Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Kraj velikog problema zadarskih studenata! Evo kada će Zadar napokon dobiti novi studentski dormitorij, kampus, sobe...

MojFaks | Akademska četvrt, 05.12.2017.Kraj velikog problema zadarskih studenata! Evo kada će Zadar napokon dobiti novi studentski dormitorij, kampus, sobe...

Iako u Zadru studira čak 6000 studenata (koji su mahom iz drugih hrvatskih gradova), postoji samo jedan studentski dom sa skromnih 206 soba koje su, nije potrebno naglašavati, premalo za sve koji ovdje stječu svoje diplome.

U jedan od sveučilišnih gradova na moru, Zadar, svake godine zbog iznimne ljepote te različitih studija, hrli mnogo studenata iz cijele Hrvatske. No, premda naizgled idealan grad za studente, Zadar je postao noćna mora kada je riječ o iznajmljivanju stanova, čiji omjer ponude i cijene nikako ne ide studentima u prilog.

...20 kvadrata za 4 000 kuna: Studenti iz Zadra odlučili bojkotirati sve koji preskupo iznajmljuju stanove...


...Smještaj za izbjegavanje: Zadarski studenti objavili crnu listu stanova u kojima je nemoguće živjeti...


Upravo je ovaj problem studentskog smještaja rak-rana ovog sveučilišnog grada. Iako u njemu studira čak 6000 studenata, postoji samo jedan studentski dom sa skromnih 206 soba koje su, nije potrebno naglašavati, premalo za sve koji ovdje stječu svoje diplome. Kako smo nedavno doznali od profesora s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, Svena Marcelića, studenti koji dolaze na Sveučilište u Zadru mahom su iz drugih mjesta i gradova što dodatno komplicira već dovoljno tešku situaciju vezanu uz nedostatak adekvatnog i povoljnijeg smještaja za mlade.

Zbog toga su studenti primorani unajmljivati privatni smještaj koji cijenama nije prilagođen studentskom džepu nego najčešće turistima, a iz kojega ih stanodavci često tjeraju čim počne sezona – što se svake godine poklapa s ispitnim rokovima, točnije, periodom kad je studentima mir i spokoj adekvatnog smještaja prijekopotreban za učenje.

...Studenti odlučili: Ovo je prihvatljiva cijena najma stana za studentski džep - sve skuplje od toga bojkotiraju...


Zbog toga će vijest o tome da se će ovaj veliki problem riješiti do 2020. godine zasigurno razveseliti sve koji studiraju ili planiraju studirati u ovom lijepom, dalmatinskom gradu.

Potrebne su 'ravno' dvije milijarde kuna da bi se realizirali projekti predstavljeni u ponedjeljak u Zadarskoj županiji, objedinjeni u dokumentu Predstavljena 'Županijska razvojna strategija do 2020. godine'. Strategiju je Izradila Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, a izvrsne ocjene ovom dokumentu dao je Ekonomski institut Zagreb, piše Zadarski.hr.

Sanja Peričić, ravnateljica agencije ZADRA NOVA, detaljno je predstavila postupak izrade Strategije koja je u svim segmentima usklađena s EU propisima. Upravo se od EU očekuju sredstva koja će se povući za izradu glavnih strateških projekata

O njima je govorila Marica Babić, koja je sa ravnateljicom Peričić voditeljica tima za izradu Strategije.

"Jednostavno rečeno, u dokumentu koji sadrži brojne statističke podatke i druge parametre koji čine našu županiju, je definirano gdje trebamo biti do 2020., te na koji način do tamo mislimo doći. Rast i razvoj su napravljeni kao 'pametni, uključivi i održivi', a ne megalomanski", kazala je Babić, naglasivši da u Zadarskoj županiji treba povesti računa o uravnoteženom razvoju svih sredina, jer sada mnoge zaostaju.

...Anketa otkriva najpopularnije zadarske kvartove među studentima: Hoće li nakon rezultata dodatno poskupjeti?...


Neće se izrađivati Strategija razvoja Zadarske županije u za period nakon 2020.godine, jer će se, pojasnila je Sanja Peričić, donijeti Nacionalna strategija.

...Pronađi 'cimija' po mjeri! Stranica mladog Zadranina olakšat će vam potragu za savršenim cimerom...


Realizacijom velikog projekta "NOVI KAMPUS – CENTAR NOVIH TEHNOLOGIJA, EDUKACIJE I KULTURNIH RESURSA SVEUČILIŠTA U ZADRU" bit će izgrađen i opremljen studentski dormitorij i studentski paviljon s restoranom, zgrade za odjele prirodnih, tehničkih, biotehničkih i biomedicinskih znanosti, knjižnice s kulturnim centrom, Znanstveno - inovacijski centar s opremom za stručno usavršavanje... Projekt je težak 458 milijuna kuna.

Uz konačno rješavanje pitanja studentskog smještaja, u planu je izgradnja "CENTRA ZA MLADE", vrijednog 40 milijuna kuna.

Koji su ostali projekti, provjerite ovdje.

L.B./izvor: Zadarski.hr
foto: arhiva/unizd.hr


ZadarSveučilište u Zadrustudentski smještajZADRA NOVAprojektiNovi kampus