Vodič za brucoše

KAKO ĆE ZAVRŠITI SEMESTAR? Studenti devastiranog zagrebačkog faksa bijesni: 'Nemamo nastavu, ne znamo kako ćemo polagati ispite...'

MojFaks | Akademska četvrt, 12.05.2020.KAKO ĆE ZAVRŠITI SEMESTAR? Studenti devastiranog zagrebačkog faksa bijesni: 'Nemamo nastavu, ne znamo kako ćemo polagati ispite...'

Ušli smo u deveti tjedan provođenja nastave na daljinu na sveučilištima u Republici Hrvatskoj. Od ponedjeljka 11. svibnja započele su laboratorijske, kliničke i umjetničke vježbe koje su neophodne da bi studenti uspješno završili akademsku godinu.

Ljetni ispitni rok se približava, a Sveučilište u Zagrebu u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo dalo je preporuke za nastavak održavanja aktivnosti sveučilišne nastave s obzirom na pandemiju COVID 19, u kojima se potiče nastavak online predavanja i provođenje online ispita. 

...Kaos u ljetnom ispitnom roku! Studenti tvrde: 'Svi okolišaju oko nastave i ispita, a nitko ništa ne zna...'...


Mnoge sastavnice Sveučilišta u Zagrebu oštećene su nakon potresa koji se dogodio 22. ožujka. Među njima, gotovo potpuno statički uništena i nesigurna za korištenje je i zgrada Medicinskog fakulteta na Šalati. Dekan Medicinskoga fakulteta, Marijan Klarica, procijenio je štetu na zgradi fakulteta na više od pola milijarde kuna, a sve to znači vrlo otežane uvjete rada u daljnjem radu fakulteta.


...Studente razrušenog zagrebačkog fakulteta očekuju ogromne promjene: Upis godine bez polaganja ispita, radno ljeto, a upitan je i početak iduće godine....


Prilikom gostovanja u emisiji RTL Danas prije dvadeset dana, dekan Klarica najavio je da će se ispiti odvijati usmeno, ali i da još uvijek ne zna na koji način će se održavati ispiti koji imaju i praktični dio. 

"Ako epidemiološke mjere to dopuste do ljeta onda ćemo tijekom cijelog ljeta raditi da nadoknadimo taj dio nastave i provest te ispite tako, a ako ni to ne bude moguće do kraja akademske godine i kraja ispitnih rokova, onda ćemo vjerojatno donijeti odluke oko prelaska studenata u višu godinu s nepoloženim ispitima", kazao je Klarica za RTL Danas

Fakultetsko vijeće Medicinskog fakulteta 29. travnja obavijestilo je studente o usvajanju prijedloga Studentskog zbora vezanih za nadolazeći ispitni rok: ukinuta je obveza polaganja pismenog dijela ispita za predmete koji imaju pismeni i usmeni dio ispita, odobren je upis u višu godinu studija sa stečenih 45 ECTS-a i najavljena je objava Pravilnika za provođenje usmenog ispita na daljinu. Usprkos svim najavama, studenti treće godine Medicinskog fakulteta ostali su uskraćeni kako za upute o nadolazećim ispitima, tako i za kvalitetnu organizaciju nastave na daljinu. 

[OBAVIJEST] Drage kolegice i kolege, Prenosimo obavijest o nadolazećim ispitima.

Objavljuje Studentski zbor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u ZagrebuSrijeda, 29. travnja 2020.

Studenti bijesni: nitko im ne odgovara na upite, ne znaju ništa o ispitima, nema nastave...


Studentica treće godine Medicinskog fakulteta koja je željela ostati anonimna, govori nam da je ta generacija studenata ostala zakinuta u odnosu na starije i mlađe kolege.

...Rad u bolnicama i prije diplome? Provjerili smo hoće li se hrvatski apsolventi medicine uključiti u borbu protiv pandemije...

 
"Jedina organizirana nastava za vrijeme ove situacije bila je iz predmeta Patofiziologije i to par profesora samoinicijativno, neovisno o katedri. Ostali predmeti nisu organizirali nikakav oblik nastave. Na naše upite ne odgovaraju, na svakoj sjednici nam jave da će više informacija biti na sljedećoj sjednici i tako u krug. Tjedan dana prije ispita nemamo nikakve informacije o provedbi tog ispita. Sve kolokvije koje nismo odradili su samo odgodili i sad osim sto imamo 3 velika predmeta (svaki od po 1000 strana lekcija) imamo i još tih zaostataka", rekla nam je ova studentica. 

...Kad su ti profesori na prvoj crti protiv korone: Evo kako ovih dana izgleda nastava na jednom od najpoželjnijih zagrebačkih fakulteta...


Prema riječima naše sugovornice, sve druge godine na Medicinskom fakultetu donijele su odluke o provedbi ispita, samo treća godina nije. Zbog manjka informacija i trenutne "stiske" s rokovima, studenti treće godine pokrenuli su Peticiju u kojoj su detaljno obrazložili i iznijeli svojih pet zahtjeva. 

"Ova peticija, u ime studenata treće godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu, jedini je preostali korak u našim pokušajima uspostavljanja efektivne komunikacije s katedrama glavnih kolegija na godini. Nažalost, sve naše dosadašnje zamolbe za konkretnim informacijama o provedbi ispita su zanemarene, usprkos činjenici da se rokovi bliže i da su nam one nužno potrebne za adekvatnu pripremu ispita. Ovim putem se stoga obraćamo dekanu i prodekanu za nastavu kako bismo im obratili pažnju na sljedeće", napisali su studenti treće godine Medicinskog fakulteta.

Među problemima s kojima su se studenti treće godine susreli, a koji se navode u Peticiji su: neorganiziranje nastave na daljinu, manjak informacija o provedbama ispita, kako će i kada kolokviji i ispiti biti organizirani, hoće li biti nadoknade nastave itd. 

Od spomenutih katedri studenti zahtijevaju hitno očitovanje o novonastaloj situaciji, otvaranje barem jednom dodatnog ljetnog roka, jednake uvjete i kriterije polaganja ispita za sve studente.

"I za kraj, razumijevanje od strane profesora da nam je ova ionako teška situacija dodano otežana neizvjesnošću o načinu provedbe ispita i da se nastava uživo ne može usporediti s nastavom kakvom smo imali ovaj semestar", istakli su na kraju Peticije studenti treće godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Peticija je dosad prikupila 169 potpisa, a čitav tekst Peticije možete pronaći ovdje.

Anja Zulić
foto: Facebook@Medicinski fakultet Zagreb


studentimedicinski fakultetispitipeticija


Prati nas na Instagramu!