Vodič za brucoše

Kad su ti profesori na prvoj crti protiv korone: Evo kako ovih dana izgleda nastava na jednom od najpoželjnijih zagrebačkih fakulteta

MojFaks | Akademska četvrt, 08.04.2020.Kad su ti profesori na prvoj crti protiv korone: Evo kako ovih dana izgleda nastava na jednom od najpoželjnijih zagrebačkih fakulteta

Održavanje online nastave na hrvatskim fakultetima planirano je najkraće do 19. travnja. Praćenjem situacije s koronavirusom, bit će poznato hoće li se i na kojim fakultetima studenti vratiti u klasične učionice.

Ušli smo u četvrti tjedan online predavanja, a kako smo već pisali, neki su se fakulteti u tome snašli bolje od drugih. Sumirajući sva događanja, može se primijetiti da su najviše na gubitku studenti onih fakulteta koji u svom nastavnom programu imaju veliki broj praktičnih sati, poput Kineziološkog fakulteta, nastavničkih smjerova Filozofskog fakulteta i Medicinskog fakulteta, kao i oni čije su zgrade stradale uslijed potresa.

...U potresu stradalo čak 20 fakulteta: Ovako danas izgledaju Ekonomija, Medicina, Pravo, FFZG, PMF... FOTO...


Tako su studenti medicine, već i tjedne prije proglašenja epidemije koronavirusa uskraćeni za održavanje kliničkih vježbi, a uslijed potresa, zgrade Medicinskog fakulteta na Šalati znatno su oštećene te je povratak studenata upitan.


Ovisno o godini studija, na ovom je fakultetu drugačije organizirana nastava. Kako bismo stekli uvid u održavanje online nastave na Medicinskom fakultetu, razgovarali smo kako s onima koji su tek na početku akademskog školovanja tako i sa studentima koje samo par mjeseci dijeli od diplome.

Studentica Mirna je druga godina Medicinskog fakulteta, a u drugom semestru počeli su slušati Fiziologiju i Histologiju i embriologiju.


"Uz to su nam počeli i Temelji liječničkog umijeća, predmet koji imamo u bolnici i drži ga jedan doktor. Kod njega je grupica od nas deset tako da je cijela generacija razbacana po različitim bolnicama kod različitih liječnika. Taj predmet je inače jednom tjedno, tako da smo ga imali samo dvaput i u ta dva puta smo bili s pacijentima na odjelu, uglavnom malo razgovarali s njima. Sada taj predmet nemamo online, što je meni razumljivo budući da taj liječnik sada ima puno pametnijeg posla, a i takav predmet nije baš moguće provesti online", priča naša sugovornica.


Pojedine predmete nije moguće održati online – studentima je to razumljivo!


Mirna nam dalje priča kako je u sklopu drugog semestra odabrala dva izborna, jedan na psihijatriji na Rebru i drugi na intenzivnoj, također na Rebru.


"Taj prvi nam je počeo zadnji tjedan nastave, tako da smo ga imali samo jednom, a trebao je baš danas završiti. Drugi je trebao početi idući tjedan i završiti isto tako nakon mjesec dana. Ovaj prvi predmet ništa nismo imali online, ali opet, razumljivo mi je to. Kolege na nekim drugim izbornima su dobili neke materijale online. Za drugi izborni ne znam kako će biti, ali on je dosta praktičan i drže ga intenzivisti pa ne polažem neke nade u to da će oni imati vremena i živaca smišljati nama zadatke kad su u takvoj situaciji. Histu i embrio su nam redovito stavljali prezentacije s glasovnim zapisima i za predavanja i za vježbe te testiće za samoprocjenu nakon svake prezentacije. Što se tiče fiziologije, ova tri tjedna nisu baš radili neki konzistentan posao, tj. i inače nam stavljaju prezentacije na LMS sustav, a i jedan profesor i inače stavlja video predavanja iz nekih dijelova gradiva koji su teži. Oni su rekli da su ova tri tjedna proveli snimajući materijale za novi blok nastave koji bi nam trebao krenuti ovaj tjedan, budući da nam je po rasporedu nastave u petak 3.4. trebao biti prvi od tri kolokvija. Tako da smo zapravo taj prvi blok završavali sami, a jučer su nam dali probni kolokvij online koji se neće ocjenjivati jer smo mi rekli da to ne želimo. Kako će dalje biti, vidjet ćemo, ali trebala bi sad ići ta online predavanja i testići", ispričala je naša sugovornica. 


