Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Skandalozna izjava o kojoj svi pričaju: Jokić, Silobrčić i Dauenhauer za MojFaks komentiraju izjavu državnog tajnika za obrazovanje

MojFaks | Akademska četvrt, 12.12.2016.Skandalozna izjava o kojoj svi pričaju: Jokić, Silobrčić i Dauenhauer za MojFaks komentiraju izjavu državnog tajnika za obrazovanje

Ministarstvo obrazovanja se može slobodno percipirati kao 'najskandaloznije' kad je o novoj Vladi riječ jer nakon optužbi za plagiranje upućenih ministru Pavi Barišiću, sada je tu i kontroverzan istup državnog tajnika za obrazovanje Matka Glunčića.

Hrvatska javnost ostala je zgrožena nakon skandaloznih izjava Matka Glunčića u kojima govori da su za loše rezultate PISA testiranja krivi učenici s posebnim potrebama i učenici koji su pripadnici nacionalnih manjima.

Osim toga, svojim izjavama Glunčić je i uvrijedio europske učenike jer je za N1 rekao da PISA rezultate treba uzeti sa zadrškom "jer u nekim europskim zemljama lošijim učenicima kažu da na dan tesiranja ne dođu na nastavu" te dodao "da su kod nas u statistiku ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine".

Njegove izjave o PISA rezultatima se mogu laički rečeno "objesiti mačku o rep" jer ih je već za portal Index.hr demantirala voditeljica ovog testiranja Michelle Braš Roth, a u međuvremenu se tajnik i ispričao. Zapravo rekao je kako su njegove izjave krivo protumačene u negativnom kontekstu, ali ih drži nespretnima.


"Komentirajući rezultate PISA istraživanja za 2015. godinu u jednome dijelu svoga komentara nespretno sam se izrazio i moje su riječi izazvale negativne konotacije, a što mi nikako ni u kojem slučaju nije bila namjera. No, to ne umanjuje nepromišljenost izjave pa se ovom prilikom još jednom ispričavam cjelokupnoj javnosti ako sam svojom izjavom nekoga uvrijedio. Nije mi bila namjera nikoga diskriminirati niti isticati u negativnom kontekstu. Svjestan sam važnosti svih društvenih skupina i kao državni tajnik zalagat ću se za široku nacionalnu uključivost i zaštitu prava svakog pojedinca u području obrazovanja i znanosti", uputio je javnosti Glunčić.

Može li osoba s ovakvim stavovima uopće sudjelovati u stvaranju boljeg školstva u Hrvatskoj?


Ovo pitanje postavio je indexov novinar Nenad Jarić Dauenhauer u članku u kojem Glunčića naziva neznalicom, a iznio je i stav čitalaca koji pokazuje da njih 86 % misli da tajnik treba dati ostavku.


Izvor: screenshot/index.hr

Upravo zato smo razgovarali s kolegom Jarićem Dauenhauerom koji u članku napominje kako je, nakon što je Boris Jokić "maknut" iz tima za kurikularnu reformu, bivši ministar Predrag Šustar zapravo stavio Glunčića na Jokićevo mjesto.

Jarić Dauenhauer kaže kako je Glunčić stručan u svom uskom području, ali ne i kada je riječ o stručnosti u obrazovanju. K tome, on napominje da tu svoje prste ima i fizičar Vladimir Paar koji je od početka bio protiv "Jokićeve reforme", a osim toga bio je i Glunčićev mentor te imaju nekoliko zajedničkih znanstvenih radova.

"Osobno, ne smatram da je Glunčić stručan za obrazovanje. On može biti ok fizičar u svom uskom području i njegovi znanstveni radovi mogu biti u redu, to ne osporavam, no on nije stručan za obrazovanje, ali činjenica je da bi Glunčićev mentor, Vladimir Paar, htio biti glavna faca za obrazovni sustav u Hrvatskoj. Paar se bunio protiv Jokića još kada Jokić nije počeo ništa niti raditi jer je tada smatrao da je to SDP-ov kadar. Stručnjaci za obrazovanje se trebaju baviti obrazovanjem, naravno bilo bi idealno da se kurikulumom bave stručnjaci i za obrazovanje i stručnjaci za fiziku ili drugog prirodnog područja. Hrvatska bi trebala napraviti reformske korake i, a to se ne radi na jednom. Neke stvari se rade u hodu", kaže novinar Nenad Jarić Dauenhauer.

Na neki način je spajanje znanosti i religije, u ovom slučaju fizike, i cilj krajnjeg rezultata kurikularne reforme pa se Jarić Dauehnauer u članku pita kakvu kurikularnu reformu možemo očekivati od čovjeka koji smatra da postojeći program po kojem djeca uče nije problematičan?

