Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ljetni semestar stiže, a nastava? Neslužbeno: Predavanja online na još 2 zagrebačka faksa i jednom sveučilištu

MojFaks | Akademska četvrt, 16.02.2021., Autor: Anja Z.Okupljeni studenti ispred fakulteta
Foto: Darko Ba / Mojfaks

Krajem studenog, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdali su preporuke za održavanje online nastave na fakultetima, uz iznimke praktikuma ili laboratorijskih vježbi.

Još uoči blagdana nastava za studente ponovno je prebačena u online sferu, a zbog tadašnje epidemiološke situacije, odlučeno je i da se zimski semestar završi u online ozračju. Posljednja dva tjedna, dnevne brojke novooboljelih od koronavirusa su se prepolovile – što ukazuje na trenutno poboljšanje epidemiološke situacije. Zimski ispitni rok na pojedinim fakultetima već je završen, na drugima, studenti imaju još par ispitnih termina, a ljetni semestar kuca pred vratima. 


...Ni u novoj godini nema povratka u predavaone: 4 zagrebačka fakulteta već odlučila – nastava i dalje online...


Kao što je slučaj bio i prošle godine, informacije o načinu izvođenja i održavanja nastave u predstojećem semestru studentima pristižu na kapaljku, nakon što svaka pojedinačna sastavnica sveučilišta donese odluku. I dok su se krajem kolovoza studenti inzistirali na informacijama od nadležnih, kako bi mogli prijaviti smještaj u domu ili pronaći privatni smještaj, kao i pogledati kakva je ponuda studentskih poslova, sada s nadolaskom proljeća, studentima sve veći problem postaju i mjere koje su na snazi, a kojima se ograničavaju okupljanja. Studentima nedostaje druženja, izlazaka, vježbanja, predavanja uživo i susretanja s kolegama, što je sasvim i normalno, ali čini se da će na sve to – još uvijek morati pričekati.


...Stižu vijesti o nastavi u ljetnom semestru: Na ovom sveučilištu morat ćete uživo na faks – pobrinite se za smještaj...


Prije nekoliko dana, Sveučilište Sjever među prvima je obavijestilo svoje studente o načinu izvođenja nastave. Tako će se na Sjeveru, nastava odvijati po mješovitom, kombiniranom modelu, što podrazumijeva da će se dio predavanja i seminara (otprilike 25-33%) i vježbi (50-75%) održavati kontaktno. Jučer je službena odluka stigla i s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Studentski zbor Fakulteta političkih znanosti, obavijestio je studentice i studente, kako prema dosadašnjim informacijama Uprave fakulteta, nastava u ljetnom semestru započet će online.


"Kako Fakultet planira prijeći na neki oblik hibridne nastave, ako Ministarstvo ukine postojeće preporuke, Dekan će kroz par dana objaviti novi raspored koji će vrijediti i u online i u potencijalnom hibridnom obliku nastave. Dakle, novi raspored bez obzira na oblik nastave, vrijedit će kroz cijeli ljetni semestar. Dekan je istaknuo kako će studenti o potencijalnom prelasku na hibridni oblik nastave biti obaviješteni dovoljno rano. Sve ostale informacije bit će uskoro dostupne na intranetu", poručili su iz Studentskog zbora Fakulteta političkih znanosti.

I na Pravnom fakultetu u Zagrebu, studentima je javljeno kako je neslužbena odluka da će održavanje nastave u ljetnom semestru biti online.

"Nastava ide i dalje online barem do travnja, uskoro će i službena obavijest o tome", poručio je Studentski zbor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kolegama.

I studenti Sveučilišta u Zadru, očekuju službene informacije o načinu izvođenja nastave u ljetnom semestru. Neslužbeno, semestar počinje kao što je i završio – u online okruženju.


...Prvi fakulteti već odlučili: Ništa od povratka u predavaone – ljetni semestar počinje na daljinu...


"Vezano za odvijanje nastave u ljetnom semestru, informacije koje ja imam su da za sada nastavljamo prema uputama od 12. mjeseca, odnosno da nastavljamo i ljetni semestar online, sve dok se ne dobiju nove upute. Koliko znam, napomenuto je rektorici da se obavijest, o mogućem prelasku na nastavu uživo, ne objavi par dana prije, već barem tjedan dana kako bi si studenti mogli pronaći stanove ili da se ide kombinirano (online i uživo) do kad si studenti ne riješe smještaj, no o tome ćemo nešto više kad dobijemo obavijest", e-mail je koji "kruži" među zadarskim studentima u grupi na Facebooku.

Trenutna situacija s obavijestima koje pristižu s fakulteta, slična je kao i jesenas. Većina čeka zadnji tren, dok studentima ostaje, da preko naći reorganiziraju svoj život, i ako bude potrebe sa ponedjeljka na utorak ekrane zamijene predavanjima uživo. Ne sumnjamo da će se evidencija dolazaka ažurno voditi.


studentiljetni semestarnastavaonline nastavahibridna predavanjaFakultet političkih znanostiPravni fakultetSveučilište u Zadru