foto: Shutterstock By nd3000

Andrea je studentica šeste godine Medicinskog fakulteta i govori nam kako je ukidanje kliničkih vježbi koje se održavaju od četvrte do šeste godine otežalo studiranje starijim studentima, jer nije sigurno kako da se to online putem nadoknadi.

"To će biti vrlo teško za studente 4. i 5. godine pošto oni imaju najviše kliničkih vježbi i to iz vrlo bitnih predmeta poput interna medicina, kirurgija, ginekologija, infektologija itd. Ne znam kako će fakultet osmisliti zamjenu za to, ali nekako mora pošto je to vrijeme kad se najviše uči. Nastava na fakultetu se sluša online kroz razna predavanja i seminare ali mislim da to nikako ne zamjenjuje vježbe", poručuje naša sugovornica. 

Lidija je na petoj godini medicine i govori nam da je online nastava problem studentima viših godina. 

"Mi imamo većinom kliničke predmete, dakle nastavu imamo u bolnicama i profesori ujedno rade kao doktori. Tako da i teorijski dio (predavanja i seminari) se otežano provodi, eventualno nam stave neke prezentacije i videe na LMS. A što se tiče vježbi, o tome nema ni riječi, ne znamo što će s time biti, niti hoćemo li i kako to nadoknaditi", ispričala nam je Lidija.
 
Lana je četvrta godina medicine i govori nam kako je zadovoljna nastavom koja zamjenjuje vježbe/seminare. Organizirana je preko Zoom aplikacije, u manjih grupama po maksimalno 10 osoba dnevno oko 2h.


"Zasad to dobro funkcionira, zamišljeno je da smo svaki tjedan 'na drugom odjelu', obrađujemo s profesorima realne prikaze slučajeva tako da nije suhoparna teorija nego interaktivna rasprava o kliničkim slikama, dijagnostici i terapiji različitih bolesti. Nedostaje nam praktičnog dijela (od uzimanja anamneza do pregleda pacijenata), ali ovaj način održavanja nastave ima i pozitivnih strana budući da imamo vremena detaljnije teoretski proučiti i raspravljati o mnogim dijagnozama. Doktori se stignu u tom vremenu posvetiti samo našim pitanjima što na odjelima nije moguće i dosta se trude da bude korisno i zanimljivo", ispričala nam je Lana. 


David je brucoš i član Studentskog zbora Medicinskog fakulteta te nam govori da se na prvoj godini većina nastave održava na fakultetu, a jedine vježbe koje imaju - one iz kemije i anatomije - otkazane su zbog pandemije korone i potresa. 

"Baš smo imali kolokvij iz anatomije putem našeg LMS sustava na internetu za koji su nas profesori i ostali suradnici pripremali tako što su nam slali prezentacije i video predavanja na LMS... Što se tiče nekih većih promjena, samo nam se život s faksa i knjižnice preselio doma. Materijali su postali dostupni na internetu kao i kolokviji. Kemiju su nam ukinuli kolokvije i poslat će nas sve na ispit", govori naš sugovornik i dodaje kako se studenti Medicinskog fakulteta razlikuju više od ostalih baš tome što dosljednije i strože potiču svoje bližnje na prakticiranje higijenskih navika, kao i da ostanu kod kuće.

U slučaju potrebe za studentima medicine na terenu, starije godine su nam rekle da su spremne i za to.

Anja Zulić
foto: Shutterstock By wavebreakmedia


studentiMedicinski fakultetnastavaonline predavanja


Prati nas na Instagramu!