Vodič za brucoše

Slijedi li masovna seoba studenata u utorak? 95% njih želi kući za Božić, ali NEĆE SMJETI natrag u mjesto studiranja

MojFaks | Akademska četvrt, 18.12.2020., Autor: Anja Z.Foto: By Travelpixs / Shutterstock

Od utorka će u Hrvatskoj na snazi biti restriktivnije mjere s ciljem suzbijanja širenja epidemije koronavirusa. Stupaju na snagu nekoliko dana prije Božića, perioda kada mnogi putuju svojim obiteljima da zajedno provedu blagdane.

Kao što je najavljeno, na današnjoj konferenciji za medije Nacionalni stožer civilne zaštite predstavio je nove strože mjere koje će u Hrvatskoj vrijediti od 22. prosinca do 8. siječnja. Postojeće mjere primijenuju se i dalje.


...NOVE mjere uskoro na snazi: Planiraš kući za blagdane ili novogodišnji parti s ekipom? Samo pod ODREĐENIM UVJETIMA!...


Od novih mjera, studente je najviše uznemirila ona o ponovnom uvođenju propusnica, odnosno zabrani napuštanja matičnih županija. Prije tri dana (15.12.) napravili smo kratku anketu među studentima, stanarima dvaju studentskih domova u Zagrebu (SD-a "Stjepan Radić" i SD-a "Cvjetno naselje") u kojoj smo provjerili planiraju li kući za blagdane?


...Provjerili smo: Druže li se stanari domova unatoč zabranama i kontroliraju li zaštitari studente? Inspekcija je lutrija, ali dernek uz harmoniku neće vam proći...


U anketi je sudjelovalo 949 studenata, od kojih je 94.4% (896) izjavilo da planira ići kući za blagdane. Samo njih 5.6% (53 ispitanika) ne planira ići kući za Božić. Međutim, planove o povratku u obiteljski dom zakomplicirale su nove mjere i uvođenje propusnica zbog kojih veliki broj studenata nije siguran kako će se put kući odviti te hoće li se moći vratiti u mjesto studiranja.


Ako odu kući, hoće li moći dobiti propusnicu za povratak prije 8.1.?


Najnoviji detalji oko propusnica su sljedeći:


- zabranjuje se napuštanje županije u kojem osoba ima prebivalište ili boravište - ne odnosi se na osoblje nužno za održavanje prometa, dnevne migracije zaposlenih u službama zdravstvene zaštite, dostavu lijekova, komunalno, opskrba plinom i strujom, zaštitarske službe, novinari, pacijenti, putovanja na posao i s posla, žurne službe koje pomažu u sprečavanju širenja bolesti i diplomatsko osoblje


- prilikom ulaska/izlaska iz županije treba se držati mjera, imati identifikacijsku iskaznicu kojom se dokazuje kategorija ili propusnicu


- propusnicu izdaju županijski stožeri


- ne odnosi se na Grad Zagreb i Zagrebačku županiju i zabrana traje do 8. siječnja.


Najavljeno je i da će ovaj put kontrola oko izdavanja propusnica biti postrožena, jer su se na proljeće događale situacije sa zloupotrebom propusnica.


...Zatražila sam propusnicu za 'povratak u mjesto studiranja': Evo kako je to izgledalo i što se dogodilo FOTO...


Studenti revolirani


Jedna studentica kontaktirala je županijski Stožer iz kojega je dobila informaciju da se u mjesto u kojem osoba ima prebivalište može bez problema vratiti samo s osobnom iskaznicom, što je na današnjoj presici Stožera i potvrđeno. No, povratak u mjesto studiranja, u kojemu studenti najčešće imaju prijavljeno boravište, nije izgledan, odnosno studenti za to vjerojatno neće moći dobiti propusnicu.


Studentima takva mjere ne idu na ruku, jer tijekom dva tjedna mnogi imaju obaveze koje mogu izvršiti samo u mjestu studiranja: bilo da je to podizanje potrebne literature, obaveze oko diplomskih radova, obavljanje studentskih poslova ili raniji početak nastave koja je uživo (ili im je lakše pratiti kada nisu okruženi obitelji) stoga su ove vijesti dočekali s velikim nezadovoljstvom i otporom.


