Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Otvoren Centar za podršku studentima i karijerno savjetovanje na Agronomskom fakultetu

MojFaks | Akademska četvrt, 25.05.2016.Otvoren Centar za podršku studentima i karijerno savjetovanje na Agronomskom fakultetu

Na nedavno održanim Danima karijera na Agronomskom fakultetu u Zagrebu predstavljen je novoosnovani Centar za podršku i karijerno savjetovanje studenata - tek drugi među sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu.

S obzirom da je ovakvih centara u Hrvatskoj svega nekoliko, ova je inicijativa još i vrednija. Stoga smo popričali s voditeljicom Centra, sociologinjom i savjetnicom Aleksandrom Hršak, koja nam je pobliže objasnila kako Centar funkcionira, čemu služi i kako najbolje iskoristiti sve mogućnosti koje nudi studentima.

Inicijativa o osnivanju Centra za podršku studentima i karijerno savjetovanje krenula je od sustava upravljanja kvalitetom. Kao vrlo važna odrednica unapređenja kvalitete pokazala se orijentiranost prema studentu odnosno savjetovanje i (karijerno) usmjeravanje studenata.Agronomski fakultet je 2013. prošao postupak reakreditacije, a jedna od preporuka Stručnog povjerenstva bila je i ta da se osigura sustav podrške studentima u okviru akademskog, karijernog i osobnog usavršavanja.

S obzirom da Agronomski fakultet broji oko 2500 tisuće studenata koji studiraju na 9 preddiplomskih i 13 diplomskih studija, raznoliki izazovi s kojima se studenti susreću za vrijeme studiranja doveli su do ideje o organiziranju mjesta na Fakultetu gdje će studenti moći dobiti podršku izvan osnovnih administrativnih struktura.

Realizaciju ideje o osnivanju Centra za podršku studentima i karijerno savjetovanje pokrenula je prodekanica za nastavu, prof. dr. sc. Jasminka Karoglan Kontić, a konačna potvrda o osnivanju donesena je na Fakultetskom vijeću 2. veljače 2016. godine. Centar za podršku studentima i karijerno savjetovanje, u kojemu studente savjetuje sociologinja Aleksandra Hršak, službeno je otvoren 18. svibnja u sklopu ovogodišnjih Dana karijera.Agronomski fakultet je tek druga sastavnica Sveučilišta u Zagrebu koja je osnovala ovakav centar


"Agronomski fakultet je druga sastavnica Sveučilišta u Zagrebu koja je osnovala Centar za podršku studentima i karijerno savjetovanje, no u razgovoru s kolegama s ostalih sastavnica sve više se razmišlja u smjeru osnivanja takvih centara", kaže sociologinja i savjetnica u Centru, Aleksandra Hršak. "Studentima uglavnom bude pružana podrška kroz razne službe na fakultetima, studentske udruge, a ne smijemo zaboraviti niti profesore."

Na Sveučilištu doduše djeluje Centar za savjetovanje i podršku studentima čije savjete i usluge mogu koristiti sve sastavnice i svi studenti Sveučilišta u Zagrebu. "Ipak, mišljenja sam kako se po pitanju pomoći studentima i profesionalnog usmjeravanja još uvijek radi premalo", dodaje Aleksandra. "Fakultetima je potrebno mjesto i stručna osoba kod koje studenti mogu doći po savjet, koja je posvećena njihovim problemima, koja će podržati njihove prijedloge i pomoći im u realizaciji istih."

Savjetuju studente prije, tijekom i po završetku studija


Tri glavne djelatnosti Centra su podrška studentima prilikom upisa (Postani student), podrška za vrijeme studija (Studiranje i život na AFZ) i podrška po završetku studija (Karijerno savjetovanje)."Kroz Centar želimo pomoći studentima prilikom odabira (Agronomskog) fakulteta, pružiti im informacije o našim studijima kroz organizaciju Dana otvorenih vrata, predstavljanja na Smotri Sveučilišta, razne letke i brošure", objašnjava naša sugovornica. "Podrška za vrijeme studija nam je glavna aktivnost. Tu ulaze studenti tutori (studenti viših godina studija koji pomažu brucošima u prilagodni na akademski život i studij) kao i  studentske udruge. Studente želimo potaknuti da se što više uključe u izvannastavne aktivnosti koje vrednujemo na način da njihov rad i stečene kompetencije upisujemo u dodatak diplomi, a pomažemo i  studentima s invaliditetom i slabijim imovinskim statusom."

