Vodič za brucoše

Inicijativa studenata stručnih studija: Žele pravo na jednakost u obrazovanju pa pokrenuli peticiju

MojFaks | Akademska četvrt, 05.04.2017.Inicijativa studenata stručnih studija: Žele pravo na jednakost u obrazovanju pa pokrenuli peticiju

Peticije koje pokreću studenti sve su češće pa je sada nakon peticije Marka Leskovara koji je pozvao kolege da podrže pravo rada izvanrednih studenata preko student servisa, uslijedila je nova peticija i to studenata stručnih studija.

Već se tjednima raspravlja o izmjenama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO), a predstavnici studenata, Hrvatski studentski zbor i Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola RH jednako dugo pozivaju studente da sudjeluju preko e-savjetovanja. Prijedlozi će biti zaprimljeni do 7. travnja, a sada društvenim mrežama kruži peticija.


Screenshot peticije

Kako stoji u peticiji, radi se o Inicijativi studenata stručnih studija RH te se studenti pozivaju na potpisivanje kako podržali članak 8. koji je izvorno članak 6. Ono što pokretači peticije naglašavaju jest da je razlika u stručnim i sveučilišnim studijima u sadržaju, a ne razini te napominju da će se studenti specijalističkih studija degradirati u odnosu na one sa sveučilišnog ako alternativno rješenje ne dobije podršku.

Alternativni prijedlog  podržavaju HSZ i Rektorski zbor, a glavni prijedlog prijedlog Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola te Ministarstvo znanosti i obrazovanja


U Vijeću studenata veleučilišta i visokih škola smatraju da alnternativni prijedlog nije prihvatljiv s obzirom na to da je jednako opterećenje ECTS bodovima na obje vrste studija. Napominju kako bi se u slučaju prihvaćanja alternativne opcije hrvatski sustav obrazovanja postao jedini s podrazinama.

...Održan okrugli stol na temu izmjena HKO-a: Kako će se riješiti status stručnih studija?...


...Studenti stručnih studija protiv prijedloga HSZ-a: 'Svatko treba naći mjesto na tržištu rada'...


"Smatramo da alternativni prijedlog u sklopu kojeg se specijalističke diplomske stručne studije stavlja na nižu podrazinu u odnosu na sveučilišne diplomske nije prihvatljiv s obzirom na jednako opterećenje ECTS bodovima kod oba studija. U slučaju prihvaćanja alternativne opcije hrvatski sustav obrazovanja postao bi jedini s podrazinama, odnosno razlikama u sklopu nacionalnog kvalifikacijskog okvira u usporedbi s drugim Europskim zemljama koje imaju binarni sustav visokog obrazovanja. Važno je naglasiti da ovaj Zakon ima direktan utjecaj na 55 tisuća studenata, stoga pozivamo sve studente i cjelokupnu zainteresiranu javnost da se uključe u e-savjetovanje i iznesu svoje mišljenje kako bi se donio što učinkovitiji, pravedniji i bolji Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru"
, stoji u priopćenju Vijeća studenata.


Izvor: Hrvatski studentski zbor/Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola/Pixlr

S druge strane, HSZ podržava alternativni prijedlog te smatraju da broj ECTS bodova ne može biti mjerodavan za uspostavljanje razine kvalifikacija pa navode koje dodatne poteškoće bi to stvorilo.

"U raspravi koja se najviše vodi oko glavnog i alternativnog prijedloga zakona pojavilo se nekoliko činjenica koje nisu točne. HKO ne uređuje nazive stečene obrazovanjem već to spada pod Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Broj ECTS bodova nije mjerodavan za uspostavljanje razina kvalifikacija jer ako se to uzme kao kriteriji onda se mora stvoriti posebna razina za studente biomedicinskog područja koji studiraju 6 godina i nakon završetka imaju 360 ECTS bodova. Deskriptori Europskog kvalifikacijskog okvira (EQF) i Kvalifikacijskog okvira Europskog prostora visokog obrazovanja (QF-EHEA) su jedini mjerodavni za uspostavu razina unutar Hrvatskog kvalifikacijskog okvira. Vertikalna i horizontalna prohodnost neće biti onemogućena ovim Zakonom jer je točno propisano kako se ulazi na koju razinu i koji su uvjeti koji se moraju ispuniti za ulazak na određenu razinu", piše u priopćenju HSZ-a.

...Diploma s Algebre i FER-a nije jednaka: Stiže rješenje problema statusa stručnih studija...


Dok studenti specijalističkih studija kažu da će biti degradirani i diskriminirani na tržištu rada ako se usvoji alternativni prijedlog, iz HSZ-a tvrde da su podrazine koje predlažu dobre i da se razine 7.1. i 7.2. referiraju na razinu 7 EQFa i razinu 2 QF-EHEAe te da će ih se svugdje prepoznavati kao drugu razinu visokog obrazovanja.


