Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

KATASTROFA: Studentica platila 300 kn za pisanje rada pa požalila. 'Znam, bila sam naivna i glupa, ali...'

MojFaks | Akademska četvrt, 21.02.2020.KATASTROFA: Studentica platila 300 kn za pisanje rada pa požalila. 'Znam, bila sam naivna i glupa, ali...'

Pisanje tuđih radova rasprostranjena je djelatnost, a mnogi studenti, baš kao i ova studentica, posežu za ovim radnjama koje se protive pravilima bolonjskog sustava studiranja...

Na Facebook stranicu portala MojFaks pristigla je poruka studentice (ime sakriveno u svrhu zaštite identiteta, podaci poznati redakciji portala MojFaks) koja upozorava na obmanu. Radi se o internetskoj stranici pisanje-radova.com koja nudi usluge od pisanja seminarskih, završnih, diplomskih radova do pisanja svih vrsta eseja i izrade PowerPoint prezentacija. Prema riječima studentice, na ovu je internetsku stranicu naišla već u prvoj potrazi jer ova stranica iskoči među prvima kada se potražuje pojam "izrada radova". Iako je većina stranica nalik jedna na drugu, teško je u moru svih prepoznati onu koja umjesto izrade radova nudi podvalu.


foto: screenshot
 

Uplatila iznos na njihov račun, odgovor ni rad nikad nije primila


Tumači nam da je komunikacija putem elektronske pošte tekla vrlo glatko te su odgovarali na poruke u brzom roku, a pri tome su bili iznimno pristojni i ljubazni. Nakon dogovora teme, cijene (300 kn) i ostalih detalja, komunikacija završava u trenutku kada je uplata kupca pristigla na njihov bankovni račun. Zadnja dobivena poruka, kako tvrdi studentica, ujedno je i posljednja dobivena.

"Pozdrav svima! Imam jedno upozorenje na prijevaru - na stranicu https://pisanje-radova.com/ kojima platite i vise nikad se ne jave! Zadnja poruka, nakon koje prestaje komunikacija je ovakva:
Hvala Vam na danom povjerenju. Samo ću Vas zamoliti da mi pošaljete potvrdu o uplati kada uplatite kako bih mogla krenuti s izradom rada. Odmah po zaprimljenoj uplati ćete dobiti poveznicu na word dokument kako biste mogli pratiti  tok izrade rada gdje ga ujedno možete i preuzeti.
Podaci za uplatu:
Naziv primatelja: Hrvatska poštanska banka, Jurišićeva 4, 10000 Zagreb
Model: HR00
Poziv na broj: 3401317939
IBAN: HR4623900011070000029
Iznos 300,00 kn
- u potpisu maila je Anita Knežević, naravno fejk osoba! Ali barem putem ove stranice NIKAD ne uplaćujte kao niti na navedeni broj računa! PRIJEVARA.
PS. Znam da se ovo ne radi ali isto tako znam da jako puno studenata to radi (ali naravno ne govori), eto ja sam bila naivna i glupa te prvi i zadnji put to napravila... pa da i drugi nauče na mojoj školi", stoji u poruci i objavi ove studentice. 

Bankovni račun izrađen za posebne svrhe – očigledno prevarantske


Nakon toga, studentica im je poslala još 2 maila da potvrde primitak uplate i da joj pošalju spomenuti link na kojem može preuzeti svoj rad, no odgovor nikada nije pristigao. Jedna od malobrojnih studentica koja je ovakav tip upozorenja podijelila javno i to u nekoliko Facebook grupa, također je za naš portal potvrdila da se javila s lažnoga profila kako bi zaštitila vlastiti identitet. Govori nam da je jučeras predala zahtjev za povrat novaca, a iz banke su opravdali da se navodno radi o bankovnome računu koji je otvoren planski i za svojevrsne posebne svrhe odnosno 'skrivene' uplate. 


foto: Unsplash by Kaityln Baker

Redakcija portala MojFaks također se obratila dotičnoj stranici, no do trenutka objavljivanja ovoga teksta, odgovor nije pristigao.

U sličnoj situaciji našla se još jedna studentica (podaci poznati redakciji portala MojFaks) koja se obratila našoj redakciji i požalila se na isti problem prevare kod zatražene usluge pisanja rada. Više o tome možete pročitati ovdje. 

...Evo zašto NIKADA ne biste trebali platiti da vam netko napiše rad! Zagrebačka studentica istog trena izgubila pravo na izlazak na ispit...


Ovaj problem postoji već duže, a biznis pisanja radova danas je već širokorasprostranjena djelatnost za kojom poseže sve veći broj studenata. Opće je poznato da je pisanje seminarskoga rada, a zatim završnoga i diplomskoga rada, ključ studentskih obveza prema bolonjskom sustavu studiranja, a svaki ga student mora napisati sam. Plagijat se vrlo lako može otkriti, no najveći je problem prepoznati kupljeni rad s obzirom na to da se radi o originalnom i autentičnom radu, što je gotovo i nemoguće provjeriti. 

Sve dok se studentima ne bude dalo pisati vlastite radove, sigurno je da će to tržište rasti, a pitanje "Kako stati svemu tome na kraj?" postavljat će se sve dok se ne poduzmu konkretne mjere, a i dok se ne iskorijeni nemar studenata. 

...Prodaja seminarskih i diplomskih radova postala normalna stvar: Cijena seminarskog između 'samo' 400 i 600 kuna!...


V.S.
Foto: Unsplash by Persnickety Prints


pisanje radovalažobmanaplaćanjestudenticakupovinastudenti