Vodič za brucoše

Ovaj tjedan u četvrtak, a idući? Znamo koji je datum sljedeći i kad će fakulteti obznaniti štrajkaju li ili ne

MojFaks | Akademska četvrt, 21.10.2019.Ovaj tjedan u četvrtak, a idući? Znamo koji je datum sljedeći i kad će fakulteti obznaniti štrajkaju li ili ne

Nakon štrajka koji je u tijeku u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj, u četvrtak 24. listopada štrajku se pridružuju i zaposlenici fakulteta. Predstavnici sindikata u visokom obrazovanju bili su jutros na mirenju u Ministarstvu rada. No, kažu da nisu dobili nikakvu ponudu iz Vlade te najavljuju štrajk.

Prošloga je tjedna Nezavisni sindikat znanosti i  visokog obrazovanja najavio štrajk na fakultetima. Ukoliko ne bi došlo do mirenja, štrajk je bio najavljen za četvrtak 24. listopada. Predstavnici sindikata u visokom obrazovanju bili su jutros na mirenju u Ministarstvu rada. No, kažu da nisu dobili nikakvu ponudu iz Vlade te najavljuju štrajk. Opći štrajk na fakultetima počinje u četvrtak, a štrajkat će jednom tjedno do udovoljenja zahtjeva.


Podsjetimo, Sindikat znanosti i visokog obrazovanja traži povećanje plaća dijelu članova s najnižim plaćama, radi otklanjanja razlika između radnih mjesta u sustavu znanosti i obrazovanja te istovrsnih radnih mjesta u sustavima javnih službi.

Ovaj tjedan štrajka se u četvrtak, a idući tjedan u srijedu


Na trenutna događanja vezana uz štrajk osvrnuo se za portal MojFaks Igor Radeka iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja. "Štrajk je u punom jeku", kazao nam je. "Sve smo već ranije dogovorili. Imamo minimalne zahtjeve koji će dovesti do toga da se usklade neravnoteže  u sustavu obrazovanja u cjelini - osnovnoškolskog, srednjoškolskog i visokog obrazovanja. Kad se to udovolji, ostat će još uvijek sustav obrazovanja u cjelini s prosječno najnižom plaćom za razliku od ostalih javnih službi. To je nešto što bi trebao biti dugoročan korak u ostvarenju cilja. S druge strane, iznos cjelokupnog troška je 400 milijuna kn za osnovne i srednje škole i 40 milijuna za otprilike 5 800 ljudi u visokom obrazovanju. Ovo ima samo politički problem i treba svatko od nas procijeniti zašto se Vlada drsko ponaša prema najpotplaćenijem dijelu u javnim službama", poručuje Radeka.

Pozvao je na štrajk svih 15.000 zaposlenih u visokom obrazovanju."Pozivamo sve kolege iz nenastavnog, neznanstvenog i predavačkog statusa te umjetničke suradnike da uđu u štrajk, koji će biti jednom tjedno, počevši od ovog tjedna u četvrtak te u sljedeću srijedu 30.10. od 8 do 8 navečer, i u svakom sljedećem tjednu u kojem ćemo određivati koji će to dan biti. Pri čemu pozivamo i sve ostale kolegice i kolege iz nastavnog područja da podrže ovaj zahtjev da cijeli sustav visokog obrazovanja ne radi",  uputio je apel Radeka.

Najkasnije sutra znat će se koji fakulteti idu u štrajk


Zanimalo nas je zna li se već koji će se fakulteti odazvati na poziv te pridružiti štrajku te što će to točno značiti za studente.

"Pripremili smo zahtjev koji će svaki sindikalni povjerenik predati svakoj od ustanova tijekom današnjeg ili najkasnije sutrašnjega dana i pozvati sve ljude u štrajk", pojasnio je. Hoće li se odazvati svi ili nešto manji broj ljudi, Radeka ne može potvrditi.

Također, širokogrudno poziva sve studente da se pridruže i na taj način podrže ovaj štrajk. "S obzirom na to da su studenti punoljetni građani, s obzirom na to da se to i njih itekako tiče jer 'universitas' znači zajednica studenata i profesora, ja vas pozivam da podržite zahtjev sustava visokog obrazovanja i znanosti te da date svoj doprinos jer je to u interesu cijele zemlje!
", dodaje za kraj.


štrajksindikatifakultetiIgor Radeka


Prati nas na Instagramu!