Izvor: Shutterstock

"Ovaj prijedlog zastupamo zbog toga što bi taj prijedlog ojačao transparentnost i povjerenje između različitih dionika sustava obrazovanja. Također jasnije bi se predstavile razlike u sadržaju studija prema tržištu rada i učenicima srednjih škola koji razmišljaju o visokom obrazovanju", napominju iz HSZ-a.

Iza peticije stoje svi studenti koji se protive razdvajanju stručnih i sveučilišnih studija


Spomenutu peticiju je do sada potpisalo preko četiri tisuće studenata, a niti iz Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola niti iz HSZ-a ne znaju tko točno stoji iza nje. Dino Juratovac, voditelj Ureda za odnose s javnošću Vijeća tvrdi da iza peticije stoje studenti stručnih i sveučilišnih studija koji se protive razdvajanju ta dva studija.

"Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola podržava peticiju. Pozivam još jednom sve da se registriraju i komentiraju javnu raspravu na stranicama e-savjetovanja, te daju svoj doprinos u kreiranju što boljeg i pravednijeg Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru.", rekao je Juratovac.

...Rasprava o jednakosti stručnih i sveučilišnih studija: 'Ministar će stati na stranu Rektorskog zbora'...


Povjerenik za medije iz HSZ-a, Vanja Uzelac, kaže da ne bi htio posebno komentirati peticiju i kaže da postoji i Peticija protiv uništavanja obrazovnog sustava u kojoj je naglašeno da ona nije usmjerena protiv studenata stručnih studija.


Izvor: Shutterstock

"HSZ kao krovna organizacija ima druge metode djelovanja i njih će koristiti. Nećemo poduprijeti niti jednu peticiju jer ne želimo zauzimati strane nego pokušavamo pronaći rješenje koje je najbolje za sve naše studente. HSZ želi na način kako to priliči akademskim građanima raspravljati o ovom problemu.", prokomentirao je peticiju Uzelac.

Je li ovo početak rata peticijama?


Urednik portala Studentskog kluba Veleučilišta u Šibeniku te bivši zamjenik predsjednika Vijeća studenata Vivs , Matija Blaće, još je prije komentirao da rektor Damir Boras ustavnom tužbom zbog HKO-a pokušava blokirati  napredovanje studenata sa stručnih studija jer su postali velika konkurencija kolegama sa sveučilišnog studija.
Kako kaže, sinoć je obaviješten da postoji rat peticijama.

...Što se mijenja za stručne i sveučilišne studije? Izmjene HKO-a neće ići na ruku privatnim željama...


"Sinoć sam slučajno obaviješten da postoji rat peticijama, kad je Marko Lepoglavec, zamjenik predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu objavio peticiju protiv urušavanja obrazovnog sustava, što je smokvin list za agresiju protiv privatnih visokih učilišta, kako i piše u peticiji. Naknadno sam saznao i za suprotnu peticiju, onu protiv razdvajanja kvalifikacija. Naravno da sam ju odmah potpisao i pozivam i druge da to učine. Drago mi je da je u tom trenutku imala četiri puta više potpisa od ove protiv privatnih visokoškolskih ustanova. Mislim da je čitava ova situacija sramotno postupanje rektora i prorektora koji su, umjesto da rade na napretku vlastitih ustanova, sretniji kad unište konkurenciju, odnosno mentalitet 'samo neka susjedu crkne krava'", komentira Blaće.

Također, Blaće ističe kako su ECTS-ovi jednako vrijedni jer to garantira akreditacija i reakreditacija studijskih programa i visokih učilišta od strane AZVO-a.

"Stručno i sveučilišno diplomsko znanje je jednakovrijedno, i u EU i u Hrvatskoj. Studenti stručnih studija moraju zaraditi jednak broj ECTS bodova kao i studenti na sveučilištu, samo s drugim ishodima učenja. Da je taj ECTS bod jednakovrijedan garantira akreditacija i reakreditacija studijskih programa i visokih učilišta od strane AZVO-a. Tko god ne vjeruje u to, može im se slobodno obratiti. ", rekao je Blaće.


Izvor: Pixabay/Pixlr
 
Budući da je 7. travnja za par dana što je i rok predaje prijedloga za izmjenu Zakona o HKO-u, i iz Vijeća i iz HSZ-a još jednom pozivaju i apeliraju na studente da se priključe e-savjetovanju.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock


peticijaHKOVijeće studenata veleučilišta i visokih školaHrvatski studentski zbor


Prati nas na Instagramu!