Vodič za brucoše

Najesen opet svi s maskama u predavaonicama? Evo što nas čeka s početkom nastave ove akademske godine!

MojFaks | Akademska četvrt, 18.08.2020.Najesen opet svi s maskama u predavaonicama? Evo što nas čeka s početkom nastave ove akademske godine!

Nova školska godina počinje 7. rujna, a kako će točno izgledati nastava, hoće li učenici svih hrvatskih osnovnih i srednjih škola prvi sat nastave dočekati u svojim klupama ili će se negdje kombinirati klasična (razredna) i online nastava bit će poznato tek deset dana prije početka nastave.

Dotad, Radna skupina koju je oformilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, mora razraditi i predložiti sve mjere za početak nove školske i akademske godine. Prvi sastanak Radne skupine, u koju su imenovani predstavnici Ministarstva, obrazovnih agencija, školskih sindikata, ravnatelji škola, predstavnici gradova i županija te epidemiolozi iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, održan je danas, nakon kojeg su s javnosti podijeljene donesene odluke.

Učenici ne, ali studenti da


Jedno od aktualnih pitanja osim početka i načina izvođenja nastave, jest i obaveza nošenja maski u zatvorenim prostorima. Na prvom sastanku Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021. odlučeno je da učenici nižih razreda osnovnih škola na nastavi neće morati nositi maske, ali studenti će ih na predavanjima morati imati na licu, piše Telegram.hr.

"Što se maski tiče, mi smo u ranije objavljenom dokumentu preporučili da djeca nižih razreda ne nose maske. To je dob kada se maska ne može nositi pravilno, a ako se ne nosi pravilno, više je štete nego koristi od nje. Za studente se preporučuje nošenje maski. Konačnu odluku za učenike od petog razreda i srednjih škola još moramo donijeti", rekla je nakon sastanka dr. Ivana Pavić Šimetin, koordinatorica Radne skupine.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs objasnio je s kojim izazovima će se školski sustav susresti ove jeseni.

Spremni za proboje covida u škole


"Muči nas mogućnost proboja Covida u škole. Muči nas i uobičajeno povećani broj respiratornih infekcija. Moramo organizirati brzu dijagnostiku, a ne da dijete zbog banalne prehlade bude poslano kući. Morat ćemo pristupiti tome da u izolaciju pošaljemo cijeli razred. Takvih slučajeva će biti, moramo na to biti spremni. Zbog toga moramo imati spremnu nastavu i za one koji će ostati kod kuće", kazao je ministar, a prenio Telegram.hr.

Broj testiranja nastavnika i nenastavnog osoblja koje radi u školama neće se povećati, rečeno je na kraju presice, budući da testiranje ne proizlazi iz radnog mjesta, nego iz epidemioloških razloga.

A.Z.
izvor: Telegram.hr
foto: Shutterstock By Kzenon


studentikoronavirusjesenmaskeakademska godina


Prati nas na Instagramu!