks | Akademska četvrt, 12.01.2021., Autor: Anja Z.Jesu li onda spremni za samostalni život?
Foto: Alexandros Michailidis via Shutterstock

Kako tvrdi Divjak, rektor zagrebačkog Sveučilišta ima plaću veću od predsjednika RH, a u kriznim okolnostima šalje dopis dug dvije rečenice.

Bivša ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, putem svoje Facebook stranice prokomentirala je aktualnu situaciju – povratak na online nastavu većine fakulteta zbog pandemije koronavirusa, kao i otegotne okolnosti koje su nastale uslijed posljedica potresa – a tiču se studenata.


Neki su se odmah organizirali, drugi i dalje ne rade ništa


"Neki fakulteti su se odmah nakon strašnog potresa organizirali u pomoći svojim studentima. Tako smo na FOI-ju u suradnji sa Studentskim zborom FOI-ja kontaktirali sve naše studente s pogođenog područja i pomogli oko onoga što je studentima trebalo u prvi tren (stanovanje i uvjeti života). Nakon toga se svaki zaposlenik FOI-ja odrekao dijela plaće za prosinac pa smo tako prikupili dosta sredstava za daljnju pomoć našim studentima u opremi i financijskoj pomoći. Već smo kupili prijenosna računala studentima kojima je oprema stradala u potresu. Također je donesena odluka o tome kako odgoditi kolokvije, ispite i druge obaveze studentima s područja koje je pogodio potres. U pripremi su i odluke o smanjenju školarina za one studente koji ih plaća (većina ne plaća). Znam da su još neki fakulteti povukli određene dobre poteze pomoći svojim studentima", napisala je profesorica Divjak.


...Bivša ministrica 'uništila' preporuke HZJZ-a: 'Na dan kad imamo 311 novooboljelih, studentima se preporuča OVO?!'...


...Opet ubada! Bivša ministrica PROTIV preporuka za zagrebačke fakultete: 'Umjesto 150, na predavanjima će sjediti 40 studenata. Što s ostalima?'...


Ni u ovoj objavi bivša ministrica nije izostavila oštru kritiku na račun Sveučilišta u Zagrebu, kad su u itanju uloga Sveučilišta i rektora u kriznoj situacija kao što je ova. "Čemu sada služi Sveučilište u Zagrebu, konkretno? Odgovor je nažalost za Sveučilište u Zagrebu (Rektorat) da nikakva korist od njih. Dopis od dvije rečenice (!) pod naslovom preporuke je ono što je rektor poslao, a sadržaj je prazan skup", smatra Divjak.


Još od proljeća, svi u akademskoj zajednici, ali i široj i javnosti znaju sve o autonomiji sastavnica Sveučilišta kao i da odluke vezane uz način održavanja nastave, ali i rješavanje određenih internih problema trebaju riješiti sami, odnosno po tom pitanju imaju "odriješene ruke". No, i ovom se objavom postavlja pitanje i efikasnosti ovog načina funkcioniranja, posebice u izvanrednoj situaciji u kojoj se cijela zemlja nalazi od početka prošle godine. Kako postaje sve izvjesnije, nesigurnosti i problemi s kojima se studenti susreću ozbiljni su i zahtijevaju konkretna rješenja i brze reakcije.


...Ministar obrazovanja najavljuje: Studenti čije su kuće stradale u potresima imat će pravo na povoljniji smještaj u domovima...


"Sreća je u nesreći da su fakulteti autonomni pa mogu donositi odluke samostalno u većini slučajeva. Međutim, Sveučilište u Zagrebu bi barem trebalo pronaći primjere dobre prakse po fakultetima i tu dobru praksu opisati, analizirati i u obliku preporuka poslati svim fakultetima. Na koncu konca, na Rektoratu je zaposleno preko 250 ljudi, rektor ima plaću znatno veću od predsjednika RH, a da ne govorimo o tome da se barem u krizi očekuje liderstvo. Naravno nije baš niti svaki fakultet u poziciji da ima vodstvo koje razumije širi kontekst, pokazuje empatiju i hrabro poduzima akcije“, smatra Divjak.


Odluke se moraju donijeti


Bivša ministrica Divjak dalje ističe da je u ovakvim vremenima nužno znati tko daje kriterije, pokazuje inicijativu i preuzima dogovornost: "U kriznim situacijama je važno da to dolazi hijerarhijski odozgo jer inače nastaje kaos. Čak je i nesavršena odluka u ovakvim kriznim vremenima bolja od toga da se odluka ne donese", poručuje.


...Još 3 fakulteta nastavljaju s online nastavom: Ispiti i kolokviji mogu uživo, ali uz stroge mjere...


...Ni u novoj godini nema povratka u predavaone: 4 zagrebačka fakulteta već odlučila – nastava i dalje online...


Od početka pandemije stav bivše ministrice je jasan: studentima je mjesto na fakultetima, naravno dokle god je moguće osigurati sigurno okruženje. "Na fakultetima je mješovito (hibridno) učenje koje kombinira najbolje iz učenja u učionicama s onim što nudi online okruženje dokazano najbolje rješenje za visoko obrazovanje, pa čak i u redovitim, normalnim okolnostima. Nažalost, sada niti to nije bilo moguće pa smo velikim dijelom online. Učenje na daljinu (potpuno online) je privremena i povremena zamjena kada je sigurnost ugrožena, kao što je u vrijeme opasne pandemije ili u područjima koja trpe od potresa. Učenje na daljinu onda treba biti kvalitetno i dobro organizirano, a ne da se odmah kaže da ne valja, pa je to izgovor da se ne treba dodatno truditi", napisala je.


Poziva na odgovornost


U objavi, profesorica Divjak na kraju postavlja pitanje: "Je li ovo sustav ili izbjegavanje odgovornosti?", te poziva nadležne da poduzmu akciju i donesu konkretne odluke.


"Fakulteti će vjerojatno (s rektorima ili bez njihovog sudjelovanja) najvećim dijelom odlučiti biti online do daljnjega, a oni osviješteni će pružiti podršku svojim studentima koji su ugroženi zbog potresa i/ili pandemije. Škole će nažalost biti u velikim problemima, jer već sada imamo odluke i preporuke lokalnih stožere, a kontradiktorne informacije s nacionalne razine. Ne postoje kriteriji po kojima se donose odluke ili po kojima će se odluke promijeniti. Naime, kada smo imali tisuće novozaraženih dnevno učenici su bili u školama, a sada kada su stotine možda i neće. Zato nam trebaju transparentni kriteriji", poručila je bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. 


studentipotrespandemija koronavirusanastava na daljinusveučilišterektorBlaženka Divjak