Vodič za brucoše

Čakovec još uvijek bez menze: Ministarstvo i vlasnik restorana se 'loptaju', studenti pokrenuli peticiju

MojFaks | Akademska četvrt, 18.10.2016.Čakovec još uvijek bez menze: Ministarstvo i vlasnik restorana se 'loptaju', studenti pokrenuli peticiju

Studenti u Čakovcu još uvijek ne znaju kada će napokon moći 'peglati' svoje x-ice u menzi i pojesti subvencionirani obrok.

Upravo zbog činjenice da od početka akademske godine nemaju gdje jesti, studenti koji studiraju u Čakovcu pokrenuli su peticiju za vraćanje menze u njihov grad.

Na Facebook stranici "Vratite nam menzu u studentski grad Čakovec" nalazi se link na peticiju, ali i sve druge obavijesti o tijeku kampanje, medijima koji su ih podržali i sl.

Peticijom se traži od nadležnog Ministarstva povrat novca kojeg studenti troše na prehranu u vrijeme dok se ne otvori nova menza za studente u Čakovcu.


Podsjetimo, menza za studente do ove je akademske godine bila organizirana u restoranu "Barok classic II", vlasnika Dražena Volodera koji je za eMeđimurje odgovorio na pitanje zašto je menza zatvorena.

Novi Pravilnik MZOS-a doveo do loše isplativosti posla


Kao što je za eMeđimurje upozorio Voloder, poslovi usluge prehrane, odnosno studentska menza, obavaljaju se na temelju ugovora između resornog ministarstva (u ovom slučaju MZOS-a) i davatelja usluge, u ovom slučaju njegovog restorana.

Ugovor se sklapa od 1. siječnja do 15. srpnja 2016., nakon čega slijedi prekid u kojem se vlasnik restorana, kao davatelj usluge, mora pobrinuti o plaćanju najma prostora i svih ostalih troškova u periodu u kojem nema studenata, da bi se se studenti ponovo vratili 1. rujna i koristili naše usluge do 31. prosinca tekuće godine.

...Novca na iksicama ima, ali menze nema: Studenti u Čakovcu nemaju gdje jesti...


"Mi smo taj ugovor o pružanju usluga studentske prehrane za ovu godinu dobili tek sredinom devetog mjeseca i nismo ga potpisali, odnosno nastavili suradnju, o čemu smo dopisom obavijestili Ministarstvo. Jedan od razloga osim neprihvaćanja rizika poslovanja bez ugovora s Ministarstvom, je i njihov novi Pravilnik (...) kojim su određeni obroci poskupjeli s 16 na 22 kune, a istovremeno njime je smanjena mogućnost kupovine određenih stvari koje studentima 'pašu' i koji su dobro prolazili, kao što su slatkiši, pizze, bečki odresci i razni sokovi čiju cijenu student sada plaća u iznosu od 50% cijene", objasnio je Voloder.

Time je i "promet" u studentskoj menzi drastično opao, tako da se vlasniku "Baroka" taj posao više financijski nije isplatio pa je odlučio ne produžiti ugovor s Ministarstvom.

"Ovime naravno s naše strane ne postoji nikakva obaveza prema Ministarstvu, jedino postoji žal što su se studenti našli u ovakvoj situaciji. Naša jedina obaveza bila je pružati usluge prehrane studentima do 15. srpnja 2016. godinu", rekao je Fodor.

I dok se raspravlja o isplativnosti posla u kontekstu novog Pravilnika, studenti upozoravaju na neisplativost prehrane po raznim pekarama, fast food lokalima i sličnim objektima brze, nezdrave i loše prehrane.

"Troškovi prehrane sada su preveliki za studentski budžet. Nekada smo trošili maksimalno 10 kuna za obrok, a sada se taj iznos i utrostručio. Uz to, mnogo studenata u svojim studentskim sobama nemaju mogućnost kuhanja (pećnicu, rešo) te se oni uglavnom hrane pekarskim proizvodima i sličnim", kazala je Katarina, studentica Učiteljskog fakulteta, jedna od onih kolega koji stoje iza inicijative.

Osim ove sramote i nesretne okolnosti koja se opet lomi preko leđa studenata, studenti još jednu stvar smatraju sramotnom.

"Sramotno je da nam je stara menza bila udaljena toliko od naših fakulteta i to još u sklopu privatnog restorana. Mislim da to više nigdje nije tako. Menza je menza i zna se kome je namijenjena i da treba biti dostupna studentima, koji se evo već dva tjedna nemaju gdje hraniti", napisali su u jednom od mnogih pisama koja su pristigla u redakciju lokalnog glasila eMeđimurje.

Zanimalo nas je imaju li studenti prijedlog gdje bi trebalo organizirati subvencioniranu prehranu studenata Učiteljskog fakulteta i Međimurskog veleučilišta u Čakovcu.


"Što se nas studenata tiče, lokacija nove menze nam ne igra preveliku ulogu jer je do sada menza bila udaljena 15-ak minuta od Učiteljskog fakulteta i oko pola sata od MEV-a, ali smo svejedno svakodnevno koristili njezine usluge", pojasnila sam je Katarina,. "Postoji mogućnost otvaranja menze na Učiteljskom fakultetu i to bi bila izvrsna solucija, ali nama je jedino bitno da nam vrate menzu u Čakovec", dodala je.


Iz MZOS-a su pak odgovorili da još uvijek čekaju dopis vlasnika restorana "Barok" kako bi mogli pokrenuti daljnju proceduru oko izbora nove lokacije i novog davatelja usluge. Ta se izjava naravno kosi s onom Voloderovom.

I dok vlasnik restorana i Ministarstvo prebacuju odgovornost na onog drugog aktera priče i "loptaju se" izjavama, inicijatori peticije upozoravaju na egzistenijalnu osnovu ovog problema i pozivaju sve da potpišu peticiju.

"Ova peticija važna je zbog osnovne egzistencije svih studenata u Čakovcu, osobito onih socijalno ugroženih. Naime, studenti od početka tekuće akademske godine nemaju mogućnost korištenja studentske menze u gradu, te su primorani hraniti se po daleko većim cijenama (primjerice uzimati radničke menije u restoranima, prosječne cijene 25 kn po meniju) nego što bi se hranili preko studentske iskaznice - iksice na koju kao redovni studenti imaju pravo. Na taj način su već do sad potrošili puno više novaca na prehranu, a ova će situacija po najnovijim informacijama koje dolaze iz Ministarstva još neko vrijeme potrajati", stoji u objašnjenju inicijatora peticije.

Dosad su peticiju potpisale 582 osobe. Iz inicijative kažu da je to još uvijek - premalo.

L.B./izvor: eMeđimurje, Međimurske novine
foto: Facebook@Međimursko veleučilište u Čakovcu


Međimursko veleučilište u Čakovcustudentska prehranamenzaDražen VoloderMZOS


Prati nas na Instagramu!