Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Boje se zaraze... 'Svi studenti ovog fakulteta imaju rokove zbijene u 5 dana!' Dekanica odgovara: 'Kolokviji nisu obavezni...'

MojFaks | Akademska četvrt, 20.11.2020.Boje se zaraze... 'Svi studenti ovog fakulteta imaju rokove zbijene u 5 dana!' Dekanica odgovara: 'Kolokviji nisu obavezni...'

Na splitskom Ekonomskom fakultetu studenti su zabrinuti zbog održavanja kolokvija u kraćem vremenskom periodu i zgusnutog rasporeda u jednom tjednu.

Kako piše Dalmatinski portal, mladi se boje zaraze koronavirusom jer će se ovom prilikom veliki broj studenata okupiti na jednome mjestu. Zbog ovakvog "zgusnutog" rasporeda i potencijalnih problema koje on podrazumijeva, jedna majka studenta odlučila se obratiti medijima.


"Fakultet je organizirao kolokvije za sve studente u pet dana. Znači, od ponedjeljka do petka studenti svih pet godina. Neki imaju i po tri kolokvija u istom danu. Sada možete misliti kolika je to koncentracija studenata na fakultetu u toku dana. S obzirom na epidemiološku situaciju, fakultet ne želi napraviti drugačiji raspored da ne bude toliko studenata", napisala je mama studenta. Navodi i da su u normalnim uvjetima kolokviji bili raspoređeni u većem vremenskom periodu.

Studenti već prijavljivali fakultet za kršenje mjera


Kako piše Dalmatinski portal, dekanica dr.sc. Maja Fredotović upoznata je s apelima, a otkrila je i da su studenti već prijavljivali fakultet zbog 'kršenja epidemioloških mjera'. Ipak, pokazalo se da je sve u skladu s propisima.

"Razumijem i pritisak studenata da se prebace i nastava i ispiti online, ali, dok god se ne donese drukčija odluka na nivou Vlade, mi naprosto moramo organizirati nastavu i ispite ovim načinom. Ne možemo raditi nešto za što nismo akreditirani, pa i diploma bi im mogla biti dovedena u pitanje da radimo tako", kazala je dekanica.

...Brojke rastu iz sata u sat: Je li ovo Sveučilište novo žarište koronavirusa u Hrvatskoj?...


Krenula je slikovito pojašnjavati, gotovo nacrtala zašto se kolokviji organiziraju na ovaj način. Podsjetila je na odluku Vlade, objavljenu u Narodnim novinama u kojoj piše da online ispiti ne dolaze u obzir. "Nastava se odvija po hibridnom modelu, ali provjere znanja ne mogu i ne smiju", ističe dekanica i dodaje kako u jednom trenutku u dvorani može biti 363 studenta.

Dosad su se kolokviji odvijali paralelno s nastavom. U trenutnim, novim okolnostima, ovo je zbog epidemioloških mjera onemogućeno. Stoga je pojasnila odluku da svaki 8. i 15. tjedan nastave organiziraju samo kolokvije. "Okrenuli smo se naopako da bismo ispunili uvjete. Dvije su stvari o kojima moramo voditi računa, ugrozi javnog zdravlja i valjanosti diplome. Ukratko, da bi semestar bio regularan, mora se održati 75 posto nastavnih sati, a ako je prekid više od dva tjedna, ne može se ispuniti taj uvjet", pojašnjava dekanica.

Ove godine više studenata planira izaći na kolokvije


Istaknula je i koje sve epidemiološke mjere poduzimaju za vrijeme kolokvija. Također dodaje da redovni studenti nemaju više provjera u jednom danu. 

Inače, kolokviji nisu obavezni, a ove godine puno je više studenata prijavilo izlazak na kolokvije nego protekle godine. "Razumijem pritisak studenata i roditelja, dala bih krvi ispod vrata, ali smo u bunaru, naprosto, ne smijemo raditi ono za što nismo akreditirani. Ispiti se moraju održavati u dvoranama prema odluci Vlade. Ne povinemo li se za tim, netko može sutra ili za 10 godina dovesti u pitanje i diplome ove generacije", zaključila je.

Prema podacima koje je dekanica iznijela za Dalmatinski portal, u četvrtak niti jedan od studenata Ekonomskog fakulteta nije u izolaciji.

Posljednjih tjedana u Splitu, kao i ostatku Hrvatske epidemiološka situacija je loša, a s obzirom na to da je vrijeme kolokvija i ispita, čelnicima sastavnica splitskog sveučilišta obratio se i rektor Dragan Ljutić koji je donio preporuku u kojoj poziva dekane i dekanice, odnosno pročelnike i pročelnice sastavnica splitskog Sveučilišta da održavanje ispita i kolokvija prilagode trenutnoj situaciji u državi. "Naime, grupiranje i učestalost tjednog opterećenja nije ni u kom slučaju poželjno (najviše dva kolokvija ili ispita tjedno uz maksimalno poštivanje preporučenih epidemiološki mjera)", naveo je rektor u preporuci.

A.Z.
foto: EFST Ekonomski fakultet - Sveučilište u Splitu@Facebook


studentiEkonomski fakultet u Splituispitikolokvijikoronavirus