Vodič za brucoše

Ovaj zagrebački fakultet ne odustaje od KONTAKTNE nastave: 'Imamo oko 1% osoba oboljelih od koronavirusa, a 3,5% u samoizolaciji'

MojFaks | Akademska četvrt, 28.10.2020.Ovaj zagrebački fakultet ne odustaje od KONTAKTNE nastave: 'Imamo oko 1% osoba oboljelih od koronavirusa, a 3,5% u samoizolaciji'

I dok se sve više fakulteta odlučuje za izvođenje online nastave, ima i onih koji ustraju s predavanjima uživo.

Dekan Šumarskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Tibor Pentek, jučer se pisanim putem obratio studentima i zaposlenicima Fakulteta vezano uz održavanja nastave u nastavku zimskog semestra. Prema njegovim riječima, nakon mnogobrojnih upita studenata, nastavnika i ostalih zaposlenika Fakulteta o modelu održavanje nastave, Uprava Fakulteta odlučila je pojasniti moguće i izgledne scenarije održavanja nastave u ovom semestru.

Od samog početka semestra, nastava na Šumarskom fakultetu na svim studijskim programima i svim godinama održava se kontaktnim modelom, u prostorima Fakulteta (terenska i praktična nastava se održavaju na odgovarajućim lokacijama u i izvan Zagreba sukladno prihvaćenom planu terenske nastave za ovaj semestar).

"Kontaktni model nastave je zasigurno najbolji i jedini prirodan model nastave na svim razinama obrazovanja pa tako i u visokoškolskom obrazovanju. Za studijske programe Šumarskog fakulteta svih razina studija, zbog njihovih posebnosti te značajnog učešća laboratorijskih, mjernih, računalnih, projektantskih, konstrukcijskih i ostalih vrsta vježbi, kao i terenske i praktične nastave u nastavnim programima, kontaktni model nastave je gotovo nezamjenjiv model održavanja nastave, jedini model kojim studenti, u interakciji s nastavnicima te svojim kolegicama i kolegama, u potpunosti stječu predviđene ishode učenja, odnosno kompetencije kojima će biti konkurentni na tržištu rada Republike Hrvatske ali i Europske unije", poručuje dekan.

Kako u nastavku govori, Uprava Fakulteta svakodnevno prati epidemiološku situaciju u Republici Hrvatskoj, gradu Zagrebu i na Šumarskom fakultetu.

"Izvješće o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na Fakultetu, odnosno podaci o broju osoba zaraženih korona virusom i broju osoba u samoizolaciji, za različite skupine (studenti, nastavnici, ostali zaposlenici) se svakodnevno dostavljaju Sveučilištu. Trenutačno oboljelih osoba od bolesti COVID-19 na Fakultetu imamo oko 1%, a osoba u samoizolaciji oko 3,5% od ukupnog broja svih naših studenata i zaposlenika", pojašnjava se.

Nema potrebe za online nastavom - trenutno


S obzirom na gore navedene podatke, prostorne kapacitete kojima Fakultet raspolaže, implementirane epidemiološke mjere u svakodnevno funkcioniranje Fakulteta, strogo provođenje svih higijenskih mjera u prostorima fakulteta, dobru organizaciju nastave i odgovorno ponašanja svih na Fakultetu, Uprava smatra da u ovom trenutku nema potrebe za promjenom kontaktnog modela održavanja nastave. Imajući na umu hladniji dio godine koji je pogodniji za širenje koronavirusa, Uprava poručuje da su poduzeli sve mjere koje će u vrlo kratkom vremenskom roku omogućiti prijelaz s kontaktnog modela na hibridni model održavanja (kombinacija kontaktne nastave i nastave na daljinu) ili na model održavanja nastavu na daljinu, za sve studijske programe i sve godine studija.

"Prijelaz na hibridni model ili na model održavanja nastave na daljinu, ovisno o epidemiološkoj situaciji na pojedinoj godini studijskog programa, odnosno na pojedinoj katedri (nastavnom predmetu) moguće je i sada, u svakom trenutku, zbog kontinuiteta održavanja nastave, privremeno primijeniti na ograničeni broj studenata (npr. kod eventualnog odlaska u samoizolaciju svih ili većine studenata iste studijske grupe ili svih nositelja/sunositelja i suradnika na jednom kolegiju ili sl.) dok za ostale studente na snazi ostaje kontaktni model održavanja nastave", navodi Uprava. 


Dekan fakulteta na kraju ističe kako će Uprava Šumarskog fakulteta i dalje pratiti epidemiološku situaciju i istoj prilagođavati mjere koje se provode na Fakultetu.

A.Z.
foto: Šumarski fakultet@Facebook


Šumarski fakultetCOVID-19nastavakontaktna nastavahibridni model nastavedekan

Prati nas na Instagramu!