"Znači dok nema predavanja mi ne moramo ni učiti za kolokvije/ispite? Meni su rekli 'ponesite si sve kaj vam treba sa sobom doma'. Pa neću ja sad pola stana pakirati i nositi jer ne znam do kad bi ovo moglo trajati", napisala je jedna studentica.


Na današnjoj presici Stožera, novinari su pitali što će biti sa studentima, no sudeći prema odgovoru, čini se da Stožer ne "razbija glavu" o tom dijelu stanovništva Hrvatskoj. "Prema onome što mi znamo, studenti su uglavnom već izvjesno tjednima najviše na online nastavi što znači da oni nužno najvjerojatnije ni nisu u mjestima studiranja", rekao je ministar unutarnjih poslova Božinović. No, situacija na terenu nije baš jednostavna jer ima i onih koji se još uvijek nalaze u studentskim domovima, rade u mjestu studiranja, stažiraju, volontiraju ili pak kod kuće nemaju uvjete za učenje i obavljanje fakultetskih obaveza. Stoga ne čudi što su pozivi i e-mailovi nadležnim lokalnim stožerima već krenuli. Informacije koje dobivaju su, najblaže rečeno, nedosljedne i nimalo konkretne.

"Luda kuća, mene pak nagovaraju da odem doma sada jer me poslije neće puštati (doduše ja imam prebivalište i boravište tu di studiram) i ja im pokušavam objasniti da idem roditeljima za Božić jer ga ne planiram provesti sama, ali kažu da nema druženja. Zamisli ne mogu se družiti s roditeljima za Božić, ali dopušteno je da dvije familije budu skupa", kaže jedna studentica.

"Eventualno nazovite još jednom"


Volontiranje i učenje, prema trenutnim informacijama, također nisu dovoljan razlog za raniji povratak u mjesto studiranja. "Ja sam isto zvala danas i tražila informacije hoću li se moći vratiti zbog učenja za rokove u 1. mjesecu i zato što sam volonter u pozivnom centru koji kontaktira pozitivne osobe i kontakte. I rekli su mi da ostanem u Zagrebu i eventualno nazovem još jednom u ponedjeljak", podijelila je studentica.

"Pa realno, da mogu nastavu pratiti i učiti od kuće ne bi sigurno plaćala stan u Zagrebu", suglasni su drugi.

Koje opcije imaju?


S obzirom na to da studentima nije problem otići prije srijede kući, već se nakon blagdana vratiti u mjesto studiranja, razmatraju koje su im opcije na raspolaganju. Pojedini se pitaju može li roditelj iz druge županije doći po njih i odvesti ih kući? "Ako nema propusnicu, ne može. Jedino može riskirati pa se nadati da ga neće nitko zaustaviti", savjetuju.


Ima i onih studenata, koji zbog staža, prakse i posla moraju biti iza Nove godine odmah u Zagrebu, no ni oni nisu sigurni hoće li moći dobiti propusnicu. "Ja sam zvala u svoj Stožer, rekla kako nemam tipičan studentski posao, da je priroda posla takva da se moram vratiti iza 1.1., no nisu bili rječiti, uputili su me na mail doslovno u stilu - možda prođe, možda i ne", napisala je studentica.

"Zvala sam sad stožer Krapinsko-zagorske, ja sam na stažu i rekla su da bih trebala dobit', al' da još službeno ne znaju što su opravdani razlozi, a što nisu (il' će mi 'poslodavac' tražiti il' ja moram dokazati da sam na stažu)... Uglavnom, ne znaju još točno i rekli su mi da još nazovem u ponedjeljak", naknadno je komentirala studentica u popularnoj grupi na Facebooku.

Studentima preostaje pratiti razvoj situacije s ciljem donošenja najbolje odluku. Ići kući ili ostati u domu, pitanje je dana, a u kontekstu blagdana koji su pred nama, kao i rezultata naše ankete, za pretpostaviti je da će većina ipak slijediti svoje navike i emocije i provesti Božić u krugu obitelji. Kako će se vratiti u mjesto studiranja, ostaje vidjeti.

 studentinove mjerepropusniceblagdaniodlazak domaDavor Božinović


Prati nas na Instagramu!