Vodič za brucoše

U 2020. godini diplomiralo više od 30 tisuća studenata: Uvjerljivo više žena, ali i 13 osoba starijih od 60 godina

MojFaks | Akademska četvrt, 29.12.2021., Autor: Vanessa K.Diplome će se provjeravati vrlo lako.
Foto: ilustracija/Studio Romantic via Shutterstock

Iako je većina podataka vrlo očekivana, zanimljiv je podatak da imamo i 7 diplomiranih koji su stariji od 65 godina.

Na kraju svake godine rade se statistički podaci za ovu ili prošlu godinu kako bismo mogli imati realniji pregled u brojkama. Državni zavod za statistiku nedavno je objavio podatke za 2020. godinu, a vezani su uz studente koji su 2020. diplomirali ili završili sveučilišne, odnosno stručne studije.


Žene prevladavaju


Prema njihovim podacima, i dalje nastavljamo trend u kojem imamo veći broj žena s diplomom u rukama, nego muškaraca.


Točnije, u 2020. diplomiralo je ili završilo studij sveukupno 33 357 studenta. Udio studentica u tom broju iznosio je 20 157, odnosno 61 posto. Osim toga, DZS je objavio i statistiku da je najviše studenata, njih 48,1 posto bilo iz dobne skupine od 20 do 24 godine, ali da je bilo i 3,5 posto studenata koji su stariji od 40 godina.


>>>Trend 'dominacije' studentica na hrvatskim fakultetima sve jači: Sve je više visokoobrazovanih žena<<<


U 2020. najveći je broj studenata koji su diplomirali/završili studij bio iz područja Društvenih znanosti (41,1 posto), a slijedila su područja Tehničke znanosti (26,5 posto), Biomedicina i zdravstvo (10,9 posto), Humanističke znanosti (7,1 posto), Biotehničke znanosti (5,8 posto), Prirodne znanosti (4,5 posto) i Umjetničko područje (2,2 posto). Najmanje studenata koji su diplomirali/završili studij bilo je iz Interdisciplinarnih područja znanosti (1,9 posto).


Diplomiralo je više žena / Foto: screenshot via dzs.hr


13 diplomiranih starijih od 60 godina


Redovitih je studenata na sveučilišnim studijima prošle godine bilo je najviše, nešto više od 24 tisuće, dok je na veleučilištima bilo više izvanrednih studenata nego redovnih. Zanimljivi su i podaci kako i starija populacija pokazuje veliki interes za dobivanjem diplome. Naime, prema podacima DZS-a, studenti koji su diplomirali ili završili svoje studije, a da su stariji od 60 bilo je šest, dok je sedam studenata bilo koji su stariji čak i od 65 godina.Svoje diplome su dobili i oni stariji od 60 godina! / Foto: screenshot via dzs.hr


>>>Kakva gospođa: Diplomirala s 93 godine pa upisala još jedan studij – uz punu stipendiju!<<<


izvor: dzs.hr


Državni zavod za statistikudiplomirani studenti u 2020. godinistatistika u obrazovanjuVisoko obrazovanje u 2020 godini


Prati nas na Instagramu!