Vodič za brucoše

Sveučilište u gradu duhova: Evo kako izgledaju prazni zagrebački fakulteti na dan štrajka FOTO

MojFaks | Akademska četvrt, 24.10.2019.Sveučilište u gradu duhova: Evo kako izgledaju prazni zagrebački fakulteti na dan štrajka FOTO

Četvrtak. 24.10. 8 je sati. Dugo najavljivani i očekivani štrajk na fakultetima počinje. Što se i kako odvija? U slučaju da ste odustali od današnjih predavanja, a pitali ste se kakva je situacija na fakultetu, provjerite što nas je dočekalo na polupraznim hodnicima zagrebačkih fakulteta.

Najavljenim sastankom uoči štrajka na Filozofskom fakultetu u 8:30 u znatnom se broju okupilo nenastavno i nastavno osoblje koje je, nakon kraćih iznošenja razloga zbog kojih su se danas okupili, napustilo zgradu fakulteta. Poručili su svima da je ovo ujedno i štrajk podrške za čitavo nenastavno osoblje.

Zatvorena vrata administrativnih službi


"U tome smo zajedno, ne možemo jedni bez drugih. Nastavno obrazovni i istraživački sustav ne može bez djelatnika koji rade u administrativnim službama, ne može bez tajnica, ne može bez informatičara, bez računovodstva, tehničke službe, knjižničara  –  bez ljudi koji taj sustav pokreću i koji svaki dan osiguravaju da čitav sustav funkcionira. Mi smo tu svi zajedno", poručuje Ivana Bašić. Puna dvorana gromoglasnim je aplauzom podržala štrajk... Foto: MojFaks

"Zaposlenici sudjeluju u štrajku tako da u cijelosti uskraćuju rad u vrijeme kada su ga dužni pružati", jedna je od uputa koja se našla na mnogobrojnim papirima zalijepljenima po čitavom Filozofskom fakultetu. Tako su nas dočekala zatvorena vrata na porti, u knjižnici, studentskoj službi, službi za informatiku te svim ostalim administrativnim službama na fakultetu. U hodnicima pojedinih odsjeka svjetla su bila ugašena, hodnici prazni, a sporadično tipkanje po tipkovnici čulo se tek iz pokojeg ureda na čijim vratima i dalje jasno stoji "ŠTRAJK". Unatoč tome, omanji broj predavanja se i održavao, tako smo u prolazu načuli glasove profesora, a studente zatekli u klupama. 


Foto: MojFaks


Foto: MojFaks


Foto: MojFaksSlična situacija odvijala se i na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Pri ulasku u zgradu stajalo je tek nekoliko studenata, a na porti je jasno pisalo: "U ŠTRAJKU SMO!". Iako u štrajku, teta na porti bila je na svojem radnom mjestu te nas je srdačno pozdravila, osmjehnula se i doviknula: "Borimo se za veće plaće!"

Šetnjom polupraznim hodnicima fakulteta vrata svih službi bila su zatvorena, a na vratima skriptarnice, studentske službe, knjigovodstva, blagajne natpis kao i na porti: U ŠTRAJKU SMO. Zanimljiv natpis na vratima knjižnice: "U ŠTRAJKU SMO, ali ako baš morate, uđite!" Premda u štrajku, djelatnici knjižnice na FSB-u ne uskraćuju uslugu knjižnice u potpunosti. 


Foto: MojFaks


Foto: MojFkas


Foto: MojFaks

Na FER-u su nas također dočekali poluprazni hodnici, no kako smo saznali u razgovoru sa studentima "hodnici su prazni jer su u tijeku predavanja i seminari." Na samom ulasku u fakultet posteri u znak solidarnosti čvrsto su zalijepljeni, no nismo primijetili da su službe u štrajku jer ni na kojem mjestu na vratima natpisa u znaku štrajka nije bilo. Foto: MojFaks


Foto: MojFaks

"Odaziv na štrajk je fantastičan..."


Hodnici Učiteljskoga fakulteta u Zagrebu zjape prazni, studenata i profesora nema, a na svim studentskim službama stoji natpis: "ŠTRAJK. Poštene plaće za nenastavno osoblje, predavače i umjetničke suradnike". Prazan fakultet odraz je dobrog odaziva na štrajk što nam potvrđuje i Marko Gregurić, viši predavač i  sindikalni povjerenik sindikata za visoko obrazovanje na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

"Odaziv na štrajk je fantastičan, svi koji su trebali doći na jutarnji sastanak su se i odazvali. Imam povratnu informaciju, sve administrativne službe su u štrajku. Velika većina nastavnika također je u štrajku u znak podrške. Svega 2 profesora imaju nastavu. Moja procjena je – štrajk je uistinu uspio. Svi studenti su bili pravovremeno obaviješteni, kao što vidite – nema ih. Oni koji su trebali doći, bili su također obaviješteni. Jako smo se potrudili, prvenstveno jer jesmo Učiteljski fakultet. Štrajkamo zbog naših kolega iz nenastavnog područja, ovo je ujedno i štrajk u znak podrške!", kazao je za naš portal.U potpunosti prazan UFZG... Foto: MojFaks


Foto: MojFaks


Foto: MojFaks


Kako vidimo, na pojedinim fakultetima i dalje vlada konfuzna situacija u tijeku sa štrajkom, a na drugima štrajk opstaje u punoći svoje poruke: solidarnost i podrška!


V.S.
Foto: MojFaks


štrajksindikatifakultetiFFZGFSB. FERUFZGstudentistudent


Prati nas na Instagramu!