Vodič za brucoše

Legalno ispred, a ilegalno na faksu? Studentima može predavati na kavi, ali ne i u predavaonici: Profesor tvrdi – to nije logično

MojFaks | Akademska četvrt, 30.03.2021., Autor: Lidija B.Predavanja uz kavu ispred fakulteta?
Foto: wk1003mike via Shutterstock

Iako je nezadovoljstvo online predavanjima sve snažnije među studentima, epidemiološka situacija i dalje ne dozvoljava potpuni povratak u predavaonice.

I dok se u javnosti svaki dan spominje "treći val" pandemije koronavirusa, a brojka zaraženih svakim danom raste, govora o potpunom povratku na kontaktnu nastavu, što se studenata tiče, još uvijek nema. I dok su neki fakulteti početkom semestra donijeli oduku o nastavi uživo, uz mogućnost prelaska na kombinirani model u slučaju pogoršanja epidemiološke slike u Hrvatskoj, većinom je kontakt profesora i studenata ograničen na virtualnu sferu.


Pokušaj da se ovaj dio školske godine među osnovno i srednjoškolcima provede uživo u razredima također se modificira posljednjih dana uz sve veći broj škola koje se ipak odlučuju na povratak na model C. Trenutno se u školama u čak 10 županija u RH provodi neki oblik online nastave, no odluku o tome donose ravnatelji svake škole, a zasad još nema govora o prelasku na model C na razini cijele zemlje.


>>>Lockdown slomio mlade u Hrvatskoj! Psihijatrijski odjeli grcaju: 'Ovo je slično ratu, preplavljeni smo pacijentima…'<<<


No, neki smatraju da škole i fakulteti nisu izvor zaraze ili barem nisu veći od kafića ili restorana. Profesor Vedad Pašić predaje na Odsjeku za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Tuzli. Nedavno se emotivnim statusom pozdravio od predavanja uživo koja preferira u odnosu na online oblik nastave.


"Upravo otpratih svoje studente sa zadnjeg predavanja uživo za k'o zna koliko dugo… Moram priznati, nije mi svejedno…", napisao je na svojoj Facebook stranici.


Legalno u kafiću, ilegalno na faksu?


Osim emotivnog tereta koje za njega nosi odluka o prelasku na online nastavu, Pašić ne vidi mnogo logike u određenim odlukama nadležnih i vladajućih u pokušaju da zaustave širenje pandemije. Tako mu, primjerice, nije jasno kako mogu raditi kafići i restorani, ali ne i fakulteti.


>>>Studiranje u pandemiji stresnije no ikad: Treba li studentima omogućiti zamrzavanje godine?<<<


"Teoretski govoreći, ja sad mogu iznijeti pokretnu bijelu ploču u kafić ispred Fakulteta, platiti kave studentima i savršeno im legalno održati nastavu iz Diferencijalne geometrije, na primjer", tvrdi "Istovremeno, ilegalno je da ih uvedem u zgradu Fakulteta, gdje im izmjerimo temperaturu, gdje svi nosimo maske tokom cijelog sata te držimo distancu od preko 2 metra", kaže.


Smatra da škole i fakulteti nisu izvor zaraze, što impliciraju odluke o prelasku na online nastavu, kako u ostalim zemljama, tako i u ovoj. U svakom slučaju, smatra, ne predstavljaju veći rizik za zarazu od restorana, kafića i nargila barova koji u susjednoj BiH rade.


"Ja možda nisam dovoljno pametan da razumijem epidemiologiju. Ali napisao sam knjigu/udžbenik iz logike. A ovo nije logično!", dodao je za kraj.


>>>800 studenata ni pandemija nije spriječila da dođu na faks u Hrvatsku: 'Nema policijskog sata, osjećamo se slobodnije'<<<


Vedad Pašićonline nastavapredavanjalogikarizik od zarazeškole i fakulteti

Prati nas na Instagramu!