Vodič za brucoše

Najavili povišicu, ali isplata zapela: Korisnicima 'stručnog' naknada rascjepkana na tri dijela

MojFaks | Akademska četvrt, 19.04.2017.Najavili povišicu, ali isplata zapela: Korisnicima 'stručnog' naknada rascjepkana na tri dijela

Korisnici mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa na društvenim mrežama su počeli iskazivati nezadovoljstvo jer im uvećana novčana pomoć, kako kažu 'povišica', još uvijek nije sjela na račun.

Početkom ožujka na snagu je stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju zapošljavanja. Njime je propisano da će se od dana stupanja na snagu navedenog Zakona svim korisnicima prava na novčanu pomoć za vrijeme stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa u iznosu od 2400 kuna utvrditi pravo na novčanu pomoć u iznosu od 2620,80 kuna.

...Raste naknada za stručno osposobljavanje: Evo koliko će više zarađivati mladi...Izvor: Pixabay

Ovu novčanu pomoć od 220 kuna korisnici SOR-a kolokvijalno nazivaju "povišicom" te se na društvenim mrežama pitaju kada će "sjesti". K tome, ističu da će za travanj dobiti plaću u "tri dijela", a baš taj uvećani dio još uvijek nije sjeo.

...Analiza Stručnog osposobljavanja: Zašto je 16 preporuka odbijeno, a niti jedna nije prihvaćena?...


...Mladi poručuju: 'SOR ne može biti zamjena za pripravništvo!'...


"Od 2. ožujka su povećali naknadnu s 2400 na 2620 kn ako se ne varam i kada smo 10. travnja dobivali plaću za ožujak, rečeno je da će plaća biti isplaćena u tri djela. Prvo treba ići 2400 kao 'normalno', onda prijevoz i onda tek 'povišica' od 220 kn. Za sada je sve sjelo osim te 'povišice'. Pitanje je hoće li uopće sjesti", rekla nam je uzrujana korisnica SOR-a T.B.

No, travanj se polako privodi kraju, a "povišice" uopće nema na vidiku pa smo zato pitali HZZ što se s tom isplatom događa.

Iz HZZ-a kažu da su svi korisnici obaviješteni da će im plaća za travanj biti u dva dijela


U HZZ-u tvrde da je obavijest o isplati plaće u dva dijela za travanj stigla pa tako dok je 2400 kuna "sjelo" na račun korisnika, čeka se još ostatak novčane pomoći te će on biti nakon donošenja korigiranog rješenja o pravu na novčanu pomoć.


Izvor: Pixabay

"Svi polaznici stručnog osposobljavanja za rad, korisnici prava na novčanu pomoć obaviješteni su da će im uvećana novčana pomoć za vrijeme stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa u mjesecu travnju 2017. godine biti isplaćena u dva dijela. Prvi dio u iznosu od 2400 kuna isplaćen je u skladu s postojećim rješenjima o pravu na novčanu pomoć, dok će ostatak novčane pomoći biti isplaćen nakon donošenja korigiranog rješenja o pravu na novčanu pomoć kojim se ona povećava. Za daljnje mjesece uvećana novčana pomoć isplaćivat će se jednokratnim uplatama u uvećanom iznosu sukladno novim rješenjima", poručuju u HZZ-u.

...Korak bliže odgovornima: Mladi u Saboru tražili pravo na stručno osposobljavanje...


...Članovi ove Facebook grupe bore se za svoj posao: Jesu li s 29 godina prestari za stručno?...


Iako je "službeno" to da će plaća SOR-ovcima biti isplaćena u dva dijela, tu nailazimo i na "treći" dio isplate, odnosno putne troškove. Isplata putnih troškova odvija se odvojeno i to u skladu s dostavljenim dokazima o stvarnom putnom trošku polaznika u prethodnom mjesecu i prisutnosti polaznika na stručnom osposobljavanju.

Budući da se travanj bliži kraju, korisnici SOR-a se nadaju da će drugi dio plaće sjesti tijekom sljedećih 11 dana.

Ivana Petrić
foto: pero.com.hr


HZZSORstručno osposobljavanjepovišica


Prati nas na Instagramu!