Vodič za brucoše

Naplaćivanje molbi na fakultetima je kršenje zakona: Uključi se u akciju 'Stop naplati dokumenata'

MojFaks | Akademska četvrt, 10.04.2018.Naplaćivanje molbi na fakultetima je kršenje zakona: Uključi se u akciju 'Stop naplati dokumenata'

Studenti koji su morali pisati molbu, žalbu ili su samo trebali prijepis ocjene, morali su za taj komad papira platiti između 30 do 100 kuna na nekim fakultetima. Naplaćivanje spomenutih dokumenata 'nažuljalo je' zagrebačke studente pa su o tome obavijestili pravobraniteljicu Sveučilišta.

Studentska pravobraniteljica Sveučilišta u Zagrebu, Barbara Šimić, sprema novu akciju kojom se nada pomoći studentima kojima je Zakonom o upravnim pristojbama zajamčeno pravo da ne plaćaju različite molbe, žalbe i druge slične dokumente i dopise na fakultetima. Organizirala je kampanju "Stop naplati dokumenata" te pozvala i zamolila studente koji su se našli u spomenutoj situaciji da joj se jave mailom i napišu koje vrste podnesaka se na njihovom fakultetu naplaćuju.U komentarima na službenoj Facebook stranici studentskog pravobranitelja može se pročitati da studenti molbe plaćaju uglavnom 30 kuna, a jedna studentica s Odsjeka za biologiju PMF-a kaže da je molbu platila 100 kuna. U razgovoru s Barbarom Šimić doznajemo da je naplaćivanje podnesaka u referadi zapravo kršenje Zakona o upravnim pristojbama, točnije, čl. 9 navedenog Zakona.


Pravobraniteljica će se potruditi da se studentima ukine plaćanje koje nije u skladu sa zakonom


"Cijela ova akcija 'Stop naplati dokumenata' nastala je zbog prigovora jedne studentice koja mi se javila i pitala je li opravdano da joj fakultet naplaćuje rješenje molbe za priznavanjem izbornog kolegija na drugoj sastavnici Sveučilišta u Zagrebu, a koje je u skladu s horizontalnom mobilnošću. Isprva na to nisam znala kako reagirati i odgovoriti kolegici jer Pravilnik o studiranju ili Statut Sveučilišta to pitanje ne definiraju. Međutim, pronašla sam u Zakonu o upravnim pristojbama članak koji definira ovu, ali i mnoge druge situacije koje su pred studente stavljene", kaže nam pravobraniteljica Sveučilišta u Zagrebu Barbara Šimić.


U točki 21 čl. 9 Zakona o upravnim pristojbama piše da studenti ne bi trebali plaćati pristojbe... izvor: zakon.hr

Ono što Barbara spominje je točka 21 čl. 9 Zakona o upravnim pristojbama koja kaže: "Pristojbe se ne plaćaju na sljedeće: pismena i radnje u svezi redovitim školovanjem učenika i studenata, osim pristojbi za svjedodžbu nakon završenog školovanja ili diplome", što znači da je naplaćivanje molbi i žalbi zapravo kršenje zakona.


...Napokon sve o pravima studenata! Studentska pravobraniteljica izdala brošuru koja će vam omogućiti pravedno studiranje...


"Nakon objave na Facebook stranici Studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu, moram reći da su se studenti zaista uključili i javili mi svoja negativna iskustva o naplaćivanju dokumenata. Također, dopis je upućen svim predsjednicima studentskih zborova sastavnica Sveučilišta u Zagrebu da mi dostave tražene podatke. Koliko za sada vidim, prosječne molbe koje se upućuju prodekanu ili dekanu otprilike koštaju 30-ak kuna. Mislim da se svakako ne bi trebalo naplaćivati pravo koje je studentu zajamčeno pravnim propisima. Međutim, spominju se i iznosi od 100 i više kuna za priznavanjem položenih izbornih predmeta, prijepisa ocjena, naknadnog priznavanja ocjena i slično... Moram napomenuti kako se na pojedinim sastavnicama ne naplaćuje niti jedan dokument!"
, govori Barbara.

...U slučaju nepravde zovite nju: Studentska pravobraniteljica može vam spasiti godinu i budućnost...


Premda Barbara ne može prognozirati kako će nadležni reagirati na njenu akciju i hoće li se naplaćivanje zaista ukinuti, kaže da će se maksimalno potruditi da se spomenuta akcija uspješno privede kraju i da se studente oslobodi plaćanja koje nije u skladu sa Zakonom o upravnim pristojbama.

Ako se i kod vas na fakultetu navedeni dokumenti naplaćuju, možete kontaktirati Barbaru na: pravobranitelj.unizg@gmail.com.

Ivana Petrić
foto: Darko Ba (arhiva MojFaks)/kunalipa.com/Pixlr


dokumentistudentska pravobraniteljicanaplaćivanjestudentimolbežalbedopisikršenje zakona


Prati nas na Instagramu!