Vodič za brucoše

Jedan od najpopularnijih zagrebačkih fakulteta objavio datum pisanja prijemnog ispita. Stiže i jedna velika promjena!

MojFaks | Akademska četvrt, 05.02.2020.Jedan od najpopularnijih zagrebačkih fakulteta objavio datum pisanja prijemnog ispita. Stiže i jedna velika promjena!

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu objavio je datum održavanja prijemnog ispita, a uz njega i ostale važne informacije...

Medicinski fakultet u akademskoj godini 2020./2021. upisat će 300 studenata. Pravo na upis imaju učenici koji su završili četverogodišnju srednju školu u kojoj su najmanje dvije godine učili biologiju, fiziku, kemiju i latinski jezik. Oni koji nisu učili  latinski jezik, upisuju se uz uvjet da do upisa u drugu godinu studija polože propisani ispit iz latinskog jezika.

Kandidat pri upisu može ostvariti ukupno 1000 bodova, od čega je 160 bodova na temelju uspjeha u školi, do 240 bodova na temelju ispita državne mature te do 600 bodova na temelju testa provjere znanja iz predmeta biologije, fizike i kemije koji su bitni za studij medicine, odnosno prijemnog ispita koji će se održati 11. srpnja, obavijestili su s Medicinskoga fakulteta.

...Zapiši ih u svoj kalendar! Najvažniji datumi oko kojih se ove godine vrti državna matura...


Povećan prag prolaznosti na prijemnom ispitu, ali i viša cijena prijemnog


Za razliku od prethodne godine, iduća akademska godina donosi promjene vezene uz prijemni ispit. Naime, povećan je prag prolaznosti za pet posto, kao i ukupan broj bodova koje je na njemu moguće ostvariti. Ove godine razredbeni prag za upis na studij medicine iznosi 330 bodova, što je 55 % od ukupno 600 bodova. Prag po svakom predmetu iznosi 40%, odnosno 16 točno riješenih zadataka. Prošle je godine na prijemnom ispitu bilo moguće ostvariti 560 bodova, dok se za uspjeh u školi dodjeljivalo 200 bodova, a ove se godine dodjeljuje 40 bodova manje.

...Ovo su najprivlačniji fakulteti među maturantima: Jedan i dalje pri vrhu, ali je interes za nekim studijima ove godine pao...


Izmjene u pragu prolaznosti na prijemnom ispitu za studij medicine, prokomentirali su za naš portal trenutni studenti Medicinskoga fakulteta u Zagrebu.


Prijemni ispit - jedan od najtežih koji ćete imati na ovom faksu!


Studentica 6. godine medicine, Jelena, tvrdi kako je svake godine sve veća navala pri upisu na Medicinski fakultet te je nužno provoditi dodatnu selekciju, u ovome slučaju  – prijemni ispit.

"Pragovi prolaznosti nisu bili jako visoki, mislim da 33% iz svakog predmeta što ako i postigneš ne garantira siguran upis jer zbog velike konkurencije treba ti barem prolaz preko 50% iz biologije, kemije i fizike. Mislim da ovo povećanje praga prolaznosti i nema neki veliki značaj. Isto tako, puno srednjoškolaca dolazi s odličnim prosjekom koji možda ne odgovara njihovom pravom znanju. Možda se malo pretjeruje s postotkom koji nosi prijemni kao uvjet pri upisu na faks, ali je on neophodan i svakako bolji pokazatelj znanja nego ocjene i matura", podijelila je svoje mišljenje Jelena koja navodi da ova promjena ne bi znatno utjecala na njezin rezultat na prijemnom ispitu. Isto tako, savjetovala je svim budućim kandidatima koji se odluče upisati medicinu, da na vrijeme počnu s pripremama za prijemni jer je to, kako kaže, jedan od najtežih ispita koji ćete imati na medicini.

Studentica 3. godine, Sara, pak s druge strane govori da bi njoj ove promjene išle u prilog. "U principu, meni se to čini k'o dobra odluka budući da je sam prijemni najobjektivniji oblik ispitivanja za upis na medicinu, ako se ovo smanjenje bodova odnosi na prosjek ocjena onda još bolje budući da prosjek previše ovisi o školi koju si pohađao i profesorima pa u startu nisu svi u istoj poziciji. Ne vidim smisao u podizanju praga za prolaz jer ionako gotovo da nitko ne upiše medicinu ako je prijemni položio na samom pragu prolaza. Ne vjerujem da postoje studenti koji jako dobro napišu 2 dijela i da im je dovoljno za upis, a treći ispod praga prolaznosti. Meni bi te promjene u svakom slučaju išle u korist jer sam imala bolji rezultat na prijemnom od samog uspjeha u školi ili maturi. Princip na kojem se ispituje znanje na prijemnom osobno mi bolje odgovara i usmjereno je na gradivo koje je isključivo vezano uz medicinu", otkrila nam je studentica Sara.


Studenti složni: Svaka stroža selekcija je dobrodošla!


Student 6. godine medicine mišljenja je da su ove promjene dobre kako bi strožom selekcijom ustvrdili koji su kandidati najkompetentniji za ovaj studij. "Iako sam imao maksimalni broj bodova na temelju ocjena iz srednje škole, sadašnje promjene u bodovanju ne bi puno utjecale na moje tadašnje rezultate na prijemnom ni na ukupno ostvarene bodove. Uvedena promjena je dobra jer će se tako izvršiti još stroža selekcija kandidata koji posjeduju najveća znanja i kompetencije iz područja relevantnih za ovaj studij", kazuje student medicine.

...Ako ideš na pripreme za maturu – upast ćeš na faks? Studenti otkrivaju ima li smisla plaćati dodatno učenje vikendima...


V.S.


Medicinski fakultet u Zagrebuprijemni ispitupisimaturantiuvjeti


Prati nas na Instagramu!