Vodič za brucoše

Magistarska titula, a plaća prvostupnika: hoće li novi studij sestrinstva tome stati na kraj?

MojFaks | Akademska četvrt, 04.11.2016.Magistarska titula, a plaća prvostupnika: hoće li novi studij sestrinstva tome stati na kraj?

U bolnici 'Dr. Josip Benčević', uz potporu osječkog Medicinskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera, počeo je Sveučilišni diplomski studij sestrinstva, na koji je upisano 65 sestara.

Anđelka Knezović i Nikolina Marinić, glavne sestre Službe za kirurške djelatnosti i Internističke službe, koje su završile Studij sestrinstva pri Medicinskom fakultetu u Osijeku, smatraju da je iznimno važna edukacija kako zbog poboljšanja statusa sestrinstva, tako i zbog dobrobiti pacijenata, piše Glas Slavonije.

"Mislim kako je otvaranjem Studija sestrinstva daleko većem broju sestara pružena mogućnost daljnjeg napretka", veli Knezović, dok Marinić poručuje kako je studij u Brodu veliki benefit onima koji se odluče za daljnju edukaciju.

Školovanje sestara je prijekopotrebno ulaganje u ljude


Voditelj studija, prof. dr. Davorin Đanić, naglasio je kako je ovo nastavak dosadašnje suradnje s osječkim fakultetom na kojem u proteklih gotovo dva desetljeća u radu sudjeluju tri profesora, šest docenata, šest viših asistenata i više od 20 asistenata s brodskog područja.

Školovanje sestara pozdravlja i ravnatelj bolnice Josip Samardžić. "Primjenjivat će ga u svom poslu kako bi bolnica i dalje zadržala europske standarde kakve je imala prije procesa sanacije. Trebamo se osloniti na ljude, u njih ulagati, a ovaj studij je korak u tom smjeru", kazao je uvjeren kako će brodskoj bolnici biti priznat status kliničke bolnice.

Nastavak dobre suradnje pozdravlja i dekan osječkog Medicinskog fakulteta Aleksandar Včev koji je istaknuo neravnopravan položaj slavonskih županija te važnost umrežavanja regionalnih bolnica i domova zdravlja.

"Prema svemu što bolnica nudi svojim pacijentima, pokazuje da se radi o kliničkoj bolnici. Mi to vidimo i na ovaj način kroz osnivanje studija, radimo na tome da razinu usluga podignemo, ali pri tome stvorimo uvjete kako bismo zadržali ljude u Slavoniji", rekao je.

Titula magistra, a plaća prvostupnika


Elizabeta Mravak, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo brodske bolnice, smatra kako bez obzira na to što studij sestrinstva vodi u bolju budućnost, pred njima je još borbe do trenutka kada će njihovo znanje biti prihvaćeno i odgovarajuće nagrađeno.

"Sestre koje su završile petogodišnji studij nisu priznate u koeficijentima plaće. To znači da ministarstvo treba definirati koja su to radna mjesta i koji je to koeficijent jer mi imamo 12 što diplomiranih, što magistara sestrinstva koji se koriste svojom titulom, ali za plaću prvostupnika", istaknula je Mravak.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: Pixabay


sestrinstvoSlavonski brodMedicinski fakultet u Osijeku


Prati nas na Instagramu!