Vodič za brucoše

Mit ili istina: Neki studenti misle da profači imaju kvotu onih koje MORAJU srušiti - pitali smo ih, ispričali su nam svoju stranu priče!

MojFaks | Akademska četvrt, 25.09.2018. Mit ili istina: Neki studenti misle da profači imaju kvotu onih koje MORAJU srušiti - pitali smo ih, ispričali su nam svoju stranu priče!

Ponekad nam se za vrijeme studija čini da se neki profesor okomio na nas te da nam zbog toga ne da prolaz na ispitu. Dok na svakom fakultetu otprilike postoji jedan profesor s kojim studenti ne mogu nikako na 'zelenu granu' i koji katkad sruši studenta iz sasvim nepoznatog razloga, neki studenti idu putem teorije da profesori zapravo imaju kvotu onih koje MORAJU srušiti.

Ako ste se ikada zapitali imaju li profesori kvotu studenata koju na ispitu moraju "oboriti" tada niste jedini jer pojedini studenti u Hrvatskoj to zaista i misle. Na Redditu je izašlo zanimljivo pitanje studenta kao upućeno profesorima, odnosno tvrdnja, da priznaju da postoji "kvota rušenja".

Izvor: Pixabay

Na Redditu se našlo svakakvih komentara u vezi spomenute teme pa su tako neki sto posto uvjereni da profesori moraju srušiti određeni broj studenata kako bi fakultet imao zaradu. Drugi su pripomenuli da u pitanju može biti teško gradivo pa to mahom znači pad većeg broja ljudi, ali i situaciju kada je profesor sam po sebi teška osoba, no u vlastitoj "režiji" koja nema veze s fakultetom. Dok "teorija" s Reddita blago graniči s teorijama zavjere, mi smo odlučili provjeriti istinitost te tvrdnje.

Profesori ne ruše studente jer "imaju kvotu", ali postoji nešto što se zove "prolaznost"


Na ovu temu razgovarali smo s dva profesora, profesoricom te jednim asistentom s različitih fakulteta u Hrvatskoj kao i sa studentima. Njihovi odgovori se ne poklapaju i to zato što neki studenti zaista smatraju da ta kvota postoji. Studentica Veterinarskog fakulteta u Zagrebu kaže da je na vlastite uši prije nekoliko godina čula profesora kako je rekao da će ostatak studenata srušiti jer "mora". No, asistent s istog fakulteta tvrdi suprotno. Kaže da je sada prvi put uopće čuo priču o navedenoj kvoti. K tome, tvrdi da profesor kojeg studentica spominje već odavno ne predaje te da ga ne bi čudilo da je tako nešto izjavio jer je pričao svašta još za vrijeme kada je naš sugovornik ondje studirao. Profesor Dario Čepo s Pravnog fakulteta u Zagrebu kaže da nikada nije tako nešto radio te tvrdi da konačna ocjena ovisi o samom studentu.

Izvor: unin.hr

"Doslovno nikad u životu sebi nisam postavio kvotu niti mi je netko rekao da određeni broj ljudi moram pustiti ili srušiti. A i da mi to kažu ne bi mi palo na pamet držati se te 'upute'. Prolaz ili pad te konačna ocjena ovisi o samom studentu ili studentici.", prokomentirao je profesor Čepo.


Student Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu mišljenja je da kvota postoji, a to zaključuje po težini ispita. Tvrdi da se jedne godine profesori "zaigraju" pa puno studenata padne pa druge puste puno ljudi, a treće ponovno paze da ih ne prođe previše. Studentica Biotehnologije i istraživanja lijekova u Rijeci sumnja da postoji kvota, ali spominje minimalnu kvotu za prolaz jer se inače, kako kaže, ruši kvaliteta profesorovog predavanja. Kaže da je kod nje na fakultetu bilo profesora koji su sastavljali teške ispite zbog kojih bi studenti pali pa bi on onda namještao minimalnu kvotu prolaza kako se ispit ne bi morao polagati. Upravo o "prolaznosti", odnosno, minimalnoj kvoti prolaza rekao nam je profesor sa Sveučilišta "Juraj Dobrila" u Puli.


"Kod nas na faksu uvodi se nešto što se naziva prolaznost! Potrebno je da to bude 50 posto. Naravno, nigdje nije službeno napisano. Nikad to ne bih poslušao već ocjene dajem kako ih studenti zasluže. Propisivanje je katastrofa. opravdanje za propisivanje prolaznosti jest strah od smanjenog broja upisanih studenata. Umjesto da se podiže kvaliteta i tako privlače studenti.", ispričao nam je profesor koji je želio ostati anoniman.

Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

Profesorica s jednog zagrebačkog fakulteta koji na njen zahtjev nećemo imenovati, otkriva nam u povjerenju da se pritisak na profesore, kod kojih puno studenata pada na ispitu, vrši u vidu smanjenja kriterija. Tvrdi da neki kolege inzistiraju na Gaussovoj distribuciji, što bi značilo da je 10 posto odlikaša i padova, a najviše trojki. Napominje da je to individualno i nema veze s politikom fakulteta.


Iako nisu svi fakulteti isti kao ni profesori, profesori nemaju skrivenu agendu pa da namjerno ruše studente zbog "naredbe" s vrha. Kao što je jedan od komentatora na Redditu rekao – moguće je da je gradivo teško pa zato toliko studenata padne ispit ili se jednostavno u vlastitom aranžmanu profesor iživljava na studentima. Umjesto da se studenti vode teorijama zavjere, trebali bi proučiti svoja prava pa ako se smatraju oštećenima, žaliti se. Prvi korak je studentski pravobranitelj koji će rastumačiti sve nejasnoće te znati što poduzeti. Također, moguće se žaliti i prodekanu za nastavu. No, ako i sam student zna da nije dovoljno učio i da je pao jer je ispit težak, a ne zato što profesor sluša naredbe fakulteta o kvoti srušenih, tada će vjerojatno i tvrditi neke stvari bez pokrića.

Ivana Petrić
foto: pravos.unios.hr


kvotakvota za rušenjeprofesoristudentimitistinaprolaznost


Prati nas na Instagramu!