Vodič za brucoše

Hrvatski studenti sve glasniji: 'Studiranje na daljinu izbacilo nas je iz šina!' Ovo su najčešći problemi koji ih muče

MojFaks | Akademska četvrt, 13.01.2021., Autor: Anja Z.Online predavanja sve češće izazivaju nezadovoljstvo među studentima
Foto: insta_photos/Shutterstock

Online nastava sve sigurnije i češće zamjenjuje predavanja uživo. Ovaj zaokret u načinu studiranja ne nailazi na odobravanje studenata.

Početak 2020. godine i ljetni semestar obilježila je pandemija tada nepoznatoga virusa, zbog čega su zemlje diljem svijeta ušle u tzv. "lockdown". Nastava u školama i na fakultetima počela se izvoditi na daljinu, a studenti su predavanja slušali iz udobnosti vlastitoga doma.

Online nastava ima svoje prednosti i mane, ali ovih nekoliko mjeseci prakse u ovom načinu praćenja nastave doveli su do zaključka da nijedan model ne može biti učinkovit kao nastava uživo.  Pojedini fakulteti ljetni ispitni rok održali su uživo, pridržavajući se propisanih epidemioloških mjera, dok su drugi semestar završili onako kako se većinski i izvodio – online.


...Tko je sve online u Hrvatskoj? U posljednjih 5 dana, sve više sveučilišta donosi NOVE ODLUKE...


...Ni u novoj godini nema povratka u predavaone: 4 zagrebačka fakulteta već odlučila – nastava i dalje online...


Stres za vrijeme ispitnog roka česta je pojava, a kad se na to dodaju kamere, gledanje svoje slike u ekranu, puno pitanja koje je nužno riješiti u (pre)kratkome roku začinjenih s otegotnom okolnosti da se na nekim ispitima ne možete vraćati na prethodno pitanje – sve u svemu online ispiti učine stres duplo većim. S obzirom na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, sve je izvjesnije da će i zimski ispitni rok proteći u online okruženju.


Krajem studenoga, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavili su preporuke za održavanje nastave na fakultetima koje su se kretale u smjeru online nastave, uz iznimke praktikuma ili laboratorijskih vježbi. Nakon završetka zimskih praznika, kao otegotne okolnosti (poput potresa) koje su snašle dio Hrvatske, sve više sastavnica Sveučilišta u Zagrebu odlučilo je odluke o održavanju nastave na daljinu produljiti. Iz razgovora sa studentima doznajemo da im je nastava na daljinu ponekad i išla na ruku, jer su dobili na vremenu koje bi inače potrošili za spremanje i odlazak na fakultet – ali da je online polaganje ispita teško.foto: fizkes/Shutterstock


"Sve me ovo izbacilo iz šina..."


"Online polaganja ispita je teško i naporno te ekstremno stresno. Od neta, tehničkih poteškoća, nemogućnosti vraćanja na pitanja itd. Iskreno se nadam skorom povratku u predavaonice. Planiram se vratiti u Zadar sljedećeg tjedna jer svakako plaćam punu cijenu. Sada sam u Zagrebu i koncentracija mi je na razini nule. Potresi su me izbacili iz šina skroz. Ja sam ona studentica koja ganja ocjene", govori nam studentica treće godine studija Kulture i turizma.


U devetom mjesecu mnogi fakulteti semestar su započeli predavanjima na klasičan način – uživo, ali zbog pogoršanja epidemiološke situacije, jedan po jedan fakultet počeo je s prebacivanjem u online sferu. Izuzeci su bili samo održavanje laboratorijskih vježba i praktikuma.

"Ovaj online semestar je definitivno izazov za sve studente i većina njih osjeća anksioznost, stres ili usamljenost. Sigurno da je prisutan i manjak motivacije i nije isto fokusirati se na nastavu kad profesor priča 'u prazno' i kad mi kao studenti nismo u mogućnosti postaviti dodatno potpitanje u vezi gradiva, jer dok ga mi napišemo, pošaljemo i dok profesor je već na sljedećoj cjelini gradiva. Puno stvari na online nastavi ostane nedorečeno i mislim da su svi studenti kao pojedinci isključeni iz nastave. Sve u svemu, nadam se da će se sve što prije vratiti kako je i bilo i da ovo neće postati novo normalno", govori naša sugovornica. 


...Još 3 fakulteta nastavljaju s online nastavom: Ispiti i kolokviji mogu uživo, ali uz stroge mjere...


Još jedna studentica priča nam kako je zbog online ispita dodatno pod stresom. Ispit koji je zahtjevan uživo, zasigurno će biti zahtjevniji kada se polaže online. "Uskoro imam online ispit koji mi je stresan sam po sebi, ali ovaj puta bit će još stresniji s obzirom na to da moramo imati uključene dvije kamere za vrijeme pisanja. Uz to, malo me strah da još i ne 'zapapri' ispit čudnim pitanjima i nedostatkom vremena. Iako, nadam se da će biti ipak malo samilosti prema studentima u ova teška vremena", ispričala nam je jedna studentica Ekonomskog fakulteta.

'Bio bih jako sretan da se sve vrati u normalu'


Još jedan naš sugovornik govori nam kako ne voli online nastavu ni online ispite te da iščekuje povratak u "normalu". "Želim fizički prisustvovati predavanjima i ispitima. Ovako ja, a i drugi studenti misle...Ako nešto ne znam prepisat ću, pročitati i tako to ide. Volim se družiti s prijateljima s faksa, volim gledati u čovjeka kad mi priča... Ma ovo online je ludara...", govori naš sugovornik.


...Od 'cool online pismenog' do 'skajpanja' na usmenom : Evo kako će se u ljetnom roku polagati ispiti na fakultetima u Hrvatskoj...


Prošla akademska godina pokazala je da su promjene moguće, odnosno da postoji potencijal prilagodbe fakulteta za organiziranje online nastave, ali da sve to uvijek može bolje. Također, dok je jedno razdoblje studentima odgovaralo malo "kućne atmosfere" praćenja nastave, ipak se pokazalo da su dobra, stara predavanja i ispiti bolji te da se studenti nadaju što skorijem povratku u predavaonice.


studentionline nastavaonline ispitipovratak na staropredavaonestres

Prati nas na Instagramu!