Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Koji milijunčić više: U novom proračunu predviđeno više novca za državne stipendije

MojFaks | Akademska četvrt, 08.12.2016.Koji milijunčić više: U novom proračunu predviđeno više novca za državne stipendije

Državni proračun 'na tapeti' je ovih dana, a trebao bi interesirati i sve studente koji dobivaju ili su se prijavili na natječaj za državnu stipendiju. Naime, za ovu akademsku godinu predviđeno je puno više love nego prošle, čak preko 2 milijuna kuna.

Može se slobodno reći da je Ministarstvo obrazovanja jedan od ovogodišnjih pobjednika kada je riječ o proračunskome novcu jer je dobilo čak milijardu i pol kuna više nego prošle godine.


foto: screenshot@vlada.gov.hr

Našlo se i 2.116,700 kuna više nego prošle godine za državnu stipendiju.foto: screenshot@vlada.gov.hr

Za stipendiste je ove godine predviđeno 59.201,200 kuna pa se postavlja pitanje hoće li se stipendije povećavati ili će se povećati broj stipendista. Treba napomenuti da je ovo iznos koji je za stipendiranje studenata slabijeg socijalnog statusa utrošen i 2015. godine i godinu prije toga, a veći je samo u odnosu na "prošlu", 2016. godinu.

...Zavrzlama zvana državna stipendija: nakon objave rezultata stigli novi problemi...


Voditeljica Službe za studentski standard pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Željka Nenadić Tabak, rekla nam je da će se planiranim iznosom sigurno pokriti 5000 novih stipendija, ali i onih iz ranijeg razdoblja kada su se dodjeljivale za cijeli tijek studiranja.


Izvor: Shutterstock

"Po završetku natječaja dodijelit će se sigurno 5000 novih stipendija. Nakon toga slijedi i žalbeni rok u kojem se obično dodijeli određen broj stipendija po prihvaćenim žalbama (on može varirati od 100 do 250, eventualno 300) i to je onda u okvirima planiranih iznosa. Ove stipendije se dodjeljuju za svaku pojedinačnu godinu, isplata u 9 rata po 1200 kuna. Kad se sve to stavite na kup, to je u okvirima tog iznosa od 59 milijuna kuna", kazala je Nenadić Tabak.

...Isplata državnih stipendija kasni: 'Bit će taman za ljetovanje!'...


...Prvi u Hrvatskoj: U ovom gradu baš svaki student dobiva stipendiju...


Prema projekcijama novog Proračuna, Ministarstvo obrazovanja idućih će godina imati sve veći budžet, no s obzirom na to da nismo dobili službenu izjavu ministra Pave Barišića, ne možemo sa sigurnošću reći radi li se o jednom segmentu politike nove Vlade, a koja bi trebala pozitivno na utjecati na obrazovanje i znanost u RH.

Ivana Petrić
foto: Pixabay


stipendijeproračunMinistarstvo obrazovanjadržavna stipendija