Vodič za brucoše

Literatura kao nijedna druga: Studenti veterine od ove godine uče iz 3D priručnika

MojFaks | Akademska četvrt, 11.10.2016.Literatura kao nijedna druga: Studenti veterine od ove godine uče iz 3D priručnika

Po prvi puta u povijesti hrvatskog obrazovanja u službenu sveučilišnu literaturu uvršten je 3D online priručnik koji formom i funkcionalnosti značajno odstupa od uobičajene literature i predstavlja inovaciju u izradi nastavnih materijala.

Veterinarski fakultet u Zagrebu objavio je Trodimenzionalni anatomski atlas, sveučilišni priručnik "3D atlas privjesnog kostura konja" s ciljem da na jednostavniji i inovativniji način studentima prve godine veterinarske medicine približi pojmove iz osteologije.

Njegovo objavljivanje potaknula je inicijativa glavnog urednika izv. prof. dr. sc. Tomislava Gomerčića, koji je prednosti razvoja informatičke tehnologije i 3D prikaza odlučio iskoristiti za izradu priručnika kako bi studentima olakšao savladavanje zahtjevnog gradiva anatomije.

Prilikom izrade udžbenika korištena je mogućnost prikaza kostiju u trodimenzionalnom obliku upotrebom računala, tako da se svaka kost može okretati u prostoru i mogu se vidjeti svi elementi sa svih strana. Svi tiskani osteološki udžbenici imaju nedostatak jednodimenzionalnog prikaza pa se pojedina kost mora prikazati s više slika, a ponekad ni to ne omogućuje dovoljno detaljan prikaz pojedinih anatomskih elemenata. Korištena tehnologija omogućuje 3D prikaz kostiju na svim uređajima od stolnih računala preko tableta do pametnih telefona”, kaže prof. Gomerčić.foto: screenshot/3datlas

U izradi je korišteno nazivlje iz najnovijeg 5. izdanja "Nomina anatomica veterinaria" iz 2012. godine koji je uredio International Committee on Veterinary Gross Anatomical Nomenclature, komisija koja radi u okviru svjetske asocijacije za veterinarsku anatomiju (World Association of Veterinary Anatomists).

Tako je dobiven sveučilišni priručnik izrađen po svim svjetskim standardima, u kojem su svi dijelovi anatomije životinje detaljno označeni na hrvatskom, latinskom, engleskom, njemačkom i francuskom jeziku, pa se priručnikom mogu koristiti kolege veterinari iz cijelog svijeta. Sveučilišni 3D priručnik predstavljen je na svjetskom kongresu veterinarske anatomije, koji se održao od 27. do 30. srpnja u Beču.

Realizacija ovakvog  projekta zahtijevala je multidisciplinarni pristup, pa su na tehničkom dijelu izvedbe projekta sudjelovali su kolege s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu (FSB).

Na izradi atlasa radio je stručni tim Veterinarskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Martina Đuras, izv. prof. dr. sc. Tajana Trbojević Vukičević, izv. prof. dr. sc. Snježana Kužir, doc. dr. sc. Ivan Alić, te dr. sc. Vedran Šimunović s FSB-a.

L.B./foto: Pixabay


Tomislav GomerčićVeterinarski fakultet u Zagrebuosteologijasveučilišni udžbenici3D


Prati nas na Instagramu!