Vodič za brucoše

Još 3 fakulteta nastavljaju s online nastavom: Ispiti i kolokviji mogu uživo, ali uz stroge mjere

MojFaks | Akademska četvrt, 08.01.2021., Autor: Anja Z.Foto: V.Sokolić / Mojfaks

Krajem studentog, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdali preporuke za održavanje nastave na fakultetima koje su se kretale u smjeru online nastave, uz iznimke praktikuma ili laboratorijskih vježbi. Nakon završetka zimskih praznika, izvjesno je da će takvo stanje na fakultetima potrajati i dalje.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, kao i otegotne okolnosti poput potresa u kojemu su oštećene pojedine sastavnice Sveučilišta, npr. odsjek Učiteljskog fakulteta u Petrinji, fakulteti u sve većem broju produljuju odluke o održavanju nastave na daljinu. Već smo pisali kako će Šumarski fakultet, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Fakulteta organizacije i informatike i Građevinski fakultet do kraja zimskog semestra nastaviti s nastavom na daljinu, a sada su takve vijesti svojim studentima priopćili i Geotehnički i Katoličko-bogoslovni fakultet te Fakultet hrvatskih studija.


...Stigle preporuke: Dulji praznici, savjet fakultetima – ipak online… Nove mjere u veljači!...


Geotehnički i KBF online do kraja zimskog semestra


"Zbog nastavka nepovoljne epidemiološke situacije uzrokovane bolešću COVID-19, donesena je nova odluka o privremenom ograničenju većine fizičkih aktivnosti unutar zgrade Geotehničkog fakulteta do 31. siječnja 2021. godine. Nadamo se kako će ipak doći do poboljšanja epidemiološke situacije i kako ćemo nastavu u ljetnom semestru započeti u klasičnom obliku. Budimo pozitivni i ostanimo negativni", navodi se u obavijesti o produljenju nastave na daljinu i rada od kuće Geotehničkog fakulteta.


...Ni u novoj godini nema povratka u predavaone: 4 zagrebačka fakulteta već odlučila – nastava i dalje online...


Dekan Katoličko-bogoslovnog fakulteta, Mario Cifrak, također je produljio online nastavu uz pojedine izuzetke.

"Obavještavam Vas da će se nastava na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu do 22. siječnja 2021. godine (zimski semestar akademske godine 2020./2021.) odvijati na daljinu (online), osim nastavnih aktivnosti koje podrazumijevaju fizičku prisutnost u zgradi Fakulteta (kolokviji, …). Zimski ispitni rok tekuće akademske godine 2020./2021. odvijat će se na isti način kao i ljetni/jesenski ispitni rok prošle akademske godine 2019./2020.",  piše u odluci dekana Cifraka.

I FHS nastavlja s nastavom na daljinu, ali ispiti mogući uživo


Krajem studenog, Fakultet hrvatskih studija, inzistirao je na održavanju nastave uživo, sve dok nije došlo do pobune i peticije studenata, nakon čega Fakultet hrvatskih studija počinje održavati nastavu na daljinu. Odluka iz prosinca bila bi važeća do 10. siječnja, ali su je i na ovom fakultetu produljili.


...Nije u skladu s preporukama? Nakon odluke o daljnjem održavanju nastave studenti ovog fakulteta na odgovorne sasuli 'drvlje i kamenje'...


...Peticija uspjela! Popustili studentima, ali uz upozorenje profesorima: Online - da, ali prezentacije umjesto predavanja - ne...


"Zbog izvanrednih okolnosti prouzročenih epidemijom koronavirusa i posljedicama razornih potresa u središnjoj Hrvatskoj nastava će se na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu do daljnjega održavati na daljinu, uz iznimku praktične nastave, studentskih vježbi, laboratorijske nastave i terenske nastave", stoji u obavijesti dekana Pave Barišića.

Na FHS se kolokviji i ispiti mogu održavati uživo na fakultetu uz pridržavanje epidemioloških mjera i to u skupinama do 25 studenata. Nastavnici se mogu odlučiti i za održavanje usmenih ispita na daljinu, uz izravan audiovizualni kontakt sa studentima, navodi dekan Barišić u obavijesti. Studenti koji ne mogu pristupiti provjeri zbog zaraze, samoizolacije, potresa trebaju se javiti nastavniku, a Barišić je pozvao nastavnike za razumijevanje u slučajevima zamolba studenata vezanima uz materijalne i psihološke posljedice potresa, zarazu ili samoizolaciju.

Na današnjoj press konferenciji Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske najavio je da postojeće mjere ostaju na snazi do 31. siječnja.


studentinastava na daljinuonline nastavafakultetimjere


Prati nas na Instagramu!