Vodič za brucoše

Neki zastupnici misle da će studenti biti jeftina radna snaga: Zakon o obavljanju studentskih poslova konačno na čitanju u Saboru

MojFaks | Akademska četvrt, 18.10.2018.Neki zastupnici misle da će studenti biti jeftina radna snaga: Zakon o obavljanju studentskih poslova konačno na čitanju u Saboru

Konačni prijedlog Zakona o obavljanju studentskih poslova stigao je u srijedu na čitanje u Sabor. Zastupnici su pohvalili povećanje satnice od 50 posto za studentski rad tijekom blagdana, noći, nedjeljom te za prekovremeni rad, a dio oporbe se boji da bi studenti mogli postati jeftina radna snaga pa su uputili svoj amandman.

"Tko čeka taj i dočeka", doskočica je koja opisuje situaciju studenata koji godinu i pol čekaju na donošenje Zakona o obavljanju studentskih poslova. U srijedu, 17. listopada, na 9. sjednici, konačni Prijedlog Zakona o obavljanju studentskih poslova konačno je doživio čitanje u Saboru.

Foto: MojFaks

Podsjećamo, spomenutim zakonom trebale bi se konačno regulirati satnice, odnosno, postojala bi propisana minimalna satnica, kao i povećanje satnice za noćni rad, rad blagdanom i nedjeljom i prekovremeni rad. K tome, određene su i kazne u slučaju da se izvođač radova (student), naručitelj (poslodavac) te posrednik (studentski centri) ogluše na zakon. Između ostalog, Zakon o obavljanju studentskih poslova čekaju i izvanredni studenti jer će se njima zakonom omogućiti rad preko student-servisa.

40 tisuća izvanrednih studenata ući će u sustav rada preko student-servisa, a minimalna satnica iznosit će 21, 5 kuna po satu


HDZ-ov Ante Bačić kazao je da će čak 40 000 izvanrednih studenata krenuti s radom preko student-servisa nakon što Zakon o obavljanju studentskih poslova stupi na snagu te je napomenuo da to ne znači da će studenti zamijeniti radnike kao jeftina radna snaga. Istaknuo je da studenti rade po mjesec dana u godini, maksimalno četiri mjeseca godišnje. Nismo sigurni odakle saborskom zastupniku taj podatak, ali pitajte bilo kojeg studenta u Hrvatskoj koji radi i odgovorit će da radi puno više. K tome, svaki takav student zna barem njih još 10 koji rade godinama u istim firmama kao studenti, a čak i ako ne – rade više od četiri mjeseca godišnje.

Foto: Darko Ba/MojFaks

Kako bi se zaštitilo studente i radnike, Bačić predlaže da poslodavac, koji je radniku dao uvjetovan otkaz, ne smije pola godine sklopiti tu vrstu poslova sa studentima. Sabina Glasovac iz Kluba zastupnika SDP-a sumnja da studenti neće biti jeftina radna snaga te je najavila amadman koji je i upućen. Tvrdi da oni žele veću zaštitu radnika i smatraju da je problem što je odredba o prekovremenom radu studenata nejasno definirana. Glasovac smatra da je donošenje ovog Zakona došlo zbog poteza ministra financija, Zdravka Marića, jer kako Glasovac tvrdi, "u prvom koraku porezne reforme ministar je prvo udario po studentima pa ih sada pokušava smiriti zakonskim reguliranjem njihovog rada".


Iz Mosta u vezi teme pričao je zastupnik Tomislav Žagar koji smatra da bi poslodavci trebali zaista iskoristiti potencijal talentiranih studenata te ih angažirati za obavljanje i "kompliciranijih" poslova u struci nego ih zaposliti na najjednostavnijim poslovima. Davor Vlaović iz HSS-a mišljenja je da bi se studentski posao trebao priznati kao radno iskustvo.

Izvor: scst.unist.hr

Kako će završiti glasanje o Zakonu o obavljanju studentskih poslova te kada će on stupiti na snagu, znat će se uskoro.

Videosnimku rasprave pogledajte na linku.

Ivana Petrić
foto: Darko Ba/MojFaks


Zakon o obavljanju studentskih poslovaSaborčitanje u Saborujeftina radna snagaminimalne satnice


Prati nas na Instagramu!