Vodič za brucoše

Od 102 kandidata na prijemnom, 90 nije 'upalo' na faks: 'Na prvoj godini faksa ima studenata koji ne znaju razlomke'

MojFaks | Akademska četvrt, 13.07.2020.Od 102 kandidata na prijemnom, 90 nije 'upalo' na faks: 'Na prvoj godini faksa ima studenata koji ne znaju razlomke'

Prije tjedan dana pisani su posljednji ispiti državne mature, a prijevremene rezultate maturanti mogu očekivati danas, nakon čega slijedi period predviđen za žalbu i na koncu upis željenog studija.

Ova godina maturante nije mazila. Osim očekivanog uzbuđenja i stresa oko završetka srednje škole i upisa na fakultete, godina je donijela i štrajk prosvjetara, pandemiju koronavirusa koja je nastavu iselila iz učionica i obilježila državnu maturu. Maturanti su zbog svojih zahtjeva o odgodi ovogodišnje mature bili i na udaru starijih generacija koji su ih optuživali da s lijeni, a da matura nije neki "veliki posao". Govorilo se i o prijemnim ispitima i njihovoj nužnosti, a ni generacija maturanata u Crnoj Gori, ne može se pohvaliti ovogodišnjim uspjehom. 

...Ne sanjate! Za drugi najpopularniji studij u Hrvatskoj ove godine NEMA PRIJEMNOG ISPITA...


Naime, kako piše portal Vijesti online, od 102 kandidata na upis na Medicinski fakultet, čak njih 90 nije položilo ispit. Profesoricu s Prirodno matematičkog fakulteta u Podgorici Maru Šćepanović taj rezultat nije iznenadio.

Profesorica je gostujući u "Bojama jutra" rekla da za ovaj neuspjeh ne želi okriviti buduće studente, roditelje, profesore već isključivo vrh države.

"Svojim djelovanjem država je dokazala da se znanje ne cijeni, već korupcija i nepotizam koji su na vrhu. U zadnjih 30 godina država uživa kada ima neobrazovano stanovništvo", rekla je Šćepanović.

Prema njenim riječima, u cijelom sustavu nalazi se 10% talentirane djece u bilo kojoj gimnaziji na teritoriju Crne Gore. Kako kaže, Crna Gora godinama unazad priča o nepotrebnim znanjima i vještinama, i onda za rezultat dobije ovo, minimum znanja.

"Neki među najboljim studentima Pravnog fakulteta su prepisivali na ispitu za sudce, još ne znamo rezultat toga. Zataškat će se kao i sve dosad", rekla je Šćepanović.

...Za jedno mjesto bori se čak 20 maturanata: 'Nismo očekivali toliku navalu!' Još jedan grad u Hrvatskoj postao TOP destinacija za studente...


Profesorica Šćepanović smatra da je ministar prosvjete Damir Šehović napravio veliki grešku kada je rekao da se nikome neće smanjiti ocjena, što znači da su maturanti tada mogli zatvoriti knjige.

"Na ovo može odgovoriti samo država, ali ne ova", rekla je Šćepanović. Kaže da ima situacija da studenti na prvoj godini fakulteta ne znaju razlomke. 

U emisiji je gostovala i profesorica Olivera Leković koja je istaknula da su nastavnici koji žele dati realnu ocjenu učeniku u velikom problemu, zbog pritiska od strane roditelja i učenika. 

"Do 2008. godine mogla sam da stojim iza svake ocjene, sada više to ne mogu. Mehanizmi nam ne omogućavaju da realno ocjenjujemo", rekla je Leković.

...Top 5 fakulteta ove godine: Na najpoželjnijem studiju čak 8 maturanata bori se za 1 upisno mjesto!...


A.Z.
foto: Shutterstock By Nomad_Soul


maturantiprijemni ispitMediicnski fakultetprolaznost


Prati nas na Instagramu!