Vodič za brucoše

Kojih studenata treba više, a kojih manje: Evo koji su poželjni i nepoželjni studiji po hrvatskim gradovima

MojFaks | Akademska četvrt, 07.01.2019.Kojih studenata treba više, a kojih manje: Evo koji su poželjni i nepoželjni studiji po hrvatskim gradovima

Svake godine Hrvatski zavod za zapošljavanje objavi Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja. Ukratko, riječ je o popisu srednjih škola, stručnih te sveučilišnih studija na kojima bi trebalo povećati ili smanjiti broj studenata odnosno upisnih kvota.

Regionalni i područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, uz koordinaciju od strane Središnjeg ureda, proveli su analizu i prognozu potreba tržišta za pojedinim zvanjima te izradili preporuke za obrazovnu upisnu politiku.

Izvor: Shutterstock

Analiza i prognoza potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima provedena je na osnovi statističkih podataka i relativnih pokazatelja o zapošljavanju nezaposlenih osoba prema obrazovnom programu koji su završile, podataka o nedostatku radnika pojedinih zvanja dobivenih anketom poslodavaca, te kvalitativnih dojmova savjetnika stečenih iskustvom posredovanja pri zapošljavanju. Na temelju relativnog položaja pojedinih zvanja u prethodnom razdoblju napravljena je prognoza njihovog položaja u budućnosti.


Osim toga, u obzir su uzeti strategije i planovi gospodarskog razvoja odnosno razvoja pojedinih sektora na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, stoji u preporukama HZZ-a. Preporuke se odnose ne samo na upis, već i na stipendiranje učenika i studenata, stoji u preporukama HZZ-a.

HZZ-ove preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja raspodijelili smo po većim sveučilišnim gradovima ili županijama u kojima se nalaze:

Grad Zagreb i Zagrebačka županija


Broj kvota u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji trebao bi se povećati na sveučilišnim studijima, ali ne i na stručnim studijima. Studiji na koje bi više studenata trebalo upisivati su medicina, matematika (nastavnički smjer), fizika i tehnika (nastavnički smjer), elektrotehnika, računarstvo, strojarstvo, biologija i kemija (nastavnički smjer), fizika i informatika (nastavnički smjer), fizika i kemija (nastavnički smjer), germanistika, logopedija, rehabilitacija, farmacija, glazbena pedagogija....

Izvor: Pixabay

Što se tiče smanjenja upisne kvote, ona se u Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji odnosi i na sveučilišne i stručne studije. Na stručnom studiju treba smanjiti upis na smjerovima izobrazba trenera, poslovna ekonomija te javna uprava. Neki od sveučilišnih studija na kojima treba smanjiti broj upisanih studenata su: politologija, novinarstvo, tekstilni i modni dizajn, grafička tehnologija, tekstilna tehnologija i inženjerstvo, agronomija, promet, veterinarska medicina, poslovna ekonomija, urbano šumarstvo i zaštita prirode i okoliša.

Varaždin i Varaždinska županija


Izvor: Pixabay

U Varaždinskoj županiji nije potrebno povećanje kvote za stručne studije, ali jest za sveučilišne: medicina, elektrotehnika, matematika, logopedija, farmacija, rani i predškolski odgoj i obrazovanje, strojarstvo, građevina, engleski, njemački, fizika... Smanjene kvote trebale bi biti za stručni studij ekonomije te sveučilišni studij ekonomije, novinarstva i politologije.

Primorsko-goranska županija


Izvor: FreePik

Za stručne studije u Primorsko-goranskoj županiji ne treba povećavati broj upisanih studenata, ali treba za sveučilišne: računarstvo, strojarstvo, elektrotehnika, medicina, farmacija, rehabilitacija, logopedija, geodezija, brodogradnja, fizika i matematika (nastavnički smjer), socijalni rad... Manje studenata trebalo bi upisati stručni studij upravnog studija i sveučilišne: poslovna ekonomija, pravo, logistika i menadžment u pomorstvu i prometu.

Zadarska županija


Izvor: Pixabay

Zadar je jedan od naših većih sveučilišnih gradova pa bi ondje valjalo povećati upis na stručni studij strojarstva. Kada govorimo o sveučilišnom studiju, više studenata trebalo bi upisivati medicinu, matematiku (nastavnički smjer), rehabilitaciju, farmaciju, strojarstvo, likovnu kulturu (nastavnički smjer), biologiju (nastavnički smjer), informatiku, elektrotehniku, računarstvo... U Zadarskoj županiji treba smanjiti upisne kvote za stručni studij predškolskog odgoja, upravni studij, te izobrazbu trenera. Smanjeni broj upisanih trebao bi se dogoditi za sveučilišni studij komunikologije, prava i za učiteljski studij.

Osječko-baranjska županija


Izvor: Pixabay

Upisnu kvotu za stručne studije u Osječko-baranjskoj županiji ne treba povećavati, ali treba za sveučilišni studij medicine, dentalne medicine, strojarstva, logopedije, geodezije i geoinformatike, veterinarske medicine... Na stručnom studiju računarstva, trgovine, fizioterapije, bilinogojstva, zootehnike, kulturalnog menadžmenta i medijske kulture treba smanjiti kvote, a isto vrijedi i za sveučilišni studij prava, hrvatskog jezika i književnosti, filozofsko – teološkog studija kao i kulturalnog menadžmenta te medijske kulture.

Splitsko-dalmatinska županija


Izvor: FreePik@pressfoto

U Splitsko-dalmatinskoj županiji treba povećati upisne kvote za stručni studij predškolskog odgoja, računarstva, strojarstva, sestrinstva, fizioterapije te turističkog poslovanja. Veći broj upisnih kvota prema HZZ-u treba omogućiti na sveučilišnom studiju medicine, psihologije, farmacije, arhitekture, brodogradnje, hrvatskog jezika i književnosti, ruskog jezika i književnosti i dr. Broj upisanih treba smanjiti na stručnom studiju managementa, trgovinskog poslovanja i upravnog studija. Kada je riječ o sveučilišnom studiju tada kvote valja smanjiti na pravu, poslovnoj ekonomiji, kemijskoj tehnologiji, novinarstvu, politologiji i učiteljskom studiju.

U svrhu pisanja i sažetosti teksta neki studiji su izostavljeni pa cijelu preporuku HZZ-a za sve ostale gradove i županije u Hrvatskoj možete pročitati ovdje.

Ivana Petrić
foto: Ilustracija/fesb.unist.hr


HZZpreporukepovećanje broja upisanihkvotesmanjenje kvota


Prati nas na Instagramu!