Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Otprilike 17 nogometnih igrališta: Je li ovo prevelik teren za Sveučilište Sjever?

MojFaks | Akademska četvrt, 13.12.2016.Otprilike 17 nogometnih igrališta: Je li ovo prevelik teren za Sveučilište Sjever?

Sveučilište Sjever na najboljem je putu da od hrvatske Vlade dobije na korištenje najveći dio bivše vojarne u Optujskoj ulici. No, Grad Varaždin također ima interes da dobije na korištenje ovu veliku česticu.

HDZ-ov saborski zastupnik Anđelko Stričak od srpnja ove godine pokušava "progurati" ovu inicijativu. Naime, Stričak smatra da bi se prostori bivše vojarne "Ivan Drašković" u Varaždinu trebali dati na korištenje Sveučilištu Sjever, a s istom idejom obratio se kako bivšoj vladi Tihomira Oreškovića tako i aktualnoj vladi Andreja Plenkovića, piše Varaždinski.hr.

"Mi možemo i narednih stotinu godina obilaziti cijeli svijet i prikupljati iskustva i gledati koje su dobre ideje i inicijative. No ja ne vidim ni jedan jedini razlog da taj dio vojarne Sveučilište Sjever ne dobije za svoj daljnji razvoj. Nama je cilj Varaždin razvijati kao sveučilišni grad, idemo zamisliti što nam donosi deset tisuća studenata", mišljenja je HDZ-ov saborski zastupnik Anđelko Stričak.

Iako je prvotni plan bio zatražiti samo tri zgrade kompleksa bivše vojarne, u međuvremenu je zahtjev postao ambiciozniji pa sada Sjever želi čitavu česticu impozantne veličine. Zbog toga je Sjever, nakon prvog, načelno pozitivnog odgovora iz Vlade, dobilo zadatak da detaljnije elaborira na koji bi način iskoristio ovaj ogromni prostor od gotovo 12 hektara.foto: Varaždinski.hr

"Budući da je Sveučilište Sjever javna ustanova čiji je osnivač Republika Hrvatska, ne postoje zapreke da se bivša vojarna 'Ivan Drašković' u Varaždinu, koju je Ministarstvo obrane predalo 2. listopada 2014. na upravljanje i raspolaganje Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, dodijeli na korištenje Sveučilištu Sjever", navodi Varaždinski dio odgovora Vlade na Stričakovo zastupničko pitanje.

No, zbog ove izmjene u kvadratima koje Sveučilište Sjever želi za svoje potrebe, Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) aktom od 3. listopada 2016. godine zatražio je od Sveučilišta Sjever da precizira svoj zahtjev u pogledu obuhvata i namjene nekretnine, roka ustupanja i modela raspolaganja nekretninom.

Međutim, Ministarstvo državne imovine do danas nije zaprimilo tako precizirani zahtjev Sveučilišta Sjever - odgovorili su iz Vlade.

Nakon rasformiravanja DUUDI-ja, za to pitanje nadležno je Ministarstvo državne imovine Gorana Marića.

Istovremeno dok Sveučilište Sjever traži glavninu prostora bivše vojarne, Grad Varaždin provodi međunarodni projekt MAPS, koji za cilj ima osmisliti primjeren društveni sadržaj za tu lokaciju. Želje Sveučilišta i ciljevi projekta u očiglednoj su koliziji.

S druge strane, gradonačelnik Goran Habuš nije pobornik ideje da se Sveučilištu Sjever da cijela čestica.

"Ideja da Sveučilište dobije cijeli prostor nije dobra, jer sasvim sigurno neće imati dovoljno kapaciteta da ga uredi. Studenti će definitivno dati živost tom prostoru, ja tamo vidim Sveučilište, ali ne na cijeloj čestici, ostatak mora biti u vlasništvu Grada", smatra Habuš, dodajući da sve mora biti u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Varaždinski.hr
foto: Pixabay


VaraždinSveučilište Sjevervojarna 'Ivan Drašković'pravo na korištenjeGoran HabušAnđelko Stričak