Osim toga, Centar provodi razne ankete o zadovoljstvu studijem, zaposlenicima, radnim opterećenjem, a stoje na raspolaganju svim studentima koji žele realizirati svoju ideju ili organizirati događaj, radionicu i sličnu aktivnost. Kroz karijerno savjetovanje žele pripremiti studente za tržište rada kroz individualna i grupna savjetovanja, organiziranjem raznih radionica (primjerice kako napisati životopis, kako se predstaviti poslodavcu, kako tražiti i naći posao) te organizacijom Dana karijera na kojima se predstavljaju razna poduzeća od kojih studenti iz prve ruke mogu saznati koje su vještine i kompetencije tražene kod poslodavaca.

Važno je spomenuti da Centar surađuje s Centom za podršku studentima i razvoj karijera Fakulteta organizacije i informatike koji je ponudio svoju pomoć i mentorstvo prilikom osnivanja ovog novog Centra. "Potpisali smo i ugovor o suradnji s Centrom za informiranje i savjetovanje u karijeri (CISOK) te se nadamo kako će se s vremenom ta suradnja ojačati i proširiti na ostale udruge i centre", dodaje Hršak.

Sve popularniji studij jer je mogućnosti nakon diplome mnogo


Agronomija je u zemljama kao što su Velika Britanija sve popularniji studij koji mami sve veći broj mladih. Ovo nimalo ne čudi ako uzmemo u obzir da je, bez obzira na tehnološki razvoj i pojavu brojnih novih zanimanja, proizvodnja hrane bila i ostala najvažnija ljudska djelatnost, a uzgoj bilja i domaćih životinja ostaje nezamjenjiv izvor resursa za život ljudi."Agronomski fakultet upisuje 430 studenata na prvu godinu preddiplomskog studija i ta kvota je iz godine u godinu ispunjena već na ljetnom upisnom roku", kaže Aleksandra. "Vjerujemo kako je razlog tome što agronomi imaju vrlo odgovorno zanimanje jer mogu svojim radom značajno utjecati na mnoge aktualne probleme današnjeg svijeta kao što su glad, siromaštvo i očuvanje okoliša."

Ono što je također karakteristično za studente agronomije je što s diplomom dolaze potrebna znanja i vještine za obavljanje poslova upravljanja i vođenja proizvodnje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Ukoliko se studenti nakon studija ne žele okušati u poduzetničkim vodama mogu se zaposliti javnom ili privatnom sektoru na poslovima u uredima državne uprave i lokalne samouprave u domeni poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao suradnici u istraživačkim institucijama, kao trgovački predstavnici i marketinški stručnjaci u agrobiznisu, projektanti, menadžeri, tehnolozi ili voditelji proizvodnje.

U slučaju da žele stečeno znanje prenijeti na mlađe naraštaje mogu se odlučiti za karijeru nastavnika u srednjoj strukovnoj školi ili profesora na veleučilištima i sveučilištima.

"Mogućnosti ima, na studentima je da odluče u kojem smjeru će se njihova karijera razviti, a upravo je CPSK tu da im pomogne oko toga", zaključuje Hršak.

Radno vrijeme Centra je dvokratno. Studenti onamo mogu svratiti svakim radnim danom od 09:30 do 11:30 i od 13:30 do 14:30. Dostupni su i putem mail adrese: cpsk@agr.hr ili na Facebook stranici.

L.B./foto: privatna arhiva


Agronomski fakultetSveučilište u ZagrebuCentar za podršku i karijerno savjetovanjeAleksandra Hršak