Vodič za brucoše

Još 3 fakulteta nastavljaju s online nastavom: Ispiti i kolokviji mogu uživo, ali uz stroge mjere

MojFaks | Akademska četvrt, 08.01.2021., Autor: Anja Z.Foto: V.Sokolić / Mojfaks

Krajem studentog, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdali preporuke za održavanje nastave na fakultetima koje su se kretale u smjeru online nastave, uz iznimke praktikuma ili laboratorijskih vježbi. Nakon završetka zimskih praznika, izvjesno je da će takvo stanje na fakultetima potrajati i dalje.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, kao i otegotne okolnosti poput potresa u kojemu su oštećene pojedine sastavnice Sveučilišta, npr. odsjek Učiteljskog fakulteta u Petrinji, fakulteti u sve većem broju produljuju odluke o održavanju nastave na daljinu. Već smo pisali kako će Šumarski fakultet, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Fakulteta organizacije i informatike i Građevinski fakultet do kraja zimskog semestra nastaviti s nastavom na daljinu, a sada su takve vijesti svojim studentima priopćili i Geotehnički i Katoličko-bogoslovni fakultet te Fakultet hrvatskih studija.


...Stigle preporuke: Dulji praznici, savjet fakultetima – ipak online… Nove mjere u veljači!...


Geotehnički i KBF online do kraja zimskog semestra


"Zbog nastavka nepovoljne epidemiološke situacije uzrokovane bolešću COVID-19, donesena je nova odluka o privremenom ograničenju većine fizičkih aktivnosti unutar zgrade Geotehničkog fakulteta do 31. siječnja 2021. godine. Nadamo se kako će ipak doći do poboljšanja epidemiološke situacije i kako ćemo nastavu u ljetnom semestru započeti u klasičnom obliku. Budimo pozitivni i ostanimo negativni", navodi se u obavijesti o produljenju nastave na daljinu i rada od kuće Geotehničkog fakulteta.


...Ni u novoj godini nema povratka u predavaone: 4 zagrebačka fakulteta već odlučila – nastava i dalje online...


Dekan Katoličko-bogoslovnog fakulteta, Mario Cifrak, također je produljio online nastavu uz pojedine izuzetke.

"Obavještavam Vas da će se nastava na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu do 22. siječnja 2021. godine (zimski semestar akademske godine 2020./2021.) odvijati na daljinu (online), osim nastavnih aktivnosti koje podrazumijevaju fizičku prisutnost u zgradi Fakulteta (kolokviji, …). Zimski ispitni rok tekuće akademske godine 2020./2021. odvijat će se na isti način kao i ljetni/jesenski ispitni rok prošle akademske godine 2019./2020.",  piše u odluci dekana Cifraka.

I FHS nastavlja s nastavom na daljinu, ali ispiti mogući uživo


Krajem studenog, Fakultet hrvatskih studija, inzistirao je na održavanju nastave uživo, sve dok nije došlo do pobune i peticije studenata, nakon čega Fakultet hrvatskih studija počinje održavati nastavu na daljinu. Odluka iz prosinca bila bi važeća do 10. siječnja, ali su je i na ovom fakultetu produljili.


...Nije u skladu s preporukama? Nakon odluke o daljnjem održavanju nastave studenti ovog fakulteta na odgovorne sasuli 'drvlje i kamenje'...


...Peticija uspjela! Popustili studentima, ali uz upozorenje profesorima: Online - da, ali prezentacije umjesto predavanja - ne...


"Zbog izvanrednih okolnosti prouzročenih epidemijom koronavirusa i posljedicama razornih potresa u središnjoj Hrvatskoj nastava će se na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu do daljnjega održavati na daljinu, uz iznimku praktične nastave, studentskih vježbi, laboratorijske nastave i terenske nastave", stoji u obavijesti dekana Pave Barišića.

Na FHS se kolokviji i ispiti mogu održavati uživo na fakultetu uz pridržavanje epidemioloških mjera i to u skupinama do 25 studenata. Nastavnici se mogu odlučiti i za održavanje usmenih ispita na daljinu, uz izravan audiovizualni kontakt sa studentima, navodi dekan Barišić u obavijesti. Studenti koji ne mogu pristupiti provjeri zbog zaraze, samoizolacije, potresa trebaju se javiti nastavniku, a Barišić je pozvao nastavnike za razumijevanje u slučajevima zamolba studenata vezanima uz materijalne i psihološke posljedice potresa, zarazu ili samoizolaciju.

Na današnjoj press konferenciji Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske najavio je da postojeće mjere ostaju na snazi do 31. siječnja.


studentinastava na daljinuonline nastavafakultetimjere