Vodič za brucoše

Objavljena ljestvica TOP svjetskih sveučilišta: Od domaćih čak 4 na popisu – evo koje je najbolje

MojFaks | Akademska četvrt, 27.04.2021., Autor: MojfaksUz ono najveće, na ljestvici se nalaze još tri domaća sveučilišta.
Foto: Zdravko T via Shutterstock

Na CWUR-ovu rang-ljestvici našla su se i četiri hrvatska sveučilišta, od kojih je najbolje rangirano Sveučilište u Zagrebu.

Objavljena je rang-ljestvica najboljih svjetskih sveučilišta Centra za rangiranje svjetskih sveučilišta (CWUR) na koju je uvršteno njih gotovo 20 tisuća (19 788). Među njima su četiri hrvatske visokoobrazovne institucije: Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Rijeci i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.


CWUR u analizi svjetskih visokoobrazovnih institucija koristi metodologiju koja se temelji na nekoliko glavnih indikatora. Kvaliteta obrazovanja mjeri se brojem bivših sveučilišnih studenata koji su osvojili visoka akademska priznanja u odnosu na veličinu sveučilišta, a zaposlenost bivših studenata (alumna) mjeri se njihovim brojem na najvišim rukovodećim pozicijama u najvećim svjetskim kompanijama u odnosu na veličinu sveučilišta.


Osim toga, metodologija u obzir uzima broj akademskih zaposlenika koji su osvojili velika akademska priznanja. Učinkovitost istraživanja mjeri se kroz ukupan broj istraživačkih radova, broj članaka objavljenih u visokokvalitetnim publikacijama i kroz analizu njihovog utjecaja, te uzimanjem u obzir broja navoda visoko citiranih istraživačkih radova.


Sveučilište u Zagrebu na najvišem je mjestu ako uzmemo u obzir samo domaća sveučilišta – zauzelo je 525. poziciju na ljestvici. Nakon zagrebačkog, Sveučilište u Splitu se smjestilo na 766. mjesto, a riječko na 1526. mjestu. Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku zauzelo je 1959. poziciju.


Na prvih deset mjesta nalazi se 8 američkih sveučilišta – Sveučilište Harvard, MIT, Sveučilište Stanford, Sveučilište Columbia, Sveučilište Princeton, Sveučilište u Pennsylvaniji, Sveučilište u Chicagu i Sveučilište Yale te dva britanska sveučilišta – Sveučilište u Oxfordu i Sveučilište u Cambridgeu.


Kompletnu ljestvicu pogledajte ovdje.


rang-ljestvicaCWURSveučilište u ZagrebuSveučilište u SplituSveučilište u RijeciSveučilište J. J. Strossmayerakvaliteta obrazovanjaCentar za rangiranje svjetskih sveučilišta

Prati nas na Instagramu!