Vodič za brucoše

Novost na riječkom Ekonomskom fakultetu: prvi studij menadžment sigurnosti u EU

MojFaks | Akademska četvrt, 11.04.2016.Novost na riječkom Ekonomskom fakultetu: prvi studij menadžment sigurnosti u EU

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci pokreće novi poslijediplomski specijalistički studij 'Menadžment sigurnosti u EU'.

Riječ je o studiju koji će omogućiti izobrazbu specijaliziranih stručnih kadrova u jednom od izrazito propulzivnih sektora na razini regije i države.

Svrha poslijediplomskog specijalističkog studija je razvoj suvremenih znanja s područja ekonomije, prava i kriminalistike s ciljem stvaranja uvjeta za uspješnije poslovanje poduzeća u sektoru sigurnosti te za učinkovito razgraničenje ovlasti djelatnosti javne i privatne zaštite, objavljuje Novi list.

Kako se radi o multidisciplinarnom pristupu kao nositelji kolegija bit će angažirani i znanstvenici s Pravnog i Filozofskog fakulteta u Rijeci, kao i Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo u Zagrebu, Centra za sigurnost Pariz, Fakulteta političkih znanosti Zagreb, odnosno Fakulteta za varnostne vede Ljubljana.


Multidisciplinarnost studija očituje se i kroz predmete koje se izučava, a obavezni su predmeti:

- Tržište sigurnosti u EU
- Međunarodne i europske sigurnosne integracije,
- Menadžment u privatnoj i javnoj sigurnosti
- Upravljanje projektima u privatnoj i javnoj sigurnosti i Pravo EU.


Izbornim predmetima studenti prilagođavaju program studija svojim praktičnim potrebama, pri čemu mogu birati između predmeta: Psihologija u sigurnosti, Tehnička zaštita, Privatna zaštita, Sigurnosni sustav, Informacijska sigurnost i Business Intelligence.

Poduzeća privatne zaštite ukupno u Hrvatskoj zapošljavaju 15.000 osoba, a svoj upravljački kadar dominantno alimentiraju s fakulteta iz područja društvenih znanosti, ali niti jedan od njih ne pruža cjelovita znanja potrebna za svakodnevno funkcioniranje u ovom specifičnom sektoru.

Stoga je cilj studija obrazovati stručnjake srednje i visoke razine menadžmenta u poduzećima privatne zaštite koji imaju široko poslovno znanje i perspektivu te razumijevanje odnosa u realnom svijetu, trendova na području izvođenja nadzornih aktivnosti, djelovanja institucija formalnog društvenog nadzora, neformalnog društvenog nadzora te institucionaliziranog neformalnog nadzora.

L.B./izvor: Novi list
foto: Facebook@Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci


Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijecimenadžment sigurnosti u EUnovi programposlijediplomski studijekonomijapravokriminalistika