Vodič za brucoše

Izglasan najpovoljniji i najbolji studentski grad za studij u inozemstvu

MojFaks | Akademska četvrt, 28.11.2016.Izglasan najpovoljniji i najbolji studentski grad za studij u inozemstvu

Novinarski tim OSSI-ja sproveo je istraživanje o studentskim gradovima po kriterijima koji su studentu najvažniji kada se odlučuje za studiranje u inostranstvu.

Organizacija srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) osmislila je tri pitanja i to po kriterijima bitnima mladim ljudima, a posebice studentima, kad su gradovi u kojima se može studirati u pitanju.

Odluka o studiju u inozemstvu nikad nije laka pa je svakako korisno provjeriti što o tome kažu kolege koji imaju više iskustva studiranja "vani".

Tri pitanja na koja su sudionici ankete odgovarali bila su:


Koji studentski grad je najbolji za noćni život?
Koji studentski grad je najpovoljniji za život studenta?
Koji studentski grad je najbolji za društveni život i sticanje prijatelja?


Jedan grad je posebno pozitivno ocjenjen od strane studenata u sva tri segmenta, a dominantnu pobjedu odnijeo je u 2. i 3. pitanju. U pitanju je – Beč!


foto: Pixabay

Rezultati nisu iznenađujući. Na osnovu studije konzultantske firme za ljudske resurse Mercer o kvalitetu života u svjetskim metropolama Beč je 2015. (kao i niz godina unazad) proglašen najboljim gradom za život na svijetu, a osobama iz naše regije, Austrija je oduvijek bila interesantna destinacija.

Otkako je Hrvatska postala članicom EU, pojednostavljena je i procedura upisa na fakultete. Mia Buljan, dopredsjednica Udruge hrvatskih studenata u Austriji za Večernji list je pojasnila da je za upis na bečko sveučilište potrebna potvrda o državnoj maturi, a za neke studije, poput medicine, prijemni ispit. Ako nemate potvrdu o znanju njemačkog jezika, ispit možete polagati u Beču.

Moguće je dobiti i dozvolu za posao


Što se zapošljavanja tiče, Hrvati još uvijek nemaju slobodan pristup austrijskom tržištu rada, istaknula je Buljan, ali "ako te kao studenta poslodavac prijavi na godinu dana, možeš dobiti dozvolu za posao", dodala je.

Tijekom dodiplomskog studija (bachelora) dopušteno je raditi deset sati tjedno, a može se zaraditi do 380 eura, piše Večernji.

Beč je lokacija popularna zbog blizine našoj zemlji, ali i velikih šansi da ćete imati prilike susretati "naše" ljude i družiti se s njima te razgovarati na materinjem jeziku što u inozemstvu može biti jako važno. Osim toga, fakulteti su svjetski priznati i nude dobru podlogu za pronalaženje posla dalje, pojasnila je predsjednica OSSI-jevog lokalnog ogranka u Beču, Dajana Čavić.

Tri mogućnosti smještaja studenata


Studenti u Beču imaju mogućnost birati između smještaja u domu, WG (Wohngemeinschaft) ili privatnom stanu. Domovi u Beču nude mogućnost boravka u jednokrevetnoj i dvokrevetnoj sobi. Cijene soba kreću se u prosjeku od 250 do 350 eura.

Tzv. Wohngemeinschaft je stan u kojem stanuje nekoliko studenata. U ovom aranžmanu imat ćete svoju sobu, a ćete dijeliti kuhinju i kupaonicu. Cijene se kreću od 300 do 350 eura po osobi.


foto: Pixabay

Privatan stan je najkomfornija, ali i najskuplja varijanta. Cijene manjih stanova kreću se od 350 do 500 eura. Cijena stana i ostalih troškova se može znatno smanjiti ukoliko više osoba živi u jednom stanu.

Troškovi života na mesečnom nivou su sljedeći:


Smještaj: 250-350€
Zdravstveno osiguranje: 55€
Telefon: 10-40€
Internet: 20-30€
Hrana i piće: 200-350€ (ovisi o tome kako i koliko se hranite)
Školarina: plaćaju se samo troškovi upisa (18 eura) no treba pripaziti da se ne prekorači rok za završavanje pojedinog studija. Tako je za bachelor rok za diplomiranje šest semestara, ali imate još 2 kao bonus. Ako ostanete duže od osam semestara školarina se povećava s 18 na 363,36 eura. Što se školarina tiče, bitno je na svakom fakultetu ponaosob provjeriti o kolikim se točno troškovima upisa i studiranja radi.
Prijevoz: semestralna karta za gradski prijevoz iznosi 75€.


L.B./izvor: Studentski Život, Večernji list
foto: Pixabay


Bečstudiranje u inozemstvuOSSIanketa

Prati nas na Instagramu!