Vodič za brucoše

Doznajemo PREPORUKE za početak godine! Tijekom sastanaka Radne skupine, o studentima ni RIJEČI: 'Za fakultete je već sve razrađeno...'

MojFaks | Akademska četvrt, 21.08.2020.Doznajemo PREPORUKE za početak godine! Tijekom sastanaka Radne skupine, o studentima ni RIJEČI: 'Za fakultete je već sve razrađeno...'

Nova, 352. akademska godina službeno s nastavom započinje 1. listopada, a studenti diljem Hrvatske još uvijek ne znaju što očekivati i za kakav oblik nastave se pripremiti.

Zbog sve većeg broja novooboljelih od koronavirusa i pogoršanja epidemiološke situacije izvođenje nastave u školama i na fakultetima još uvijek je nepoznanica. Studenti su postali sve glasniji u zahtjevima da prije početka rujna dobiju informacije o načinu na koji će nastava biti organizirana.


Od početka kolovoza Studentski zbor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu inzistira na konkretnim odgovorima o provođenju ispita u jesenskom roku i izvođenju nastave u novom semestru koji samo što nije započeo. Nakon gotovo tri tjedna borbe, od Uprave su dobili odgovor na samo jedno pitanje, ono vezano uz ispite. Naime, jesenski ispitni rok održat će se online. Još uvijek ne znaju kako će pohađati predavanja.


Studentski zbor Filozofskog fakulteta otvorenim pismom obratio se aktualnom ministru znanosti i obrazovanja, Radovanu Fuchsu. Ono što studenti traže je, kako navode, "minimum minimuma": da službeni proglas o tome hoće li nastava biti fizička ili virtualna stigne prije rujna. Kako kažu, moraju organizirati život: pronaći stanove u slučaju da nisu ostvarili pravo na domski smještaj i pronaći poslove koji će im pomoći u financiranju životnih troškova.


(Ne)radna skupina


Ministar Fuchs 7. kolovoza je donio Odluku o imenovanju članova Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021. U skupinu su imenovani predstavnici različitih sektora Ministarstva, obrazovnih agencija, školskih sindikata, ravnatelji škola, predstavnici gradova i županija te epidemiolozi iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Prvi sastanak Skupina je održala u utorak, 18. kolovoza, nakon kojega je odlučeno da učenici nižih razreda osnovnih škola neće morati nositi maske na nastavi, ali studenti će ih na predavanjima morati imati.


Gordana Kovač-Bluha, predsjednica Glavnog vijeća sindikata Preporod i predstavnica Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu također je dio Radne skupine. Nakon prekjučerašnjeg, drugog po redu sastanka, Kovač-Bluha odlučila je podijeliti svoje viđenje uloge i funkcioniranja Radne skupine koja je, kako kaže, nakon tog sastanka u stand-by modu. Po riječima pomoćnika ministra, članove će ponovo zvati na sastanak "bude li potrebe".

"Prvo saznajem kako su sve izmjene koje su u dokumentu označene zelenom bojom, a moguće i neke druge koje smo radili, samo prijedlozi na temelju kojih će Kabinet ministra donijeti konačnu odluku! (Urgencije u dokument radile su se uz projekciju na platnu paralelno s diskusijom i donošenjem odluka o izmjeni i/ili dopuni istog). Nakon toga još malo prorađujemo dokument, potom nas pomoćnik ministra poprilično tiho pozdravlja, kaže da je sastanak završen, da možemo ići, a na pitanje vidimo li se sutra, odgovara NE! Osobno ga pitam znači li to da smo mi, kao Radna skupina, završili s radom? Odgovara kako za sada jesmo, on nije član Radne skupine i ne zna što će biti dalje! Bude li potrebno-zvat će nas? BUDE LI POTREBNO?!", napisala je Bluha u svom tekstu objavljenom na stranicama Sindikata Preporod.

Tijekom sastanaka o studentima ni riječi…


Gordana Kovač-Bluha za MojFaks ističe da tijekom dva održana sastanka Radna skupina nije raspravljala o studentima i predstojećoj akademskoj godini.

