Vodič za brucoše

Nakon Zagreba, novi Fakultet dentalne medicine i u Rijeci!

MojFaks | Akademska četvrt, 30.07.2019.Nakon Zagreba, novi Fakultet dentalne medicine i u Rijeci!

Odlukom Senata Sveučilišta u Rijeci dano je zeleno svjetlo za osnivanje Fakulteta dentalne medicine i stvoreni temelji za razvojni iskorak riječkog biomedicinskog područja.

Kroz nekoliko mjeseci doći će do formalnog izdvajanja studija dentalne medicine iz Medicinskog fakulteta. Radit će se i na uvođenju novih studijskih programa pa će se za godinu dana moći upisati i studij dentalne tehnologije, kao i dentalne higijene, piše riječki Novi list. Nakon Zagreba, ovo će biti drugi Fakultet dentalne medicine u Hrvatskoj i s 46 godina postojanja drugi studij po starosti. Nova ustanova značit će proširenje prostornih kapaciteta, uvođenje novih studijskih programa, i veći broj studenata.

Foto: Pixabay

"Svojim kontinuiranim napretkom tijekom 46 godina djelatnici su pokazali snagu i želju za razvoj struke i studija pa vjerujemo da smo stasali i stvorili uvjete da budemo Fakultet dentalne medicine. Fakultetsko vijeće Medicinskog fakulteta u Rijeci je na svojoj sjednici dalo podršku ovoj inicijativi, a podržalo ju je i Sveučilište u Rijeci te imamo i jaku podršku Hrvatske komore dentalne medicine, kao i Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva zdravstva. Ovog proljeća dobili smo u najam od grada Rijeke prostore u Krešimirovoj 42, čime se rješava ključni preduvjet razvoja dentalne medicine, a to je prostor. Dentalna medicina je do sada imala iznimno loše i neadekvatne prostorne uvjete. Studenti nisu imali primjerene uvjete za presvlačenje, a ograničenja su bila i u prostorima za provedbu nastave.", govori prof. dr. Sonja Pezelj Ribarić za Novi list.


U prostoru novog fakulteta, nalazit će se i prostori za vježbaonicu. U planu je osposobljavanje pet praktikuma, predavaonice i prostora za administraciju. Planirano je uređenje i prostora u kojem će studenti moći predahnuti za vrijeme pauze, kao i uređenje kabineta pretkliničkih vještina.

Foto: Pixabay

Nekoliko faza


Preddiplomski sveučilišni studij dentalne higijene pokrenut je 2016. godine i upisao jednu generaciju, a sada je ponovno pokrenut i ide se u postupak akreditacije preddiplomskog sveučilišnog studija dentalne tehnologije, na čijem kurikulumu se intenzivno radilo prethodne dvije godine, piše Novi list.  Priprema se i izrada kurikuluma za poslijediplomski specijalistički studij, povećanje upisne kvote studija dentalne medicine i izvođenje nastave na engleskom jeziku.


Suradnja s Medicinskim fakultetom, pogotovo u predkliničkom dijelu programa će se nastaviti, a činjenica da se znanja iz biomedicinskog područja svakih nekoliko godina udvostručuju povlači za sobom potrebu za stalnim izmjenama studijskih programa, ali i prilagodbu nastavnika i studenata takvim promjenama, piše Novi list. 

"Kao učitelji, znanstvenici i stručnjaci stalno smo izloženi novim izazovima zbog nedjeljivosti struke, obrazovanja i istraživanja. Naš trud je uvelike nagrađen zadovoljstvom naših studenata, a čije smo rezultate imali prilike vidjeti u ovogodišnjoj sveučilišnoj anketi gdje su nas studenti po svim parametrima ocijenili vrlo visokim ocjenama.", poručuje prof. dr. Pezelj Ribarić u razgovoru za Novi list.

A.Z.
Izvor: Novi list
Foto: Freepik


Fakultet dentalne medicineRijekaSveučilište u Rijecinovi studijski programdentalna tehnologijadentalna higijena


Prati nas na Instagramu!