Vodič za brucoše

Za sigurniju domovinu: Neke smo fakultete izgubili u potresu, ali osniva se i novo sveučilište

MojFaks | Akademska četvrt, 24.04.2020.Za sigurniju domovinu: Neke smo fakultete izgubili u potresu, ali osniva se i novo sveučilište

Republika Hrvatska, kao i mnoge druge zemlje svijeta, posljednjih mjesec dana vodi bitku u suzbijanju pandemije koronavirusa. Na već postojeće stanje, situaciju je u glavnom gradu države otežao i potres 22. ožujka, koji je iza sebe, po procjenama stručnjaka, ostavio štetu u iznosu većem od 40 milijardi kuna.

Uslijed posljedica potresa štetu su pretrpjele i zgrade fakulteta, među kojima je značajna šteta zabilježena na Pravnom i Medicinskom fakultetu, a povratak studenata na ovim dvjema sastavnicama Sveučilišta neće biti moguć ni po završetku pandemije.
 
Prema procjenama stručnjaka bit će potrebne godine da se sanira šteta i dok pojedini fakulteti ostaju razrušeni, u javnoj raspravi našao se prijedlog Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti.

...Buđenje u zoru, pospremanje, postrojavanje: Kadeti otkrili kako se studira na vojnom učilištu...


U dokumentu koji je dostupan na stranici eSavjetovanja, piše da je osnivač Sveučilišta Republika Hrvatska, a da će Ministarstvo obrane biti zaduženo za provedbu nadzora nad Sveučilištem obrane i sigurnosti "Dr. Franjo Tuđman"


...Vojni studiji sve popularniji među mladima: Nakon besplatnog studiranja – siguran posao...


Novo Sveučilište predstavlja transformaciju Hrvatskoga vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" u Sveučilište, a po završetku transformacije predviđen je nastavak suradnje sa Sveučilištem u Zagrebu i Sveučilištem u Splitu. 

"Predloženim Zakonom osigurat će se provedba temeljnog vojnog obrazovanja za časnike Hrvatske vojske na preddiplomskoj i diplomskoj razini, razvijanje znanstveno-istraživačke djelatnosti te pokretanje studijskih programa poslijediplomske razine dijelom kao nastavak postojećih vojnih programa, a dijelom razvojem novih programa za potrebe sustava domovinske sigurnosti", piše u prijedlogu Zakona

...Oštra osuda plana o kojem svi pričaju: 'Mladima trebaju radna mjesta, a ne vojni rok'...


Status studenta, kao i na ostalim fakultetima, stjecat će se upisom na Sveučilište i dokazivati odgovarajućom studentskom ispravom. Kako se ističe u članku 19. Prijedloga Zakona, studenti Sveučilišta obrazuju se za potrebe obrambenog sustava i sustava domovinske sigurnosti. 

"Studenti koji se obrazuju za potrebe popune Oružanih snaga imaju status kadeta u skladu sa zakonom kojim se uređuje služba u Oružanim snagama te prije upisa studija na Sveučilištu podliježu provjeri posebnih sposobnosti koje su tim zakonom propisane kao uvjet za prijam u kadetsku odnosno vojnu službu", navodi se u prijedlogu. 


...S faksa svi prvo u vojsku ili...? Vlada ozbiljno razmišlja o uvođenju vojnog roka, ali ovaj put i za žene!...


U javnu raspravu o prijedlogu Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti možete se uključiti putem eSavjetovanja do 4.svibnja. 

Anja Zulić
foto: screenshot@YouTube Vojno učilište


studentisveučilištevojno obrazovanjedomovinska sigurnost


Prati nas na Instagramu!