"Dogovoreno je da će se o tome raspravljati s predstavnikom visokog obrazovanja gospodinom Radekom. Mi smo očekivali s obzirom na informacije koje su nam bile dostupne, da će radna skupina raditi neko dulje vrijeme. Ispada da smo mi svoj posao završili jučer, a da će nas se zvati ako bude potrebe. Meni se čini da takva Radna skupina u sastavu u kojem je bila, nije bila potrebna za donošenje epidemioloških uputa za početak školske godine jer i ništa nije dovršeno", pojašnjava nam Kovač-Bluha te dodaje "studenti nisu spomenuti tijekom protekla dva dana, govorilo se o tome da to treba i da to bude, ali nisu".


Bluha također dodaje da ne želi preuzeti odgovornost za odluke koje će se tek donijeti. "Ne želim da se netko poziva na mene i moje sudjelovanje tako dugo dok prije izlaska u javnost ne vidim što se promijenilo u ovom dokumentu i bilo kojem drugom ,ukoliko će se pri tom pozivati na Radnu skupinu u kojoj sam, kao, i ja sudjelovala", završila je svoje pismo na stranicama Preporoda.

"Studenti više toga mogu raditi na daljinu i u tom smjeru će ići i preporuke"


Što se organiziranja i provedbe nastave na fakultetima tiče, specijalistica školske medicine Ivana Pavić-Šimetin i koordinatorica Radne skupine za MojFaks govori da Hrvatski zavod za javno zdravstvo raspolaže napisanim i objavljenim Preporukama za preddiplomsku, diplomsku i poslijediplomsku nastavu na visokim učilištima (Sveučilišta, Veleučilišta i Visoke škole) s obzirom na epidemiju COVID-19 od 20. svibnja te da na njima treba minimalno poraditi da bi bile aktualne za novu akademsku godinu.


Ove preporuke je, podsjetimo, Hrvatski zavod za javno zdravost izradio zajedno sa Školom narodnog zdravlja "Andrija Štampar" Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Kriznim stožerom Sveučilišta u Zagrebu vezano uz nCoV bolesti (COVID-19).


"S tim uputama se završila prošla akademska godina, a preporuka je da ova započne. Ipak ćemo mi nešto modificirati s obzirom na nove okolnosti, ali to su minimalno potrebni zahvati jer je za fakultete sve već razrađeno", govori nam Pavić-Šimetin te ističe kako su problematični osnovnoškolci od petog razreda i srednjoškolci jer se oni nisu vraćali u školu.


"Studentska populacija je za razliku od mlađih učenika ta koja može više stvari napraviti na daljinu i u tom smislu sigurno će preporuke sveučilištima ići da onaj dio nastave koji se može napraviti na taj način odrade na daljinu. Međutim, ovisi o vrsti studija! I to je isto u uputama s kojima raspolažemo napisano: dio nastave koji treba ići u predvaonicama i koji se ne može drugačije odraditi, može se odraditi uživo, ali po propisanim uvjetima po kojima se to može realizirati", govori nam Pavić-Šimetin. 

Studentska populacija susreće se dakle sa specifičnom situacijom, a to je da konačnu odluku ipak donose fakulteti, katedre pa čak i profesori, nositelji pojedinih kolegija.

"Kakva god da se radna skupina oformi, mi ne možemo odrediti ni za pojedini fakultet, a pogotovo za pojedinu katedru, što je to što se i na koji način može odraditi na daljinu, a što će se odraditi u predavaonici. Preporuke su da se na daljinu odradi ono što se može odraditi, a da se ne ometa kvaliteta obrazovanja, dok se ono što se zbog karakteristika nastavnog procesa mora odraditi uživo, odradi na fakultetima. To ne može odrediti nitko osim onoga čija je katedra. Takve su preporuke vrijedile dosad i one će u tom smislu vrijediti i dalje, uz malene modifikacije", zaključuje Pavić-Šimetin.

Studentima dakle preostaje čekati službene odluke fakulteta na kojima studiraju jer je konačna odluka o tome hoće li nastava započeti na daljinu ili "in situ" – na onima koju tu nastavu praktično i izvode.

Anja Zulić
foto: MojFaks


studentipočetak ak.godinekoronavirusnastavaprpeorukeHZJZ


Prati nas na Instagramu!