Vodič za brucoše

U potresu stradalo čak 20 fakulteta: Ovako danas izgledaju Ekonomija, Medicina, Pravo, FFZG, PMF... FOTO

MojFaks | Akademska četvrt, 23.03.2020.U potresu stradalo čak 20 fakulteta: Ovako danas izgledaju Ekonomija, Medicina, Pravo, FFZG, PMF... FOTO

Snažan potres i serija manjih u nedjelju je pogodila Zagreb. Brojne građevine u užem centru grada su oštećene, a sljedećih će se dana procjenjivati kolika je konačna šteta.

Kao što je to javnost imala prilike vidjeti na brojnim snimkama i fotografijama objavljenima na društvenim mrežama i u medijima, mnoge su građevine u središtu i okolici Zagreba oštećene, čak do potpune neupotrebljivosti. Ova sudbina, nažalost, nije zaobišla ni neke sastavnice Sveučilišta u Zagrebu od kojih su neke gotovo potpuno statički uništene i samim time nesigurne za korištenje.

Kao što smo jučer napisali, zgrada Pravnog fakulteta uslijed potresa pomaknuta je deset centimetara, a zbog oštećenja dekan fakulteta izvijestio je javnost da se u zgradu više neće ulaziti. I zgrada Sveučilišta u Zagrebu u kojoj djeluje Rektorat Sveučilišta privremeno je neuporabljiva nakon zemljotresa kakav na ovome području nije zabilježen u proteklih 140 godina.

foto: Mihaela Slunjski@Facebook


No, nažalost kompleks zgrade Sveučilišta u sklopu koje je i Pravni fakultet nisu jedini koje je snašla ova sudbina. Jedna čitateljica poslala nam je fotografije stanja zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.


foto: privatna arhiva/Ekonomski fakultetfoto: privatna arhiva/Ekonomski fakultetfoto: privatna arhiva/Ekonomski fakultet


foto: privatna arhiva/Ekonomski fakultet

"Zgrada je oštećena u potresu, čeka se procjena statičara o sigurnosti zgrade. Za sada u zgradu smiju ući samo djelatnici tehničke službe i Uprava", kazao je dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, prof.dr.sc. Jurica Pavičić, studentima u online obraćanju. 


Putem službene stranice Medicinskog fakulteta, dekan prof. dr. sc. Marijan Klarica izvijestio je da su nakon potresa u nedjelju oštećeni objekti Medicinskog fakulteta na lokaciji Šalata. 

Video: Medicinski fakultet @Youtube

"U nadi da ste svi vi kao i vaše obitelji dobro i da nemate većih šteta u svojim domovima ovim putem Vas obavještavam da su u jutrošnjem potresu oštećeni objekti našeg Fakulteta na lokaciji Šalata. U tijeku je statička procjena štete i stanja oštećenih objekata te procjena sigurnosti boravka u objektima. Voda i plin su trenutačno isključeni. Objekti su osigurani – portiri su na ulazima. Najveći dio laboratorija provjeren je od strane tehničara pojedinih zavoda.Večeras i tijekom jutra ćemo vas potpunije obavijestiti o stanju u zgradama i dati upute djelatnicima o eventualnom dolasku na radno mjesto.Sve informacije i daljnje obavijesti vezane za novonastalu situaciju bit će objavljene na web stranicama Fakulteta", objavljeno je na stranici Medicinskog fakulteta


foto: Medicinski fakultet


foto: Medicinski fakultet


foto: Medicinski fakultet


foto: Medicinski fakultet


foto: Medicinski fakultet


foto: Medicinski fakultet


Filozofski i njegova knjižnica također u kaosu...


Ni zagrebački FFZG, kao ni pripadajuća mu knjižnica nisu prošli netaknuti. Kako su izvijestili iz knjižnice, sa zgradom je sve u redu, ali police nisu izdržale, a na fakultetu su vidljiva oštećenja koja ipak, kako se čini, nisu utjecala na statiku zgrade.

foto: Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu@Facebook


foto: Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu@Facebook


foto: Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu@Facebook


foto: Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu@Facebook

Biološki odsjek PMF-a ne izgleda baš najbolje

Ni Biološki odsjek zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta smještan na Rooseveltovom trgu nije prošao bez oštećenja.

foto: Pavel Gregoric@Twitter

foto: Pavel Gregoric@Twitter


foto: Pavel Gregoric@Twitter

Učiteljski, FPZG, TTF - također stradali...


Dekan Učiteljskoga fakulteta u Zagrebu, zbog štete prouzrokovane potresom, također je donio Odluku o zabrani ulaska u zgradu na lokaciji Savska cesta 77 do daljnjega, piše na službenoj stranici fakulteta

I Uprava Fakulteta političkih znanosti izvijestila je o zatvaranju zgrade fakulteta do daljnjeg, zbog oštećenja uzrokovanih potresom.

Zbog oštećenja uzrokovanih potresom u Zagrebu od 22. ožujka 2020., zgrada Fakulteta se do daljnjega zatvara za sve...

Objavljuje Fakultet političkih znanostiPonedjeljak, 23. ožujka 2020.
 

Oštećena je i zgrada Tekstilno tehnološkog fakulteta u Zagrebu. 

"Uslijed potresa koji je zadesio grad Zagreb i užu okolicu 22. ožujka 2020., došlo je i do oštećenja sjedišta Tekstilno-tehnološkog fakulteta na lokaciji Prilaz baruna Filipovića 28a. Znatnije je oštećena stara zgrada odnosno vezni dio između stare i nove zgrade. U tijeku su dogovori za statičke izvide stručnjaka", piše u objavi na službenoj stranici Fakulteta uz objavljene fotografije stanja. 


Foto: Tekstilno-tehnološki fakultet@Facebook


Foto:T ekstilno-tehnološki fakultet@Facebook


Foto: Tekstilno-tehnološki fakultet@Facebook


Foto: Tekstilno-tehnološki fakultet@Facebook


Foto: Tekstilno-tehnološki fakultet@Facebook


Foto: Tekstilno-tehnološki fakultet@Facebook

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja priopćeno je kako su do danas Ministarstvu znanosti i obrazovanja štetu nakon potresa prijavilo 20 visokih učilišta i 18 instituta. Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, poslao je poruku povodom aktualne situacije. 

...Nakon razornog potresa: U zagrebački studentski dom useljavaju oni koji su ostali bez krova nad glavom – studenti moraju van...


"Potres koji je pogodio Zagreb u nedjelju 22. ožujka 2020. prouzročio je znatne štete na infrastrukturi sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, ali i na zgradama u kojima su smješteni Pravni fakultet i Rektorat Sveučilišta. Vjerujem da ćemo u razdoblju koje je pred nama uspjeti sanirati nastalu štetu te pronaći rješenja za ponovno održavanje sveučilišne nastave u našim amfiteatrima i predavaonicama kad pobijedimo u ovom ratu protiv epidemije virusa COVID 19", poručio je on putem službene stranice Sveučilišta u Zagrebu

Anja Zulić
foto: MojFaks, MojFaks/privatna arhiva, Medicinski fakultet, Tekstilno-tehnološki fakultet, Twitter, Facebook


fakulteti u Zagrebupotresmaterijalna štetaurušavanje


Prati nas na Instagramu!