Vodič za brucoše

KONAČNO: Vlada usvojila prijedlog Zakona o obavljanju studentskih poslova – evo što on na kraju donosi! Minimalne satnice, ali i kazne...

MojFaks | Akademska četvrt, 27.09.2018.KONAČNO: Vlada usvojila prijedlog Zakona o obavljanju studentskih poslova – evo što on na kraju donosi! Minimalne satnice, ali i kazne...

Studenti na zakon koji će regulirati studentske poslove čekaju još od veljače 2017. godine. Prijedlog Zakon o obavljanju studentskih poslova konačno je došao do Vlade, a danas je na 116. sjednici i usvojen.

Na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice Vlade pod točkom broj dva našao se prijedlog Zakona o obavljanju studentskih poslova. Studenti će sigurno na ove vijesti reći "konačno" jer samo "guranje" Zakona u Vladu su čekali više od godinu dana. Kako je sve počelo? Peticijom jednog studenta koji je tražio da se izvanrednim studentima dopusti rad posredstvom student-servisa. Nakon toga, oformila se Radna skupina koju su činili predstavnici studenta te raznih institucija poput predstavnika Ministarstva financija, Ministarstva obrazovanja i dr.

Foto: MojFaks

Osim što se na sjednicama Radne skupine zadužene za izradu prijedloga Nacrta zakona koji će regulirati studentski rad raspravljalo o opciji studentskog rada za izvanredne studente, ondje se raspravljalo i o drugim važnim stvarima. Podsjećamo, govorilo se o minimalnom broju ECTS bodova, ograničenju broja radnih sati tjedno za studente, uvećanju satnice za obavljanje poslova noću, blagdanima i nedjeljom te trebaju li studentski centri biti jedini ovlašteni za posredovanje pri obavljanju studentskih poslova.

Što Zakon o obavljanju studentskih poslova na kraju donosi?


Zakonom je određena minimalna satnica za koju bi student obavljao posao, dopuštenje izvanrednim studentima da rade preko student-servisa, dodatno plaćeni rad blagdanima, nedjeljama itd.

Izvor: Shutterstock

No, u prijedlogu su se našle i neke promjene koje su očito usvojene. U članku broj 10, u stavku 5 piše da "Posrednik (studentski centar) ne može posredovati za studenta koji je dva puta promijenio studijski program i treći puta upisuje prvu godinu iste razine". Prosto rečeno, ovime se želi stati na kraj osobama koje studiraju isključivo samo da bi mogle raditi preko student-servisa.


 Članak 12. u stavku 2 kaže da: "Minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova po satu izračunava se  tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj, sukladno posebnome propisu, podijeli sa 160". To znači da poslodavci više neće moći proizvoljno stavljati satnicu od primjerice 16 ili 17 kuna.


Također, spominje se i inspekcijski nadzor kako bi se vršila kontrola zakonitosti rada i općih akata. Propisane su vrtoglave kazne za različito kršenje Zakona, kako za posrednike, tako i za poslodavce kao i za studente. U stavku 10 Članka 17. stoji: "Studentu  koji  zlouporabi  ugovor  na  način  da  omogući  obavljanje  posla osobama koje nisu potpisnici ugovora može se izreći zaštitna mjera zabrane korištenja usluga posredovanja  do  jedne  godine,  kao i novčana kazna u iznosu vrijednosti obavljenoga posla definiranoga ugovorom, a koja ne može iznositi više od 50.000,00 kuna".


K tome, usvajanjem prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova mogu biti zadovoljni izvanredni studenti koji su zapravo razlog i pokretanja teme o reguliranju studentskih poslova. Oni će moći raditi jednako kao i redoviti studenti. Samo je bitno da nisu u radnom odnosu i/ili da ne obavljaju samostalnu djelatnost obrta, slobodnog zanimanja te poljoprivrede i/ili šumarstva.

Cijeli prijedlog Zakona o obavljanju studentskih poslova možete pronaći ovdje.

Ivana Petrić
foto: MojFaks


zakon o obavljanju studentskih poslovaprijedlog zakonaVladasjednicastudentski poslovi


Prati nas na Instagramu!