Vodič za brucoše

Prvi takav u ovom dijelu Europe: Pokreće se novi studij u Zagrebu – u sve se 'umiješao' i Oxford!

MojFaks | Akademska četvrt, 26.10.2020.Prvi takav u ovom dijelu Europe: Pokreće se novi studij u Zagrebu – u sve se 'umiješao' i Oxford!

Matematički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu priprema novi diplomski studij iz biomedicinske matematike, koji je prvi takav studijski program u ovom dijelu Europe.

Program studija se priprema kroz rad na projektu BioMedMath, koji financira Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, Europskog socijalnog fonda.

Ideja prisutna već desetak godina


Voditelj projekta prof. dr. sc. Hrvoje Šikić ističe kako je osnovna ideja o potrebi ovakvog studija prisutna već desetak godina, ali da je podrška ESF-a dala velik poticaj realizaciji ovog projekta koji dolazi u pravo vrijeme.


"Sve veća uloga matematike u biologiji i medicini uočljiva je već i široj javnosti, velikim dijelom i zbog realizacije poznatog projekta Human Genome. Najnoviji događaji vezani za ovogodišnju pandemiju te svakodnevno izvještavanje o raznim predviđanjima zasnovanim na matematičkim modelima naglašavaju potrebu suradnje između biologa, medicinskih stručnjaka i matematičara. Između ostalog, danas su sofisticirane matematičke metode prisutne u genetici, bioinformatici, modeliranju rasta tumora, istraživanju mozga, kardiovaskularnog sustava, procesima rasta organa, procesima starenja, evolucijskim procesima, ekologiji, da spomenemo samo neke", objavili su na stranici PMF-a.Voditelj projekta napominje i da će predavači na studiju biti stručnjaci na području matematike, biologije i medicine.
"Srećom, uspjeli smo okupiti izvrsnu grupu suradnika s Biološkog i Matematičkog odsjeka PMF-a, Medicinskog fakulteta i Instituta Ruđer Bošković te možemo ponuditi moderan, svjetski konkurentan program, koji se većim dijelom zasniva na istraživanjima koja suradnici na projektu redovito provode u svom znanstvenom radu", kažu.

Prvi ovakav studij u Hrvatskoj i prvi u ovom dijelu Europe


Budući da je riječ o prvom takvom studijskom programu u Hrvatskoj i šire, u okviru projekta ostvarena je suradnja s institucijom koja ima višegodišnje iskustvo u tom području - Sveučilištem u Oxfordu, jednim od vodećih svjetskih centara za biomedicinsku matematiku.Studij biomedicinske matematike dvogodišnji je međunarodni program koji će se u potpunosti predavati na engleskom jeziku i prije svega je namijenjen studentima koji su završili sveučilišni preddiplomski studij matematike ili ekvivalentan studij bilo gdje u svijetu, ali će ga, uz dodatne matematičke kolegije, moći pohađati i studenti sa završenim raznim drugim srodnim preddiplomskim studijima.


Rad na projektu završava krajem ove godine, kada program ide u proces akreditacije. Budući da Sveučilište u Zagrebu već ima značajnih iskustava s priljevom međunarodnih studenata (studentske vize, organizacija boravka, smještaj, upoznavanje hrvatskog jezika i kulture), očekuje se da će se studij pokrenuti vrlo brzo nakon međunarodne evaluacije.

A.Z.
izvor i foto: PMF


biomedicinaPMFprvi studijstudentiSveučilište Oxford