Vodič za brucoše

Mobiliziran prvi studentski dom u Hrvatskoj! Pripreme za iseljavanje studenata počinju već sutra

MojFaks | Akademska četvrt, 19.03.2020.Mobiliziran prvi studentski dom u Hrvatskoj! Pripreme za iseljavanje studenata počinju već sutra

I dok nas u Zagrebu iz Uprave zagrebačkoga SC-a uvjeravaju da o sličnom potezu niti ne razmišljaju, u Rijeci drugačija situacija – student od sutra moraju iseliti iz Studentskog naselja 'Ivan Goran Kovačić'.

Situacija u državi konkretizira se kad je borba protiv epidemije koronavirusa u pitanju: od danas su na snazi nove mjere u cijeloj zemlji: rade samo trgovine živežnim namirnicama, drogerije i ljekarne, nastava na fakultetima i u školama, kao i aktivnosti u vrtićima odgođena je za još najmanje 30 dana, donose se mjere koje bi trebale osigurati spas gospodarstva s obzirom na očekivani porast nezaposlenosti i velike gubitke s kojima će se suočiti veliki broj domaćih obrtnika i poduzetnika.


S obzirom da se Rijeka naslanja na Istarsku županiju, jedno od žarišta epidemije, ali je i kuturnim, ekonomskim, gospodarskim i inim vezama tijesno vezana uz Italiju, ne čudi potez mobilizacije jednog od studentskih domova u ovome gradu. Sve to ne umanjuje činjenicu da su studenti ostali iznenađeni vijestima iz Sveučilišta.

...Sve zbog vas koji ste otišli iz Zagreba: 'S nevjericom sam promatrala prizore koje nijedan student još nije vidio...'...


Mobiliziran Ivan Goran Kovačić – sele na Trsat


Sveučilište u Rijeci svojim je studentima poslalo dopis o iseljavanju iz Studentskog naselja 'Ivan Goran Kovačić' koje je iznenadilo sve koji su ga pročitali. U skladu s novim preventivnim i javnozdravstvenim mjerama koje su donijeli MUP i Nacionalni stožer Studentsko naselje IGK mobilizirano je stoga se, sukladno tome, mora osloboditi i pripremiti za moguće korištenje u javnozdravstvene svrhe. Studenti koji se trenutno nalaze u ovome domu bit će premješteni u Naselje 'Trsat', prvenstveno u slobodne sobe, no u slučaju potrebe oslobađat će se i dodatne sobe.

Pripreme za ovaj logistički poduhvat započinju već sutra pripremom soba u Naselju Trsat u koje će se doseliti studenti koji žele nastaviti koristiti uslugu studentskog smještaja nakon iseljenja iz SN-a Ivan Goran Kovačić.


Studenti koji su otputovali kućama pitaju se što će biti sa njihovim stvarima koje su ostavili u svojim sobama. Njih će se pažljivo premjestiti, kažu, po državno propisanoj proceduri, a sve će ih dočekati u jasno označenim kutijama na novoj lokaciji.

Ovim se povodom na društvenim mrežama studentima obratila i Tea Dimnjašević, pomoćnica rektorice za studentska pitanja.


"Najvažnije je da će se studenti u potpunosti zaštiti, oni koji su trenutno u IGK i Trsatu, a potom i sve osobne stvari studenata koji su otišli svojim kućama. Svi ćete primiti obavijesti u od SC-a i od Sveučilišta i zbora…Nadamo se da ćemo se što prije vratiti u normalan tok funkcioniranja, a do tada vas svih molimo za suradnju i razumijevanje jer vjerujem da je svima nama ovo prvi put da smo u ovakvoj situaciji i trenutnim okolnostima", poručila je studentima.

Kako će process iseljavanja proteći te hoće li sličnih scenarija biti i u drugim hrvatskim sveučilišnim gradovima, pratit ćemo idućih dana.

L.B./foto: Andrea Gucci via Shutterstock


Studentsko naselje Ivan Goran KovačićSveučilište u Rijecikoronavirusmobilizacija studentskog domaiseljavanje