Vodič za brucoše

Je li za sve isto? Doznajemo odnose li se stavke Zakona o obavljanju studentskih poslova i na one koji se prvi put učlanjuju u SC

MojFaks | Akademska četvrt, 14.12.2018.Je li za sve isto? Doznajemo odnose li se stavke Zakona o obavljanju studentskih poslova i na one koji se prvi put učlanjuju u SC

Dugo očekivani Zakon o obavljanju studentskih poslova stupio je na snagu 8. studenog te donio brojne promjene. Od tog datuma i izvanredni studenti imaju pravo rada preko student-servisa, određen je iznos minimalne satnice, a između ostaloga i kazne za nepoštivanje zakona. K tome, određeno je i koliki je broj ECTS bodova potreban za obavljanje studentskog posla, a neki se studenti pitaju vrijede li ista pravila i za one koji se po prvi puta postaju članovi SC-a.

Neki studenti, poput djevojke koja nam se obratila, nisu sigurni vrijede li ono iz Zakona o obavljanju studentskih poslova i za njih. Zašto je došlo do konfuzije i o čemu se točno radi? Riječ je o tome da u Članku 3. pod točkom 3. stoji da Studentski centar (posrednik) može posredovati za studenta upisanog u tekuću akademsku godinu koji je u prethodnoj godini ostvario najmanje jedan ECTS bod.

Članak 3. Zakona o obavljanju studentskih poslova... izvor: Narodne Novine

Ta točka je tu kako se ne bi došlo do zlouporabe studentskog statusa samo zbog rada. Djevojka s početka priče pitala nas je vrijedi li to i za studente koji se po prvi put učlanjuju u SC. Do konfuzije je došlo jer u Zakonu nigdje izričito ne piše da se to odnosi i na one koji prvi put postaju članovi SC-a te bi htjeli krenuti s radom preko student-servisa. Kako ne bi bilo dvojbi, obratili smo se s tim pitanjem Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Oni su nam odgovorili da to vrijedi za sve studente, neovisno o tome kada su se učlanili u student-servis.


"Obavještavamo Vas da se stupanjem na snagu Zakona o obavljanju studentskih poslova za sve studente prava i obveze primjenjuje jednako bez obzira na datum učlanjenja. Iz navedenog Zakona jasno proizlazi da posrednik može posredovati za studenta upisanog u tekuću akademsku godinu koji je u prethodnoj akademskoj godini ostvario najmanje 1 ECTS bod. Navedeni uvjet ne primjenjuje se na studenta koji upisuje prvu godinu studija i studenta koji je u prethodnoj godini imao opravdani prekid studija.", odgovorili su nam iz Ministarstva.

Foto: MojFaks

U slučaju da ste imali dvojbu kao djevojka koja nam se obratila, sada znate da za sve vrijede ista "pravila".

Ivana Petrić
foto: Darko Ba/MojFaks


Zakon o obavljanju studentskih poslovavrijedi istoprvi put članstvočlanstvoSC


Prati nas na Instagramu!