Vodič za brucoše

Povratak u predavaonice u cijeloj Hrvatskoj: Od sutra opet uživo na fakultetima

MojFaks | Akademska četvrt, 31.05.2021., Autor: Vanessa K.Raspored za listopad je tu, prijave u tijeku!
Foto: Matej Kastelic via Shutterstock

Studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu još su u petak dobili e-mail u kojemu ih obavještavaju da će se ispiti održavati fizički na fakultetu. Uz njih, zadarsko Sveučilište također je svojim studentima objavilo ovu vijest.

Krajem prošloga tjedna objavili smo da se studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu fizički vraćaju u svoje predavaone, točno pred sam kraj akademske godine.


>>>Povratak u klupe i uživo: Jedan od najvećih zagrebačkih fakulteta opet poziva studente u predavaonice<<<


Ovo ne čudi s obzirom da su na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavljene nove preporuke za održavanje nastave za sve akademske institucije u RH, a koje savjetuju da se nastava i ostale obveze odvijaju uživo, u prostorijama fakulteta.


Naime, kako stoji u obavijesti, "uvažavajući aktualnu epidemiološku situaciju, posebno se uzima u obzir da se bliži završetak akademske godine te je nužno omogućiti licem u lice odnosno u predavaonicama nastavne sadržaje koji se ne mogu kvalitetno odvijati na daljinu a koji su odgađani zbog nepovoljne epidemiološke situacije".


Uživo praktična nastava i ispiti, ali u manjim grupama


Kako dalje detaljnije pojašnjavaju, praktična nastava, studentske vježbe i seminari, laboratorijska nastava, terenska nastava te ostala nastava kod kojih izvođenje na daljinu u velikoj mjeri narušava ishode obrazovanja, uzimajući obzir značajke tih specifičnih nastavnih procesa mogu se održavati licem u lice.


Uz to, fizički se na fakultetima mogu održavati i svi oblici ispita, kolokvija te drugih oblika provjere usvojenosti znanja i ishoda učenja, neposrednim, fizičkim odnosno kontaktnim putom. Kako bi se fizička nastava izvađala u čim sigurnijim uvjetima, iz HZJZ-a šalju preporuke kako treba inzistirati na manjim grupama studenata stalnog sastava kada je god to moguće.


S obzirom na to da je ova obavijest nadopuna starih uputa, i dalje su svi obavezni nositi maske i držati razmak od minimalno 1,5 metara između svih prisutnih osoba.


Tijekom visokoškolske nastave u pojedinim specifičnim okružjima, primjerice u zdravstvenim ustanovama, ustanovama u socijalnoj skrbi ili sl., primjenjuju se protokoli tih ustanova. Za nužno okupljanje većeg broj studenta (sadržaj koji se ne može odraditi na daljinu a zbog kraja akademske godine se ne mogu dalje odgađati), nužno je pridržavati se odluka Stožera CZ uz ograničenje od 100 sudionika te uz razmak ako je moguće 2 metra (4m2 po osobi) i obavezno nošenje maske.


Uz navedeno, kod većeg broja sudionika potrebno razmotriti hibridni oblik nastave (kombinacija učioničke nastave i nastave na daljinu). Ova nadopuna stupa na snagu od 1. lipnja.


Hrvatski zavod za javno zdravstvopovratak u klupekraj online nastavehibridna nastavaispitipolaganje ispitapraktična nastavaseminarivježbekoronavirusonline nastavapandemijaepidemiološka situacija


Prati nas na Instagramu!