"Svatko tko zna nešto o fizici lako će uočiti da je postojeći program koji se može naći na stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja itekako problematičan. Napravljen je gotovo diletantski neozbiljno, a promovira upravo učenje na pamet bez natruha multidisciplinarnosti ili poticanja praktične primjene znanja (pogledajte i sami ovdje). No zato već na svojoj petoj stranici promovira komplementarnost religije i fizike", piše Jarić Dauenhauer za index.

Boris Jokić smatra da je zabrinjavajuće što se sustavom odgoja i obrazovanja bave oni koji se niti stručno niti znanstveno nisu bavili tim područjem


Čovjek zbog kojeg se cijela Hrvatska digla na noge kada je u pitanju kurikularna reforma, Boris Jokić, rekao nam je da ne zna hoće li nastaviti raditi i dalje na reformi, ali da je Glunčićeva izjava višestruko problematična.

"Radi se o višestruko problematičnoj izjavi i to iz perspektive uvrede drugih zemalja, a još više hrvatskih učenika s posebnim potrebama i iz manjinskih zajednica. Isto tako problematično je što se radi u potpunosti o nestručnoj i neznanstvenoj izjavi koja nema utemeljenja niti u znanstvenom promišljanju niti u poznavanju PISA ispitivanja, a niti u poznavanju hrvatskog odgojno-obrazovnog konteksta. Zabrinjavajuć je stav da sustavom odgoja i obrazovanja upravljaju oni koji se niti stručno niti znanstveno nisu bavili tim područjem", rekao je Jokić.


Izvor: Glas Hrvatske (HRT)

Jokić još dodaje kako je riječ o složenim znanstvenim disciplinama koje ne trpe površan i diskriminatoran pristup, a to još više objašnjava skandaloznost cijele sporne tajnikove izjave.

Glunčićeve izjave sporne su i s aspekta etike, faktografije i politike


Bivši predsjednik Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, Vlatko Silobrčić, u posljednje vrijeme javnosti poznat kao čovjek koji aktualnog ministra Barišića optužuje za doktorski plagijat, kaže kako su Glunčićeve izjave sporne s čak tri aspekta.

"Glunčićeve izjave su dvojbene s više strana i to su dvojbene s etičke strane jer on tu vrijeđa i druge države i druge učenike. Izjave su dvojbene s aspekta faktografije o kojoj bi tajnik trebao nešto znati jer se bavi fizikom pa bi zato trebao znati koji je udio populacije kojoj on pripisuje da je kriva za loše rezultate naših učenika. Ako odredi koji je to udio populacije, tada bi iz osnovne statistike trebao znati da taj dio populacije ne može bitno utjecati na rezultate cijele populacije", tvrdi Silobrčić.

Ono što Silobrčić smatra najgorim u cijeloj toj priči jest to da Glunčića vode politički razlozi jer on mora opravdati svoju poziciju pa se koristi takvim javnim izjavama. Budući da iz Ministarstva obrazovanja rijetko kada komentiraju ovakve situacije, baš kao i sada, pitali smo gospodina Silobrčića, zašto on smatra da je to tako.


Izvor: screenshot/N1

"Većinom se institucije poput Ministarstva obrazovanja brane s onim što oni smatraju dopustivim načinima. Izrazit ću se narodski pa reći da to uglavnom 'ne drži vodu', ali oni su dovoljno sigurni u svoju poziciju pa si mogu dopustiti da iskazuju takve nedokazane i neprovjerljive tvrdnje", napominje Silobrčić.

No, nitko i dalje nije siguran hoće li tajnik podnijeti ostavku ili će ga ministar Barišić razriješiti dužnosti. Premda su prognoze takve da se ništa od toga neće zapravo dogoditi, čak 86% čitatelja portala Index smatra da bi Glunčić trebao otići. Upravo zato smo i kontaktirali ministra da nam da svoj komentar na sporne izjave, ali on se on nije javio.

Do tada će svatko kome je stalo do toga da Hrvatska bude zemlja boljeg obrazovanja i prosperiteta, mučiti pitanje: dokad će za tako bitan segment, kao što su odgoj i obrazovanje, biti zaduženi ljudi koji nisu stručnjaci, a k tome u svojim stavovima koketiraju s uvredama i ne žele priznati da je sistem zakazao?

Ivana Petrić
foto: screenshot@N1


državni tajnik za obrazovanjeMatko GlumčićBoris JokićPISA rezultati