Vodič za brucoše

Jedan od najvećih zagrebačkih fakulteta štrajka do ispunjenja zahtjeva! Što to znači za studente kojima započinju kolokviji?

MojFaks | Akademska četvrt, 20.11.2019.Jedan od najvećih zagrebačkih fakulteta štrajka do ispunjenja zahtjeva! Što to znači za studente kojima započinju kolokviji?

Velika vijest da sindikati prosvjetara mijenjaju taktiku i iz cirkularnog prelaze na frontalni štrajk do ispunjenja svih zahtjeva svojih članova podijelila je javnost, a čini se i struku.

Sve je više onih koji se pitaju kako će se to odraziti na učenike, a nakon vijesti koja stiže s jednog od najvećih zagrebačkih fakulteta ne možemo se ne zapitati isto, samo u kontekstu studenata.

...'Na Ekonomiji i FER-u ne štrajkaju jer zarađuju velike novce': Nekoliko zagrebačkih fakulteta baš i ne štrajka, evo i zašto...


Kako javlja Studentski zbor FFZG-a, ovaj se fakultet i dalje odlučno solidarizira sa svojim kolegama, ali i nenastavnim i neznanstvenim osobljem. Od 22. studenoga stupaju u višednevni štrajk po proširenom modelu u odnosu na onaj koji je odredila središnjica Sindikata.

...Studenti zadnja rupa na svirali – nitko im ništa ne govori: Evo što poručuju profesorima za sljedeći dan štrajka...


Knjižnica, tajnice odsjeka, ostale službe – neće raditi


"Fakultetska podružnica Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja izglasala je višednevni štrajk neznanstvenog i nenastavnog osoblja koji počinje u petak, 22. studenog (nastavlja se, dakle, od ponedjeljka nadalje). Članovi Sindikata na našem Fakultetu odlučili su se za opsežniju varijantu štrajka od one koju je odredila središnjica Sindikata. Neznanstveno i nenastavno osoblje u petak će krenuti sa štrajkom s kojim bi trebali nastaviti dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Referada, Knjižnica, Urudžbeni ured, tajnice odsjeka i ostale službe vjerojatno neće raditi do daljnjega, jer nisu radili ni u dosadašnje dane štrajka", stoji u objavi.

...Sveučilište u gradu duhova: Evo kako izgledaju prazni zagrebački fakulteti na dan štrajka FOTO...


Također, podsjetili su, o održavanju nastave u vrijeme štrajka odlučit će svaki profesor zasebno stoga apeliraju na studente da, ukoliko izostane obavijest s njihove strane, svakako sa svakim od predavača ponaosob provjere hoće li održavati nastavu ili ne.

Studente je ova vijest pomalo zatekla. Svi znamo da informacija pristiže u periodu u kojemu se zahuktava "sezona kolokvija". Zbog toga smo među kolegama provjerili kako su dočekali ovu inicijativu i kako će učiti dok neznanstveno osoblje fakulteta štrajka.

Neki će se snalaziti putem drugih izvora...


Većina studenata podržava štrajk i smatraju da se uz dobru i pravovremenu organizaciju mogu snaći kad su knjižnice i učenje u pitanju.

"Što se profesora tiče mislim da neće biti problema jer se kolegiji većinom izvode usprkos štrajku. Za knjižnicu smo dobili informaciju da se moramo opremiti na vrijeme pa se mislimo snalaziti putem drugih izvora, čitaj: gradska knjižnica i internetski izvori", kaže Mia.

"Ja se slažem s tim štrajkom jer ako planiramo raditi u toj struci jednoga dana, znači da sad ti ljudi i za nas štrajkaju na neki način i mislim da imaju pravo na to. A što se tiče knjižnice i ostalih administrativnih službi, ako je najavljeno unaprijed onda si svi studenti mogu prije posuditi literaturu koja im treba, a za učenje otići u bilo koju drugu knjižnicu u Zagrebu", mišljenja je Lorena.

"Pa praktički je nemoguće posudit knjigu u knjižnici koja mi treba, a u zadnje vrijeme čak i one za rad u čitaoni su uvijek zauzete. Isprintam što mi treba ili odem u Gradsku", kaže Iris.

...a drugi predviđaju da će pasti na ispitima, ni krivi ni dužni...


No, ima i onih koji misle drugačije. Ani je sve ovo postalo previše. "Iako podupirem prosvjednike i mislim da Vlada napokon mora popustiti, ovo je sve postalo previše. Opći kaos je zahvatio sad već preveliki broj mladih ljudi. Kolokviji su odgađani, studenti moraju učiti po literaturi koja im nije ispredavana, a više se ne može učiti ni u knjižnicama. Na kraju će nas dosta popadati neke ispite, ni krivi ni dužni", kaže nam.

V.S./foto: arhiva/MojFaks


štrajkFilozofski fakultet u ZagrebuStudentski zbor FFZG