Vodič za brucoše

Predstavite se kolegama i profesorima: Znate li što je e-portfolio i kako ga koristiti dok studirate?

MojFaks | Akademska četvrt, 02.01.2018.Predstavite se kolegama i profesorima: Znate li što je e-portfolio i kako ga koristiti dok studirate?

Znaš li da postoji nešto nalik društvenoj mreži na kojoj se umrežavaju studenti, na temelju svojih portfolija?

E-portfolio najčešće služi kao digitalna mapa u koju korisnik, odnosno student, prikuplja i bilježi sve važne informacije vezane za njegov tijek školovanja i usavršavanja. Jedan od alata koji se sve češće koristi u obrazovanju jest e-portfolio. Na stranicama Srca piše da se može koristiti na više načina, a uglavnom služi kao "mjesto" na kojemu student "skuplja" sve ono bitno što je prošao tijekom studija i/ili stručnog usavršavanja, ali se i umrežava s drugim korisnicima i kolegama.


Izvor: srce.unizg.hr

E-portfolio se može koristiti i u nastavi kao pedagoški alat koji omogućava nove metodičke pristupe načinu poučavanja i učenja. Korištenje e-portfolija kao nastavne aktivnosti omogućava i kontinuirano praćenje i evaluaciju studenata tijekom nastavnog procesa, piše na Srcu.

Za što sve služi e-portfolio i tko ga sve može koristiti?


Za e-portfolio bi se moglo reći i da je sustav društvenog umrežavanja koji povezuje korisnike i stvara online zajednicu. Ondje se raznim alatima može stvoriti ugodna okolina za učenje te osobni razvoj korisnika. S e-portfoliom studenti mogu izraditi plan studiranja, održavati svoj životopis iskustvima iz života, rada i studiranja, staviti postignuća na jedno mjesto (dokumente, slike, internetske stranice) i podatke iz arhive. Na neki način, studenti se uz e-portfolio mogu lakše predstaviti drugim kolegama baš kao i profesorima.


Izvor: Pixabay

Studenti koriste e-portfolio za izradu svojih osobnih stranica, plana studiranja, obaveza i ciljeva, za prikupljanje svih relevantnih dokumenata i projekata na jednom mjestu, kako bi podijelili svoja iskustva i razmišljanja s drugim studentima, za pisanje bloga te izradu prepoznatljivog životopisa. No, ne koriste se e-portfolijem samo studenti nego i profesori.

...Otvoren prvi hrvatski online shop za e-učenje: U tri koraka do prepoznatljivog certifikata...


...'Pumpaju' životopis: hobiji s kojima ćeš se lakše zaposliti...


Profesori mogu e-portfolio koristiti za izradu svoje stranice, mogu pretvoriti e-portfolio u obrazovnu aktivnost na nastavi, mogu koristiti e-portfolio za kritičke osvrte i razmišljanja, mogu pisati svoj blog te dokumentirati svoja dostignuća i napredovanja. Osim profesora, i institucije imaju na raspolaganju e-portfolio, ali u smislu predstavljanja svoje institucije kroz odabir studentskih i nastavničkih radova i projekata. Osim toga, institucije mogu kroz e-portfolio pokazati i aktivnosti na razini cijele ustanove.

Na službenim stranicama Srca nalazi se i novi online tečaj "Zašto mi treba e-portfolio i kako ga izraditi?", a namijenjen je svim studentica i nastavnicima koji se žele upoznati s mogućnostima sustava e-portfolio.

Prijavu na tečaj možete pronaći na linku.

Ivana Petrić
izvor: Srce
foto: Unsplash


E-portfolioportfolioSrcedokumenti


Prati nas na Instagramu!