Vodič za brucoše

Režu li iksice na vašem faksu kad diplomirate? ZBUNJUJUĆE prakse s indeksima i iksicama na domaćim fakultetima

MojFaks | Akademska četvrt, 19.06.2020.Režu li iksice na vašem faksu kad diplomirate? ZBUNJUJUĆE prakse s indeksima i iksicama na domaćim fakultetima

Posljednjih tjedana među studentima je aktualna tema malih papirnatih knjižica koje su godinama među nama, a opet sve informacije o njima i dalje nam nisu najjasnije. Riječ je, naravno, o indeksima.

Početkom mjeseca studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu aktualizirali su pitanje indeksa u jednoj od grupa na Facebooku. U raspravi je većina studenata zaključila da je ovaj period online nastave idealna prilika za izboriti da se napokon ukinu indeksi, sa obzirom na to da ne doprinose studiranju. Otkad na hrvatskim fakultetima postoje indeksi u digitalnom obliku, odnosno ISVU sustav za upis ocjena i potpisa u digitalnoj bazi, a iksica je postala službena studentska iskaznica, ova papirnata knjižica samo predstavlja dodatni posao i studentima i profesorima. 


...Studenti Ekonomije ponovno 'opleli' po svom faksu: 'Ipak je moguće položiti ispit bez gubljenja vremena na upis ocjene i čekanja u redu...'...


Zagrebački FER i Agronomski fakultet već godinama su primjer dobre prakse i ne opterećuju svoje studente indeksima. Prije nekoliko dana i studenti zagrebačkog Kineziološkog fakulteta oprostili su se od indeksa. I iako sve više fakulteta u Hrvatskoj odbacuje papirnatu inačicu indeksa, čini se da ima i onih koji ih još uvijek ne žele zauvijek zaboraviti i na kojima predstavlja dokument koji se, jednom kad student diplomira, mora dati na uvid da se i u njemu tako naznači.
 
U grupi Tražim/nudim studentski posao, pojavila se objava koja je "zakuhala" raspravu na temu indeksa i iksica i različitih praksi postupanja s njima na domaćim fakultetima jednom kad diplomirate. 

...Nema više čekanja potpisa i upisa ocjene: Još jedan zagrebački fakultet zauvijek otpisao indekse...


"...je li moguće obaviti ispis s fakulteta bez indeksa? Molbu s mojim JMBAG-om imaju. Uplatila sam i rečeno je da dođem po ispisnicu i da mi u indeks stave da sam ispisana...", zapitala se jedna studentica.

Uslijedio je niz komentara. Studentica Marina s Agronomskog fakulteta poručila je kolegici da problema ne bi trebalo biti jer su indeksi "ukinuti".

15 godina borbe za ukidanje indeksa


"Mislim da im stvarno ne bi trebao fizički indeks za formalnost", napisala je ona. No, ubrzo se raspravi priključuje i student s dijametralno suprotnim iskustvom. Alen s PMF-a komentira da on svoj indeks još uvijek ima i da mu vrijedi kao studentska isprava. Kako piše, već 15 godina se radi na ukidanju indeksa, a i dalje se vodi dvostruka administracija online i fizička. 

"Indeks mora biti fizički poništen. Može lagati da ga nema pa neponištenom koristit za popuste i druga studentska prava. U indeks se mora zavesti završetak studija ovakav ili onakav. Dužni su upisati datum ispisa. Svaki službeni dokument mora biti službeno poništen, čak i ako je nevažeći. Ta i isteklu putovnicu ti probuše", piše Alen te dodaje da su njemu naprimjer i iksicu s preddiplomskog i diplomskog studija prerezali

Vodeći se time, očekivano je i da se indeksi "ponište". Ili možda nije?

"Meni nisu ništa izrezali. Još uvijek imam iksicu. Nitko mi nije tražio. Vjerojatno ovisi o pedantnosti referade", komentirala je studentica Agronomskog fakulteta.  Kako piše, sve se ionako može vidjeti online, a indeksi se prilikom ispisa bi trebali tražiti. 

"Na ISVU vide odmah jesi upisana il' ne, ja sam se upisala na drugi (faks) bez ispisa s prvog, odma' su vid'li u ISVUu, isti dan sam se išla ispisati, nitko te ne traži indeks poslije, to je samo formalnost bez koje se može, sve je online i svakom dostupno", poručuje Marina. 


Iako je objava naišla na dobar odaziv među kolegama, studentica koja se želi ispisati nažalost nije dobila konkretan odgovor. Trenutna situacija s indeksima razlikuje se od fakulteta do fakulteta, tako da će i ona morati provjeriti na svojoj instituciji koje pravilo vrijedi u njenom slučaju.

Kako je napisala u komentarima, izvanredni je student, a studij je pauzirala prije tri godine zbog zdravstvenih razloga, a nakon toliko vremena indeks je zametnula i ne može ga pronaći. Jedan od savjeta bio je i onaj da se, s obzirom na različite prakse na fakultetima, zaputi na rferadu i "pravi se luda". 

"Praviš se luda i ideš bez indeksa dok te ne traže isti. Onda se još malo praviš luda i onda vidiš jel' će inzistirati na njemu. Kod mene recimo bi, ne znači da će i kod tebe", napisao joj je spomenuti student PMF- a.  

A kakvo je stanje kod vas na fakultetu? Režu li se iksice i što je s indeksima? Pišite nam u komentarima. 

Anja Zulić
foto: Darko Ba/arhiva MojFaks


studentiispis faksaindeksirezanje iksice


Prati nas na Instagramu!