Vodič za brucoše

Zbog poplave na Muzičkoj akademiji rastu gljive: Sanacija će trajati do rujna? 'Bolje bi bilo da izgrade novu zgradu...'

MojFaks | Akademska četvrt, 18.05.2021., Autor: Vanessa K.Muzička akademija, uz sve postojeće, sad ima i 'gljivične' probleme...
Foto: Boris15 via Shutterstock, screenshot via Facebook, edited in Pixlr

Od velike reportaže koju je svojevremeno objavila redakcija Telegrama, a koja govori o propadanju ovog sveučilišnog zdanja, prošle su dvije godine. No, prema fotografiji koja su nedavno osvanula na društvenim mrežama – pomaka u sanaciji problematičnih zona ove zgrade nema.

Na društvenoj mreži Facebook ovih je dana osvanula fotografija nastala prije otprilike dva tjedna, na kojoj se vide gljive koje rastu iz zida uništenoga vlagom.


>>>Duguju za struju, iz zidova curi voda, propada garaža... Muzička akademija vodi bitku s dugovima<<<


Već smo ranije pisali o troškovima, sanacijama, poplavama i otpadanju dijelova zgrade i o generalno kritičnom stanju zgrade Muzičke akademije, no uza sve pokušaje saniranja koje je Akademija zasigurno poduzimala, a Ministarstvo financiralo, rast gljiva iz zidova potaknuo je pitanje zdravlja i dobrobiti studenata koji te prostorije svakodnevno koriste.


Foto: screenshot via Facebook, M.Đ.


Na raspadajućoj Akademiji, dio studenata mora pripremati ispite, posebice oni koje sada uskoro čeka diploma


"Prije nekoliko mjeseci dogodila se veća poplava u zgradi Muzičke akademije te je podrumski dio, točnije sjeverni dio MA na -1, stavljen van funkcije i čeka se sanacija, koja bi inače trebala biti gotova u rujnu", kaže nam sugovornik (podaci poznati redakciji). Unatoč tome što nam govori da se dolje ne smije biti, informacije na društvenim mrežama su oprečne. U njima se, naime, tvrdi da udaraljkaši i dalje dolje vježbaju.


"Čista zaraza"...Foto: screenshot via Facebook, M.Đ.


S obzirom na to da se sanacija dijela zgrade čeka mjesecima, ne čudi da zbog vlage na zidovima rastu gljive. "Cijela Akademija je napravljena jako loše i već je bilo nebrojeno mnogo popravak po zgradi, ali, istini na volju, prije bi mogli izgraditi novu i funkcionalnu zgradu nego ovu popravljati", smatra naš sugovornik, student Muzičke akademije koji je upoznat s "gljivičnom" situacijom svog fakulteta.


"Ovo je opasno, ali ljudi očito ne shvaćaju..." Foto: screenshot via Facebook M.Đ.


Udaraljkaši nemaju gdje vježbati


Studenti nemaju puno izbora i prisiljeni su na suživot s biljkama, posebice udaraljkaši koji su našem izvoru spomenuli da gljive stalno niču, bez obzira na pokušaje saniranja. "Ovo sada je doseglo kritičnu razinu", kaže anonimni student za MojFaks.Foto: screenshot via Facebook M.Đ.


"Udaraljkaši već mjesecima ne mogu normalno vježbati u tom dijelu, znam da su prebačeni na drugi kat nakon poplave. Stvar je u time da ima toliko stvari za popraviti da Akademija ni ne stigne raspisati toliko natječaja za sanaciju. Ove gljive su sanirane, ali je samo pitanje kad će narasti nove, jer one stalno rastu", kazao nam je za kraj.


"Sljedeća svjetska pandemija kreće s Muzičke akademije u Zagrebu..." / Foto: screenshot via Facebook, M.Đ.

Iako se, dakle, još 2019. ukazivalo na ozbiljne probleme zgrade Akademije, od ogromnog tereta i sudskih sporova nastalih zbog stihijski građene zgrade, curenja vode iz cijevi na nekoliko katova, raštimavanja instrumenata zbog "čudnovate" klimatizacije, napuknuća stakla na prozorima pa do otpadanja dijelova mramornih ploča i očitog propadanja podzemne garaže čije zidove jede vlaga, fotografije poput ove svjedoče da se problemi još uvijek javljaju.


>>>VIDEO Drama na hodnicima: Na KIF-u pukle cijevi i nastala poplava<<<


Muzička akademijaAkademijatroškovipoplavagljiveudaraljkašigradnjagrađevinapropusti u gradnjidugovanja


Prati nas na Instagramu!